kuzey isiklari
Yaşam

2020 Seyahat Özeti: Yalnız Yine İyi Gezdik! Kuzey Işıkları Yılı

2020 yılının bu son günlerinde tıpkı 2018 ve 2019 yıllarında yapmış olduğum gibi seyahat ettiğim yerleri bir arada topladığım “Yalnız bu sene de her şeye rağmen iyi gezdik” blog yazısını oluşturdum. Çünkü sene sonunda oturup “ben bu sene ne yaptım” diyerek baştan aşağı sene boyunca gezdiğim yerleri yazmak ve o güzel anıları tekrar yaşamak gerçekten muazzam bir his! 2020’de gezdiğim yerler yazısına geçmeden evvel 2018 ve 2019 gezilerime dair ufak bir göz atmak isterseniz aşağıya linklerini bırakıyorum! Ve 2022’ye girdiğimiz için 2021 seyahat özeti yazısı da eklendi bile!

9 Dakikada 2020’de Gezdiğim Yerler!

Yazının başlığından zaten anlamışsınızdır. Benim için 2020 yılının en şahane, en büyüleyici en en fantastik olayı Avrupa’nın en kuzeyinde, eksi 20 derecede kuzey ışıklarının büyüleyici dansına şahit olmaktı! Ama durun 1 dakika! Kuzey ışıkları beni de çok heyecanlandırıyor lakin 2020’nin Şubat ayına gelmeden bir takım seyahat lerimiz de oldu. Onları aradan çıkarıp bir an önce kuzey ışıkları seyahatine gelelim hadi 🙂

kuzey isiklari 2020
kuzey isiklari 2020

Kuzey ışıkları dışında başıma gelen en güzel şeylerden biri de korona virüsün de bahanesiyle 2020 yılının Ağustos ayında tekne tatili yapmak oldu. Bu da muazzam bir tatil deneyimiydi. Tekne tatiline de yazının ilerleyen sayfalarında değinilecek tabii ki!

tekne tatili
Tekne Tatili

Son olarak 2020 yılı için üçüncü favori gezi rotam da sonbaharda yaptığım Trakya Bağ Rotası oldu.

2020 yılına dair en sevdiğim ilk 3 seyahat bu şekilde. Sizin nasıl? İlk sıranızda hangi ülke, şehir veya tatil beldesi var? 🙂

İçindekiler

  • Eskişehir
  • KUZEY IŞIKLARI! Laponya -Finlandiya – İsveç
  • lapland aktiviteleri
  • Hatay – İskenderun
  • Ankara Açık Hava Gezileri! Eymir Gölü – 30 Ağustos Zafer Parkı
  • Çınarcık Yalova
  • Karaburun – Alaçatı – İzmir
  • Burhaniye – Yazlıkçılık Kazanacak!
  • TEKNE TATİLİ! Bozburun – Marmaris – Fethiye
  • Gölyazı – Mudanya – Trilye Şeytan Üçgeni Gezisi!
  • TRAKYA BAĞ ROTASI! Tekirdağ – Edirne -Keşan – Kırklareli – Kıyıköy – Vize – İğneada- Longosphere
  • İzmit- Sakarya
  • Konya
  • Bye 2020

Şöyle ufak bir Z raporu alırsak bu sene 2 ülke (Finladiya ve İsveç) ve 25 şehir gezmişim! 2019 yılı(7 ülke 35 şehir) bu yılı dövdü sanırım..

Eskişehir Gezisi

Ocak ayının ortalarında Eskişehir seyahati ile 2020 yılına temiz bir başlangıç yapmışım. Hızlı trenle yapılan yolculuklar kalp ben 🙂 Eskişehir gezisinde bende iz bırakan en önemli şey OMM Müzesi olmuştu. Gerçekten adamlar yapmış! Eğer gitmediyseniz ilk fırsatta, korona virüs durumları bitince gidilmeli!

eskisehir gezi rehberi omm müze
OMM

Tabii Eskişehir’e kadar gitmişken çi börek yemeyi, balaban kebabının tadına bakmayı da unutmayın. Eskişehir gezilecek yerler yazıma da gitmeden önce göz atarsanız güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz 🙂

KUZEY IŞIKLARI! Laponya -Finlandiya – İsveç Gezisi

Vee hayatımın tatiline geldi sıra. Evet kuzey ışıkları ve Lapland aktivitelerini gerçekleştirdiğimiz o efsane tatil. Son 3 yılımı şu şekilde özetleyebilirim: Hamdım, piştim, yandım 🙂 Kuzey ışıkları yaktı geçti çünkü! 2020 yılının Şubat ayında, korona virüsün Dünya’yı sarmasından hemen önce (ahh ne kadar şanslıyız!) Stockholm’den başlayıp Kuzey Avrupa’ya uzanan, Finlandiya ve İsveç’i kaplayan Lapland bölgesinde geçirilen efsane 11 gün ve 4500 km!

ice breaker gemisi lapland aktiviteleri
ice breaker gemisi lapland aktiviteleri

Burada uzun uzun kuzey ışıkları turumuzu ve Lapland aktivitelerimizi anlatmayacağım. Bu gezileri detaylı şekilde zaten aşağıda paylaşacağım linklerde anlattım. Eğer kuzey ışıklarını görmek gibi bir hayaliniz varsa, efsane Laponya aktivitelerinden Buzkıran gemisi ile donmuş Baltık Denizinde buzları kırarak ilerlemek, Fin saunasına girip sonrasında donmuş göle atlamak, kar üzerinde snowmobile’a binmek, yolda geyiğe rastlamak, noel baba köyüne gidip gerçek noel baba ile tanışmak gibi niyetleriniz varsa bu linkler size çok yardımcı olacak:

İşte 1-11 Şubat 2020 tarihlerinde bu rüya tatili gerçekleştirdim. Üstelik Dünya’yı kasıp kavuran, sokağa çıkma yasakları ile aylarca yasaklanan seyahatlerden önce bu şekilde bir tatil yapıp karantinaya girmek gerçekten güzel hissettirdi. Korona virüs belasından kıl payı kurtulduk diyebiliriz!

Hemen yandaki linkten kuzey ışıkları maceramı izleyebilirsiniz.

Tabii Şubat ayından sonra Mart ayında da seyahat ve gezi rotaları korona virüs gölgesinde devam etti. Çok şükür virüs bulaşmadan, kontrollü bir şekilde seyahatlerimizi tamamladık.

Hatay – İskenderun Gezisi

Mart ayının başlarında aşırı hayalini kurduğum, yemekleriyle aşk yaşadığım Hatay’a gittim. Finlandiya ve İsveç gezileri sonrasında Hatay’da Türk mutfağına düşmek şahane hissettirmişti! Hele o geyik eti tadımından sonra..

Hatay gezisi yapmak gibi bir niyetiniz varsa eğer aşağıdaki linke tıklayarak Hatay gezilecek yerler planınızı tasarlayabilirsiniz.

Hatay Gezisi

Hatay’da kimselerin bilmediği güzel bir bungalov otelde doğa ile başbaşa güzel bir konaklama sonrasında, Hatay Arkeoloji Müzesi ile güne başlayıp Hatay lezzetlerinin dibine düştük! Üff tepsi kebapları, künefeler, mezeler! Yazarken bile yutkundum şu an 🙂

Hatay gezimin detayları, konakladığım bungalov hatta İskenderun gezisi de hemen alttaki videoda. Niyeyse Hatay Gezilecek Yerler blog yazısını da bir türlü tamamlayamadım. Şu sıralar youtube kanalımda içerikler üretmek blog yazmaya göre ağır basıyor. Ee abone oldunuz mu bakalım kanala?

Hadi bakalım Hatay gezilecek yerler video’su ile devam edelim:

Karantinalar öncesi son gezim Hatay oldu. Zaten Mart ayının sonlarına doğru korona virüs belası Türkiye’ye de sıçradı ve birkaç ay evden dahi çıkamadık 🙁

10/10 Dram 🙁

2020 yılının Mart ayının ikinci yarısı, Nisan, Mayıs ayları tamamen kayıp yıllar. Bu geçip giden ayların hesabını kim verecek eyy korona?

Ankara Açık Hava Gezileri! Eymir Gölü – 30 Ağustos Zafer Parkı

Haziran ayının ortalarında hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Ben de inceden Ankara sınırları içinde Eymir Gölü ve 30 Ağustos Zafer Parkı gibi açık alanlarda vakit geçirmeye tekrar başladım. Hemen alttaki linkten detaylara ulaşabilirsiniz:

Ankara’da Açık Hava Gezilecek Yerler

Bu arada Ankara’daki Zafer Parkını çoğu kişinin bilmediğini fark ettim ve parkın VLOG’unu da youtube gezginilla kanalına yükledim.

Bu ayda seyahat etmelerin yerini bol bol yürüyüşler, doğada kitap okumalar aldı.

Ankara’nın gezilecek açık hava yerleri olarak yeri gelmişken Eymir Gölü ve 30 Ağustos Zafer Parkı ‘nı sizlere önerelim. Üzerlerine tıklayarak videoları izleyebilirsiniz.

Artık Temmuz ayının da gelmesiyle tabii ki Ankara’da duramamalar, kurtlanmalar da başladı.

Çınarcık Yalova Gezisi

Temmuz ayının başlarında daha önce gitmediğim bir yere seyahat ettik: Çınarcık, Yalova.

cinarcik gezi rehberi
Cinarcik – Yalova

Bursa üzerinden inegöl köfteler ile kahvaltı yapıp Çınarcık sahiline hızlı bir geçiş yaptık. Bu şirin tatil beldesinde 1 gece kalarak yıl boyu hasretiyle yanıp tutuştuğum denize, sahile, denize karşı yakamoz manzaralı rakı balığa, suyun kıyıya vuruş sesine de kavuştum.

Tabii üzerimizde korona virüs gerginliği ve yüzlerimizde maskelerle tatil yapmak gerçekten farklı bir deneyimdi bizim için! Bu tatilden de çok şükür virüs kapmadan kurtulduk 🙂

Karaburun, Urla, Alaçatı, Çeşme Gezileri – İzmir

2020 Temmuz’unun son haftasında özellikle sahillerini ve denizini çok merak ettiğim İzmir Karaburun’a doğru yola çıkarak Karaburun yarımadasındaki sahilleri keşfettik! Korona virüs yüzünden böyle bir rota oluşturduk. Çok da iyi oldu. Bu şahane gezi rotasını da blogumda yayınladım ve güzel bir İzmir Plajları Gezi Rotası oluştu. Gelecek yaz planlarınız için linkiniz hazır:

İzmir Plajları

Karaburun yarımadası ıssızlığıyla, bakirliğiyle biliniyor. Gidince çok şaşırdım zaten. O kadar güzel koylar, deniz manzaraları var ki. Sonra da umarım böyle kalır diye de içimden geçirmedim değil. Hele bir Dolungaz Koyu var kii, beni benden aldı gerçekten! İzmir sahillerinin görüntülerine İzmir Koyları linkinden ulaşabilir, biraz olsun oturduğunuz yerden serinleyebilirsiniz 🙂

Delikli Koy – İzmir

İzmir’deki yaklaşık 5 günlük tatilin ardından Ramazan Bayramını geçirmek için ailemin yanına Burhaniye Balıkesir’deki yazlığımıza geçtim.

Burhaniye – Yazlıkçılık!

Burhaniye’deki yazlığımızın yeri bende her zaman ayrıdır. Hatta o kadar ayrı kii bu konu hakkında Burhaniye gezilecek yerler yazım bile var. Yazlıkta mis gibi dinlenmeli, yayılmalı, terasta mangallı günler geçirildi..

Yazlıkçılık

Geldik Ağustos ayına! Bence güzel gidiyoruz korona günlerine rağmen, ne dersiniz? 🙂

TEKNE TATİLİ! Bozburun – Marmaris – Fethiye

2020 yılının Ağustos ayında yine deneyimlemeyi çok istediğim bir tatili daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadım: Tekne Tatili!
Sizler de tekne tatili deneyimi yaşayın diye, a’dan z’ye ne gerekiyorsa tekne tatili linkinde hepsini açıkladım.

2021 yazında da tekne tatili trend olacak gibi gözüküyor. Şimdiden araştırmalar yapmakta fayda var. Hem oturduğunuz yerden karantinada belki 2 tekne fotoğrafı görünce içiniz açılır! Bakması bedava 🙂

Tekne tatilini Muğla’nın Marmaris sınırları içinde yer alan Bozburun’dan başlattık ve Marmaris civarlarındaki efsane koyları tam 7 gün boyunca dolaştık. Aşırı eğlenceli, sonuna kadar doğaya doyduğumuz, güzel manzaralar eşliğinde denizin üzerinde aşırı keyiflendiğimiz bir tatil oldu. Alttaki linkten tekne tatili de nasıl oluyormuş yaa düşüncenize açıklık getirebilirsiniz 🙂

Tekne turu nasıl yapılır

Gölyazı – Mudanya – Trilye Şeytan Üçgeni Gezisi!

2020 senesinin Eylül ayı da boş geçmedi haliyle. Şöyle ki, Bursa’nın güzide ilçeler olan Gölyazı, Mudanya ve Trilye’de harika bir hafta sonu geçirdik.

Gölyazı’ya girer girmez arabayı park edip şirin sandallar ile Gölyazı merkeze gitmek gerçekten keyifliydi. Sonrasında da Mudanya’nın tatlış everi arasında gezinmek, Trilye’nin çamlı kahvesinden efsane manzarası hafta sonumuza renk katan güzellikleriydi. Böyle hafta sonlarında zaman gerçekten genişliyor. 2 günlük hafta sonu tatili adeta 4-5 gün gezmiş gibi bir hissiyat uyandırıyor. Bu cümleler “ya 2 gün için Ankara’dan Bursa’ya gitmeye üşenmiyor musun yeaa” diyen tayfaya geldi 🙂 Neyse biz hangi aya geldik?

Trakya Bağ Rotası! Tekirdağ – Edirne -Keşan – Kırklareli – Kıyıköy – Vize – İğneada- Longosphere

Yahu ne çok yere seyahat etmişiz yine bir seferde. Başlığı yazarken yoruldumadfjfj. Yine bir ay sonu.. Takvimler 28 Ekim’i gösteriyor. 29 Ekim Bayram tatili ile birlikte şahane bir beş günlük tatil planı oluşturuldu.

Seyahat planımız şu şekilde gelişti: 1 gece İstanbul konaklamasının ardından boğaz manzaralı şahane bir kahvaltı ile güne başlayıp soluğu Trakya bağ rotamızın ilk durağı olan Tekirdağ sınırlarında Barel Bağ Evinde aldık! Akşam da tabii ki tekirdağ köftesine düşüldü.

Ertesi gün Edirne’de tarihi bir gezi ve yaprak ciğer tadımı. Sonrasında ise Trakya’da aşırı merak ettiğim kano ile Longoz Ormanlarına giriş ve Longosphere Glamping de bir gün geçirmek. Gerçekten şahane anılar biriktirdik hem kano yaparken hem de Longosphere’de gezinirken.

Longosphere Glamping – İğneada

Acilinden, korona virüsten kurtulduğumuzda Trakya planı yapmanız gerekiyor ama acil! Daha yemeklerini, lezzetlerini falan hiç anlatmadım çünkü! Longosphere Glamping deneyimine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Hemen alttaki linkten Trakya Gezi Rotası oluşturabilirsiniz:

Trakya Gezisi

Trakya demişken de tabii ki bağlara uğramadan olmaz! Bunun için sizleri Trakya Bağ Rotası videoma alayım 🙂

Geldik Kasım ayına. Vay bee ne çabuk geçti 1 sene değil mi ama? Bazılarına göre de 2020 yılı 3 sene falan sürmüş. İşte doğru yaşam tarzı, hobiler, uğraşlar oldukça önemli 🙂 Neyse konudan sapmadan Kasım ayında nerelere gitmişiz hemen ona bakalım.

İzmit – Sakarya Gezisi

2020 yılının Kasım ayının ortalarında yine doğa ağırlıklı bir rota olarak İzmit semalarına doğru yola çıktık. Ormanya da yeşilliğe doyup Hobbit evlerinde tatlış fotoğraflar çektik.

Ormanya Hobbit Köyü

Ardından Sakarya’da yer alan Sopeli Doğal Yaşam Köyünde güzel yemekler yiyip yine yeşilliğin ve şelalelerin tadını çıkardık. Ertesi gün ise Yuvacık Barajı manzaralı başarılı bir kahvaltı ile güne başlayıp Yuvacık semalarında doğa yürüyüşlerine devam ettik. Bu coğrafyalar muazzam gerçekten. Her yer yeşillik, şelale yahu. Yine tatlış bir hafta sonu rotası ile bu haftayı da mutlu mesut kapattık.

Hayat kısa, Gezginilla geziyor 🙂

gezginilla

Konya Gezisi

Kasım ayının son haftası ise, hafta sonu yasakları çıkmadan önceküçük bir Konya seyahatimiz oldu. Konya yemekleri ağırlıklı gezimizde Kyoto Japon Parkında Japonya havası alıp ertesi gün Sille Barajında etliekmek havası aldık 🙂 Bu hafta sonuna özel de şahana bir Konya VLOG ortaya çıktı 🙂

lapland turu
lapland turu

Kasım ayı da her şeye rağmen dolu dolu geçmiş. Bence ben şikayet etmeyeyim koronadan ya 🙂 Bayaa maske mesafe temizlik diyerek gezilmiş, yenmiş, yiyip içilmiş. Ekonomiye de can verilmiş. Artık Dünya’nın açılması gerekiyor. Önce Türkiye’yi keşfet mottosu da bir yere kadar değil mi ama?
Aralık’ta gezdiğim bir yer olmadığı için sanırım lafı gevelemeye başladım 🙂

Evet senenin tüm yorgunluğunu Aralık ayında biraz dinlenerek atıyorum. Tabii Aralık ayında da güzel şeyler olmadı değil. Güzel kurabiyeler, sarmalar, peynir ezmeleri, hatta portakallı kereviz! 🙂 Neysee bu seneyi de böyle kapayacağız işte. Zaten yılbaşında da her şey yasak. Gitti güzelim 3 gün tatil ya 🙁

Bu arada yazarken fark ettim de 2020 benim için ne kadar üretken bir yıl olmuş ya! Korona virüs gezginilla‘ya yaradı diyebilir miyiz? 🙂 Maşallah blog yazıları, youtube videoları falan karantina günleri gayet güzel geçirilmiş.

Hatta durun ya ben bir de üretkenlik alanında blog yazılarım ve youtube yazılarımı da içeren bir yazı daha yazayım. Hem kendim motive olurum hem de belki 1 kişi bu yazıdan esinlenip bir şeyler karalar veya youtube’da içerik oluşturur. Ne kadar da düşünceli bir gezginilla 🙂

tekne tatili flamingo
tekne tatili flamingo

Güle Güle 2020!

İşte böyle inişli çıkışlı, gökyüzünde kuzey ışıklarına şahit olup kafayı yemeli, korona virüs yüzünden evden 3 ay boyunca asla çıkmamalı, Türkiye sahillerinde yeni keşiflerle yazın tadını çıkarmalı, gurme gezileri ile yeme içmeye doymalı bir seyahat yılı oldu benim için.

Bir şeyin önemini çok net anladık ki, vakit varken, fırsatımız bulunuyorken hatta sağlığımız da yerindeyken içimizden geçen her şeyi, hayallerimizi, isteklerimizi gerçekleştirmek için çabalamak gerekiyor. İşte bir virüs salgını ortaya çıktı ve resmen odadan odaya geçmeye korkar olduk.

Cepte para var(umarım:), sağlık var, vakit var ama asla hiçbir şey yapamadık değil mi? Umarım herkes karantina günlerinde neler istediğini, kendisini nelerin mutlu ettiğini sorgular ve sonraki yaşantısını da buna göre planlar.

Ben 2020 seyahatlerim yazısını şu an 26 Aralık 2020 tarihinde Cumartesi günü, dışarı çıkmanın yasak olduğu bir günde Bilkent Şehir Hastanesinin güzel manzaralı bir hastane odasında yazıp bitirdim. Güzel de bir tarihe not oldu. Önce sağlık, sonra bol gezmeli, gülüp tozmalı, keyifli yeni deneyimler yaşamalı, güzel kitaplar okumalı bir yıl olsun!

Gezginilla.com ‘un mottosu olan bir yazı ile bu keyifli yazımı bitirmek istiyorum,

Daha iyi olanı değil, sana kendini daha iyi hissettireni seçmelisin

ErIch Fromm

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

2021 yılından 2020 yılına gelen bir link bırakıyorum buraya. Biraz Dark dizisi gibi oldu ama olsun. Güzel oldu bence. Anılar ve tarihte bugün ile ilgili bir şeyler karaladım, bekleriz..

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir