Amasra Gezilecek Yerler-Bartın
Karadeniz,  Seyahat,  Türkiye

Amasra Gezi Rehberi – Amasra Nasıl Gezilir?

Amasra gezi rehberi özellikle sonbahar aylarında olmak üzere hemen her mevsimde okunup hem hafta sonu hem de günübirlik olarak gerçekleştirebileceğiniz bir gezi rotası barındırıyor.

Bizler sonbahar gezi rotası kapsamında yola çıkmıştık. Bu gezi rotasının ikinci durağı, Safranbolu gezi planı ardından Bartın sahilleri ve Bartın iline bağlı olan Amasra Gezisi.

Amasra’yı biz sonbaharda gezdik ama her mevsim gezilebilecek harika bir coğrafyaya sahip. Amasra, Ankara ve İstanbul’a yakın konumuyla, gezilecek ve görülecek yerleriyle, sahilleriyle ve tabii ki Karadeniz’in sunduğu yeşil manzarayla her zaman ziyaret edilecek bir sahil kasabası.

İçindekiler

  • Bartın İnkumu Plajı
  • Amasra Gezilecek Yerler
  • Kuş Kayası Yol Anıtı
  • Ağaç Tüneli
  • Amasra Merkez
  • Amasra Kalesi
  • Kemere Köprüsü
  • Ağlayan Ağaç 🙁
  • Direkli Kaya
  • Çekiciler Çarşısı
  • Vaktim var diyenlere ekstra gezilecek yerler
  • Amasra’da nerede kalınır?
  • Amasra’dan ne alınır?
  • Amasra nerede ki?
  • Amasra’da ne yenir, nerede yenir?
Amasra Gezi Rehberi Video

Amasra sanırım Batı Karadeniz’in en güzel yeri. Çoğunlukla da ‘Dünyanın gözü’ olarak biliniyor. Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı gördüğünde “Lala, Lala, Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü) bu mu ola?” demiş. Şey de demiş olabilir mi yok anasının gözü? Sadece soruyorum. Pekii, Fatih Sultan Mehmet bile bu kadar övdüyse gezginilla bey de bir amasra gezi rehberi oluştursun.. 

Büyük şehirlerin griliğinden (yazar burda Ankara’dan bahsediyor) is pas kir kömür lastiğinden kaçıp kafa dinlemek için gerçekten harika noktalardan biri Amasra. Her mevsim her hafta sonu kaçılabilecek bir gezi noktası. Bize sonbaharda nasip oldu Amasra’yı gezmek, çok da güzel oldu.

Amasra Nasıl Gezilir

Yaz aylarında tercihim ağırlıklı olarak Ege kıyıları ve yurt dışı olduğundan Amasra hep ikinci planda kaldı. Amaan 2-3 saat zaten gideriz bir gün diye diyee hep erteledim. Sonunda Sonbahar gezi rotası bahanesiyle Amasra keşfedildi, yendi içildi ve Amasra gezi rehberi yazısı oluştu 🙂

bartın gezilecek yerler
Bartın İnkumu Sahili

Amasra’ya uğramadan önce Bartın’ın İnkumu plajına uğradık. Safranbolu’ dan başladığımız sonbahar gezi turumuzda harika yol manzaraları eşliğinde, ormanın içine gizlenmiş İnkumu Plajına gelerek deniz, kum, güneşe kavuştuk. Kum gerçekten muazzam. Yaz aylarında 1-2 günlüğüne de olsa gelmeyi hak eden bir plaj.

Yani Amasra nasıl gezilir sorusuna yönelik olarak uğramanız gereken ilk nokta Bartın İnkumu sahili!

Vakit kaybetmeden arabanın arkasından sandalyelerimizi alıp, plajda denize en yakın mesafeye bıraktık. Bu şey değil mi ya huzur 😍 Caddede sadece 7-8 araba var. Yaklaşık da 20-25 kişi. İnsansız hava sahası çok iyi biri 🙂

bartın inkumu plajı
Bartın inkumu plajı

İç Anadolu’da yaşamanın bir sonucu olarak ortaya çıkan deniz özlemi, Bartın İnkumu plajında nihayet son buldu ☺

Amasra Gezilecek Yerler

  • Kuş Kayası Yolu Anıtı
  • Ağaç Tüneli
  • Amasra Merkez
  • Amasra Kalesi
  • Kemere Köprüsü
  • Ağlayan Ağaç 🙁
  • Direkli Kaya
  • Çekiciler Çarşısı
  • Amasra müzesi
  • Göldere şelalesi
  • Gürcüoluk mağarası
  • Cenova şatosu

Amasra Gezi Rehberi

2 saatlik deniz molasının ardından artık Amasra merkeze doğru yola koyulduk. Bartın üzerinden geçtiğimiz için ana yoldan ziyade sahil yolunu kullandık. Çünkü İnkumu ve Amasra arasında uğranması gereken güzel bir mola yeri var:

Amasra gezilecek yerler ilk durağı:

Kuş Kayası Yolu Anıtı.

kuşkayası yol anıtı - Amasra gezi rehberi
Kuşkayası yol anıtı tatlış girişi – Amasra gezi rehberi

Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra gezilecek yerlerin ilk durağı, Amasra’ya 4 km mesafede yer alan ve yeşilliklerin içine gizlenen Amasra-Bartın yolu üzerinde yer alan anıt. Kuş yolu anıtı, Anadolu’daki tek yol anıtı olması ile oldukça önemli.

kuşkayası yol anıtı (2) Amasra gezi rehberi
kuşkayası yol anıtı en üst nokta – Amasra gezi rehberi

Kuş yolu anıtı, Gaius Julius Aquila tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına M.S. 41-54 yılları arasında yaptırılmış. Tarihe bakk. Anıta tahta merdivenler vasıtasıyla ulaşabiliyorsunuz. Birkaç basamak çıkmanız gerekiyor. Çıktığınızda, kayalara oyulmuş insan figürlü başsız bir heykel ve hakimiyeti sembolize eden bir Roma kartal figürü sizi karşılıyor. Kuşkayası yol anıtı hakkında bilgiler bu şekilde. Kuşkayası yol anıtı giriş ücreti de bulunmuyor.

Siz de Bartın merkezden Amasra’ya geçerken kesinlikle bu rotayı izleyin. Yoldaki Sonbahar manzaraları gerçekten enfes. Kuş Yolu Anıtından etrafı izlemesi de harika!

amasra gezi notları - amasra gezi rehberi
Amasra manzarası – Amasra gezi rehberi

Ağaç Tünel

Yine bu anıta ulaşırken yol üzerinde Ağaç Tünel adı verilen yoldan geçiyorsunuz. Yolun her iki tarafı da ağaçlarla kaplı. Yukardaki youtube videosundan ince bir kesit görebilirsiniz. Efsane bir ağaç manzarası sunuyor. Aklınızda olsun 🙂

Amasra Merkez

Bu tatlış molanın ardından sakinlik yerini kalabalığa ve trafiğe bıraktı. Çünküü Amasra merkeze giriş yaptık 🙂 İlçe oldukça küçük ve arabayla dolaşmak çok zor. Hemen otele ulaşıp, arabamızdan kurtulmak için merkezde bulunan bir yere arabamızı 1 günlüğüne bıraktık.

24 saat otopark ücreti 20₺. Konaklama yaptığımız yere de yürüyerek 2 dakika uzaklıkta yer alıyor otopark. İyi denk geldi 😊 Hem otelimiz hem de otopark, Çekiciler çarşısının içinde ve konum olarak sahile 5 dakikalık yürüme mesafesinde.

Amasra’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Odada biraz dinlendikten sonra karnımızı doyurmak için Amasra sahillerine düştük. Yolda hep hayalini kurduğumuz deniz kenarında Balık yiyeceğiz. Ayrıca töreye özgü olan amasra salatasının da tadına bakacağız🤤

Yani Amasra’da ne yenir‘in cevabı amasra salatası ve balık. Balıklarda da mezgit ve barbun balığı. Amasra salatasının en büyük özelliği tamamen mevsime göre, en taze malzemelerle ve turşularla hazırlanması. 27 farklı çeşit malzeme varmış Amasra salatasının içinde. Valla ben çok beğendim, turşulu murşulu falan efsane bir lezzet. Gitmişken kesinlikle deneyin!

Amasra-salatası
Amasra salatası

Şimdi internette, instada storylerde falan söylenen tek bir mekan var: Mustafa Amca’nın yeri. Diğer balıkçılar size neettii ya eyy bloggerlar? İlk olarak oraya gittik biz de napalım fakat gösterilen yeri beğenmeyip deniz kenarında balık yeme isteğimizden ötürü buranın hemen yanındaki mekana oturduk, ne olacaksa olsun!! 29 Ekim yoğunluğu var haliyle.

Mekanın ismi Sandal Balık Restoran. Denize 0 konumuyla mis gibi yendi içildi. Canlı müziğinin olması da oldukça iyiydi. Karadeniz ezgileri ağırlıklıydı müzikler 🙂 Amasra salatası da oldukça lezzetliydi 😛

amasra da ne yenir
Amasra’da ne yenir

Amasra’da 1 gece konaklamanın ardından midemize düzgün bir şeyler girsin yahu diyerek ertesi gün kahvaltımızı Ankara işkembe lokantasında mercimek çorbasıyla yaptık. Çünkü Ankaralılıque. Evet.

Amasra Kalesi

amasra kalesi - amasra gezi rehberi
Amasra Kalesi – Amasra gezi rehberi

Ardından sahilden yürüyerek Amasra kalesine geldik. Amasra kalesi 2013 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş. Kaleye girişte ince bir Kotor havası da yok değil. Orta çağ sen misin?

Kemere Köprüsü

amasra gezilecek yerler bartın
Kemere Köprüsü üzerinde de 😀

Amasra kalesinin ardından yine yürüyerek o hep merak ettiğim köprü olan Kemere köprüsüne geldik. Nereye Amasra yazsam bu köprü çıkıyordu. Köprünün tarihi Roma’ya kadar dayanıyor.

Amasra gezi rehberinin en ikonik yerlerinden biri.

Bu arada fotoğrafta arka fon şey değil mi ya, düşük bütçeli Amalfi ? 🙂

Ağlayan Ağaç 🙁

Köprüde çektiğimiz birkaç fotoğrafın ardından soluğu Boztepe Mahallesinde yer alan ağlayan ağaçta alıyoruz. Ağlayan ağaca çıkmak için biraz tırmanıyoruz. Yani yoldan 🙂 Köprüden bir 10 dakika yürüdükten sonra gözler inceden ağlayan ağacı arıyor. Ağacın olduğu yere cafe yapmışlar ve harika bir manzara sunuyor Ağlayan Ağaç..

tavşan adası
Tavşan adası manzaralı ağlayan ağaç cafe

Hadi bari bir soda içelim diye cafeye oturduk ve çalışan kıza sorduk haliyle nerede bu ağaç diye. Ağacı gösterdi ve hayal kırıklığına uğradık. Baya anam babam ağaç yani. Neymiş efendim yılın belli zamanlarında ağlıyormuş. Valla ben de ağlıyorum canım ya. Ağlayan gezginilla? Cafenin manzarası çok güzel gerçekten. Onun dışında bir olay yok. Ağlayan balon ağacı resmen.

Direkli Kaya

amasra gezi rehberi dirsekli kaya
Direkli kaya

Amasra gezi rehberinde en sevdiğim yerlerden biri de Direkli Kaya.

Ağlayan ağaç fiyaskosunun ardından köprünün diğer tarafındaki Direkli Kayaya geldik. Burası denizi aydınlatmak ve gözetlemek için kullanılıyormuş. Güzel fotoğraflar sunuyor instagrammerslar için Direkli kaya 🙂

Çekiciler Çarşısı

Amasra Çekiciler Sokağı’nda birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. İşte tipik şehrin çarşısı, bir nevi turistlere para tuzağı 🙂 Biz son olarak çekiciler çarşısına uğrayıp magnet alarak artık Amasra’dan ayrılıp Küre Dağlarının içlerine doğru ilerlemeye başlıyoruz. Evet sadece magnet 🙂

Amasra Kaç Günde Gezilir

Yani vakti olana Amasra’da 2-3 gün oldukça yeterli bir süre. Ancak vakti olmayanlar günübirlik Amasra gezisiyle de oldukça fazla yer gezebilir. Amasra ne kadar sürede gezilir sorusunun cevabı bu şekilde.

Amasra’da vaktim çok, buralar dışında nereleri gezebilirim diyorsanız..

Vaktiniz varsa eğer Amasra müzesini, Göldere şelalesini, Gürcüoluk mağarasını, Cenova şatosunu gezebilirsiniz. Ayrıca Barış Akarsu’nun mezarı da Amasra’daymış. Biz next time diyoruzz..

Bartın gezi rehberi, inkumu plajı ve Amasra gezilecek yerleri de içine alarak hafta sonu gezisi için güzel bir yazı oldu. Amasra gerçekten dört mevsim ziyaret edilebilecek güzel bir kaçamak noktası. Yemekleri, gezilecek yerleri gayet tatmin ediyor. Tam bir hafta sonu kaçış noktası.

Biz de 29 Ekim bahanesiyle sonbahar rotası oluşturup Safranbolu’nun ardından Amasra’yı da bitirmiş bulunuyoruz. Artık Amasra plajlarını da yaza doğru keşfederiz 🙂 Amasra içindeki Küçük Liman ve Büyük Liman bölgelerindeki plajları gördük. Sanırım buralardan ziyade Amasra’ya yakın olan ÇakrazBozköyAkkonak ve bizim uğradığımız İnkumu plajları daha revaçta, ozellikle yüzme açısından.

Amasra’da Nerede Kalınır?

Blogu az çok takip ediyorsanız, benim ucuz yollu konaklayıp dışarlarda bol bol harcadığımı aşağı yukarı anlamışsınızdır. Her yerde olduğu gibi Amasra’da da pahalı, manzaralı, deluxlü falan güzel oteller var. Benim param var yaa hadi işine bak diyenler ,

  • Diamond Hotel,
  • Northdoor Otel
  • Sardinia Otel

‘de konaklayabilir.

Biz Amasra çarşı içinde, Çekiciler çarşısının göbeğinde yer alan ve sahile sadece 5 dakikalık mesafede yer alan Ayışığı Pansiyon’da ucuz yollu konakladık. Tertemiz mis gibi pansiyon. Sahibi çok sıcakkanlı, arabanıza park yeri falan bulup sizleri dışarda karşılıyor 🙂

Amasra’dan Ne Alınır?

Dünyanın en saçma başlığı ya. Less is more kardeşim! Ne alcaz magnet, temiz hava, huzur 🙂 Ne yazalım nihale alın falan mı 🙂

Amasra Nerede?

Amasra kaç km

  • Bartın – Amasra arası 20 kilometrecik
  • Safranbolu – Amasra arası 120 kilometre (yol efsanee)
  • İstanbul – Amasra arası 450 kilometre
  • Ankara – Amasra arası 300 kilometre 

Doğu Karadeniz bölgesine bir gezi planı yapmayı düşünüyorsanız eğer alttaki yazım tam size göre!

Diğer gezi yazılarım için tıklayın:

Amasra çevresinde karavan tatili yapmak isteyenler mutlaka bu yazıya göz atsın!

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir