hatay arkeoloji müzesi hatay gezisi
Anadolu,  Seyahat,  Türkiye

Hatay Gezisi | Hatay Nasıl Gezilir, Nerede Kalınır, Ne Yenir?

Hatay gezisi yıllardır hayalini kurduğum bir rotaydı. Özellikle Hatay yöresinin yemekleri ve tatlıları beni bu coğrafyaya çeken yegane şeylerdi. Hatay gezi turu yazısında Hatay 1 günlük gezi turu veya hafta sonu gezisi olarak aşağıda anlatacağım şekilde seyahatinizi planlayabilirsiniz.

Diğer taraftan, yemekler dışında Titus Tünelini ve Hatay Arkeoloji Müzesinin içindeki Şuppiluliuma heykelini ve neşeli ol hayatını yaşa mozaiğini aşırı merak ediyordum. Nihayet tüm bu merakımı giderdim ve Hatay gezi turunu tamamladım. Peşinen şunu söyleyebilirim, “Hatay künefesi” dışında beklentilerimin çok üzerinde bir Hatay seyahati yaşadım.

hatay gezisi
Hatay Gezisi

Bu yazıda Hatay nasıl gezilir, Hatay hangi mevsimde gezilir, kaç günde gezilir, nerelerde gezilir sorularına yanıt bulacaksınız.

Hatay Gezilecek Yerler’e geçmeden evvel bu gezimin kısa bir özeti gibi olan videomu aşağıdan izlemenizi öneririm. Ayrıca videonun hemen başındaki bungalov konaklamasını izlerken aa burası Hatay’da mıymış sorusunu sorabilirsiniz 🙂

Evet nerede kalmıştık.. Öncelikle biz Hatay’a her zamanki gibi bir hafta sonumuzu ayırdık. Çünkü beyaz yakalılık bunu gerektirir. Hem 2 günlük tatiller farklı şehirlerde adeta 1 haftaymış izlenimi uyandırıyor. Benden söylemesi! Hatta long weekend denen bir olay var. Bir araştırın bence.

Ankara-Hatay uçuşları maalesef bir tık ters. Uçak gidiş dönüş saatleri gece vaktine denk geliyor. Yapacak bir şey yok. Gider gitmez otele oradan da sabahın köründe şehri keşfetmeye başlamaca 🙂 Tabii İstanbul’dan yapılacak seferler nispeten daha uygun saatlerde. Ankara’nın başı neden kel ya?

Hatay Kaç Günde Gezilir

Sonuçta hepimiz çalışıyoruz. Gezdiğimiz yerlere de günlerce vakit ayıramayız. Hem izinlerimiz az hem de Türkiye’de görülmesi gereken yerler çok fazla! Bu sebeple Hatay gezisi için 2 gece konaklamalı 3 günlük bir süre çok makul gibi duruyor. Biz de 2 gece kalarak güzel bir hafta sonu gezisi yaptık Hatay’da ve fazlasıyla da yetti.

hatay gezisi manzara
Hatay gezisi manzara

Hatay Hangi Mevsimde Gezilir

Biliyorsunuz Hatay coğrafi konumundan dolayı genelde sıcak bir şehir. Hatta yaz aylarında 35 derecelerin altına pek düşmüyor! Bu vesileyle size tavsiyem, Hatay’a ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmeniz yönünde.

Hatay Konaklama Yerleri

Hatay gezisi düşünüyor ve en az 1 gece de kalmak istiyorsanız eğer şahane bir Hatay konaklama önerim var!

Hatay’da nerede kalır? Hatay kalınacak yer? gibi sorularınıza bomba gibi bir cevabım var: Kalipso Park Otel. Hatay konaklama tavsiye istiyorsanız eğer kesinlikle göz atmanızı öneririm.

Kalipso Park’ın Bungalov tarzındaki odaları ve etrafının yeşillikler içinde oluşu oldukça ilgi çekiciydi. Otelden instagrama story attığımda Hataylılardan ve çevre şehirlerden çoğu kişi Hatay’da böyle bir yer mi var yeaa diyerek şaşkınlıklarını benimle paylaştı.

hatay konaklama yerleri kalipso otel
Kalipsopark Butik Otel

Evet var arkadaşlar, arayan bulur 🙂 çok gezen ve çok araştıran bilir!gezginilla wilde. Kalipso Park Otel, Hatay Arkeoloji Müzesinin resmen dibinde, arabayla 2 dakika falan sürüyor. Hatay konaklama fiyatları bakımından da oldukça uygun fiyatı var.

Bir de Müze Otel açıldı biliyorsunuz Hatay’a yakın dönemde. Hatay Gezi Rehberi yazısının devamında detaylı olarak bahsedeceğim kendilerinden. Kalipso Otel, Müze Otel’e de oldukça yakın bir konumda. Ayrıca şehir merkezine de sadece 10 dakikalık araç mesafesinde. Konum olarak şahane yerde yani Hatay’da konaklama yapacağımız yer. Otelin konsepti oda-kahvaltı şeklinde ve fiyatı da makul seviyelerde.

hatay kalipsopark butik otel
Hatay Kalipsopark Butik Otel

Otel, kahvaltısında çok çeşit barındırmıyor fakat Hatay mutfağından yöresel lezzetler sunuluyor. Otelin beğenmediğim tek tarafı ise temizlik konusu. Odalar bir tık eski ve yenilenmeye ihtiyacı var. Onun dışında farklı tarzda güzel bir konaklama yapacağınız bir yer.

Eğer izlemediyseniz Hatay gezisi youtube videosunda detaylıca Hatay’da konaklama yaptığımız yeri çekmiştim. Şubatta mis gibi bir hava bizi karşılamıştı. Otelin etrafındaki yeşillik ve sallanan sandalyeler Ankara kışından sonra bana oldukça iyi geldi!

Hatay’da mimarisiyle ve tarihiyle fark yaratan şahane bir otel yükseldi: Müze Otel. Hatay kalacak yerler bakımından oldukça keyifli bir seçenek olarak görünüyor. Fiyatları bir tık yüksek olsa da güzel bir deneyim sunuyor.

Diğer bir Hatay konaklama tavsiyesi de Savon Otel. Fiyatı biraz yüksek ama mimarisi, ortamı gerçekten şahane bir otel!

Hatay konaklamamızı hallettiğimize göre geçelim Hatay gezisine!

Hatay Gezilecek Yerler

  • Hatay Arkeoloji Müzesi
  • Habib-i Neccar Camii
  • Antakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
  • Antakya Uzun Çarşı
  • Asi Nehri
  • Antakya Kalesi
  • Harbiye Şelalesi
  • Yeşilyazı Köyü ve Demir Köprü
  • St. Simeon Manastırı
  • Samandağ
  • Vakıflı Köyü
  • Musa Ağacı
  • TİTUS TÜNELİ
  • Beşikli Mağara
  • Çevlik Plajı

Hatay gezilecek görülecek yerler bakımından hayli kolay bir şehir. Hatay’da gezilecek yerler birbirine çok yakın. Biz ilk olarak otelimizin dibinde olan ve en fazla vakit harcayacağımız yer olan Hatay Arkeoloji Müzesinden başladık gezmeye. Siz de burayı akşama bırakmasanız iyi edersiniz çünkü oldukça büyük ve bayaa vakit alıyor müzeyi gezmek.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay’daki en şahane yapıların başında Hatay Arkeoloji Müzesi geliyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, son yıllarda yapılan kazı çalışmalarıyla ve ortaya çıkan mozaiklerle oldukça ilgi çekerek yapılan kazılarda ortaya çıkan çalışmaları tek çatı altında toplamayı başarmıştır.

hatay arkeoloji müzesi hatay gezisi
Şuppiluliuma

Hatay arkeoloji müzesi genel hatlarıyla Prehistorik, Paleolitik Kültür (Üçağızlı Mağarası Canlandırması), Amuk Kültürü (Amik Ovası Höyük Eserleri), Helenistik Dönem (Antakya’nın Kuruluşu), Roma Dönemi (Mozaikler), Nekropol Kültürü (Lahitler), Bizans Dönemi (Mozaikler), Hatay Orta Çağ Dönemi ve Dinler, Hatay Arkeolojisi tarihi, Güncel kazılar/sergiler olmak üzere dokuz farklı temadan oluşuyor.

hatay arkeoloji müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesine en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Hatay gezisine buradan başlamanız tavsiye olunur.

Hatay Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri:

  • Yaz Dönemi: 08:30-18:30 (1 Nisan-31 Ekim)
  • Kış Dönemi: 08:30- 16:30 (2 Ekim-14 Nisan)
  • Tatil Günleri: Haftanın her günü AÇIK

Hatay arkeoloji müzesi giriş ücreti

30 TL’dir. Müzekart geçerlidir.

hayati yasa mozaigi hatay muzesi
Hayatı Yaşa Mozaiği

St. Pierre Kilisesi

Hatay Arkeoloji Müzesi sonrasında Hatay gezisi ikinci durağı St. Pierre Kilisesi. Kendilerinin önemi çok ama çok büyük. Hatay’da yer alan St. Pierre Kilisesi Dünya’nın ilk mağara kilisesi ve Hristiyan’lığın en eski kilisesi. Hadi buyur 10/10 bilgi.

St Pierre Kilisesini hikayesi ise şu şekilde; St. Pierre (Aziz Petrus), M.S. 29-40 yılları arasında Antakya’ya gelmiş ve ilk dini toplantısını burada yapmış. Ayrıca Hz. İsa’ya inananlara “Hıristiyan” adı ilk kez burada verilmiş.

saint pierre kilisesi antakya
Saint Pierre Kilisesi Antakya

Habib-i Neccar Camii

Hatay gezilecek yerlerin bir diğer tarihsel noktası da Anadolu’da inşa edilen ilk cami olarak kabul edilen Habib-i Neccar Camii. Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiş.

Kurtuluş Caddesi’nde bulunan cami, adını herkes tarafından sevilen bir marangoz olan Habib-i Neccar’dan alıyor. Habib-i Neccar Camisi’ni gezdikten sonra birbirine komşu olan Katolik Kilisesi, Sermaye Cami ve Musevi Havrasını da ziyaret edin.

Antakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Hafta sonu için geldiğimizde vakit ayıramadık fakat vakti olanlar kesinlikle gezmeli.

Antakya Uzun Çarşı

Hatay sokaklarında gezinirken illa ki uğrayacağınız çarşıdır kendileri. Şehrin dokusunu tamamen hissedebileceğiniz keyifli bir çarşı.

Asi Nehri

Hatay gezisine aşırı güzellik katan bir nehir kendileri. Asi nehrini boydan boya dolaşabilir, akşam olduğunda şahane ışıklandırması ile güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

hatay gezisi asi nehri
Hatay Gezisi Asi Nehri

Hatay Kalesi

Yine fazla vakti olanların uğraması gereken Hatay gezilecek yerlerden bir tanesi. Güzel bir Hatay manzarası sunuyor.

Harbiye Şelalesi

Hatay gezisi sırasında kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Şelalenin sesi, ortamın yeşilliği insana huzur veriyor. Ayrıca Harbiye şelalesinin çevresindeki cafelerde de oturabilir, güzel manzaralar eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Bölgede ilginç bir kahve yapılıyor ve bu kahveyi çay bardağında getiriyorlar. Kahvenin ismi süvari kahvesi. Kesinlikle deneyin 🙂

Yeşilyazı Köyü ve Demir Köprü

Hatay gezisinin bir doğal güzelliği de Yeşilyazı Köyü ve asma demir köprü. Yeşilliklerin içinde çok güzel fotoğraflar çıkıyor. Vakti olanlar kesinlikle uğramalı.

St. Simeon Manastırı

İnanç turizminde oldukça önemli bir yeri olan Manastır, erken hıristiyanlığın hac merkezi olarak kullanılıyormuş.

Vakıflı Köyü

Vakıflı Köyü, Hatay’n Samandağ ilçesinde yer alan bir mahalle. Bu köyün önemli de bir özelliği var: Türkiye’deki son etnik Ermeni köyü. Uğramanızda fayda var.

Musa Ağacı

Yine oldukça popüler olan bir yer. Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde yer alan Musa ağacı, Hz. Musa’nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne inanılıyor. Ayrıca ağacın 3 bin yıllık geçmişinin olduğu düşünülüyor.

Buralara kadar gelmişken harika manzaralar sunan Musa Dağı Restaurant’ta mola vermemek de olmaz. Buranın Toros Patatesi çok meşhur. Ayrıca kendilerinin portakal bahçeleri var. Manzaradan onlar da görünüyor, çok tatlılar 🙂 Ortaya patates söyleyip yanına da kan portakal suyu istemeyi unutmayın!

TİTUS TÜNELİ

Hatay gezisi esnasında beni en çok heyecanlandıran yerlerden biri de Titus Tüneli. Hatay’ın Samandağ İlçesinde bulunan tünel İ.Ö.1’nci yüzyılda yapılmış.

hatay gezilecek yerler titus tuneli
Hatay Gezilecek Yerler Titus Tüneli

Titus tünelinin yapılma amacı da oldukça enteresan. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian bu akıntıların yönünü değiştirmesi için Titus tünelinin yapımını emrediyor. Ömrü de yetmeyince oğlu Titus tarafından bitiriliyor.

titus tuneli samandag antakya
Titus Tüneli Samandağ Antakya

Titus Tüneline nasıl gidilir?

Samandağ İlçesine 5 kilometre uzaklıkta olan Titus Tüneli’ne Samandağ’dan hareket eden servislerle ve Özel araçla yön tabelalarını takip ederek ulaşabilir.

Titus Tüneli Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi:

08:30-19:00 (15 Nisan-2 Ekim)

Titus Tüneli Ziyaret Saatleri Kış Dönemi:

08:30-17:00 (3 Ekim-14 Nisan)

Titus Tüneli Tatil Günleri:

Her gün ziyarete açıktır.

Beşikli Mağara

Titus tünelinin devamında yer alan ve 12 tane mezarın bulunduğu mağara. Görmeden dönmeyiniz.

Çevlik Plajı

Türkiye’nin en uzun, Dünya’nın ise 10. en uzun plajı olan Çevik Plajı da gerçekten görülmeye değer.

İSKENDERUN GEZİSİ

İskenderun Antakya’ya yakın konumuyla ziyareti kesinlikle hak ediyor. Ankara’ya uçak biletimiz sabaha karşı 5’te olduğundan Pazar akşamı için İskenderun’a doğru yola koyulduk.

iskenderun gezisi
İskenderun Gezisi

İskenderun’a gitme sebepleri arasına girecek harika bir yol lezzeti var: Belen Tava. Hatay ve İskenderun arasında yer alan KURTOĞLU RESTAURANT’da mola verip belen tava yemeyi unutmayın!

İskenderun’da şöyle denize karşı rakı balık yapalım diyenler için de Sahil Restoran güzel bir öneri olabilir.

Vakti olanlar için de İskenderun Gezilecek Yerlere şu 2 yer de eklenebilir:

  • Payas Kalesi
  • Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Hatay’da Ne Yenir? Hatay Yemekleri

Hatay hangi yemekleri ile bilinmektedir sorusunun cevabı bir hayli geniş. Bizler hafta sonu gezginleri olarak nokta atışı Hatay yemeklerini tadıp kısa sürede bolca Hatay lezzeti deneyimlememiz gerekiyor. Bu durumda aşağıdaki gibi bir Hatay Ne Yenir, Nerede Yenir listesi oluştu.

tepsi kebabı ve kagit kebabi hatay yemekleri
tepsi kebabı ve kagit kebabi hatay yemekleri – PÖÇ

Ayrıca aşağıdaki listede yer alan Hatay yemek yerlerinin görüntülerine yazının başındaki video’dan da ulaşabilirsiniz.

hatayda kunefe nerede yenir cinaralti
Hatay künefesi Çınaraltı

Hatay’da Nerede Yemek Yenir Liste

  • PÖÇ Kasabı ve Kebap
  • Tugay Kasabı
  • Dönerci Tacettin Usta
  • Mısırlı Döner
  • Humusçu İbrahim Usta
  • Humusçu Nedim
  • Künefe: Sabri Ustanın Yeri veya Çınaraltı Künefe Yusuf Usta
  • Müze Otel (muazzam bir restoran, Hatay meze tabağı harika)
  • Musa Dağı Restaurant’ta Toros Patatesi
  • Petek pastanesi’nde hurmalı kömbe (İskenderun)

BONUS : HATAY MÜZE OTEL

Hatay gezisinin yıldızı Hatay Müze Otel. Otelin şahane bir hikayesi var, hemen şu linkten izleyebilirsiniz. Özet geçmek gerekirse, otelin bulunduğu alanda otelin kazı çalışmaları esnasında mozaiklere rastlanıyor ve olaylar gelişiyor 🙂

hatay muze otel
Altımda tarihi mozaikler 🙂 Hatay Müze Otel

Müze Otel’de konaklama yapmadan da vakit geçirebilirsiniz. Şöyle ki, Müze Otel’in çok şık bir restoranı var. Rezervasyon yaparak muazzam Hatay mezeleri ve yemekleri eşliğinde mozaiklerin üzerinde güzel bir akşam geçirebilirsiniz.

muze otel hatay mezeleri
Müze Otel – Hatay mezeleri

Hatay’a kadar gitmişken nispeten yakın konumuyla Adıyaman’da yer alan Nemrut Dağını kesinlikle gezmelisiniz! Detaylar için tıklayın:

Adıyaman bölgesine yakın Şanlıurfa gezilecek yerler yazım için:

1 Günde Erzurum Nasıl Gezilir?

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir