küre daglari gezisi
Karadeniz,  Seyahat,  Türkiye

Küre Dağları Gezilecek Yerler ve 2 Efsane Şelale & Bungalow

Küre dağları gezilecek yerler tam anlamıyla korona virüs sonrasında gezilecek yerlerin başında geliyor. Corona virüs tehlikesinden uzak bu coğrafyada harika doğanın tadını çıkarabilir, insansız hava sahasında maskelerinizden kurtularak efsane şelalelerin tadını çıkartabilirsiniz. Karantina sonrası gidilecek yerlerden bir olan Küre Dağları nasıl gezilir gelin birlikte bakalım. Bu rotaya bayılacaksınız 🙂

Şehrin stresinden uzaklaşıp doğaya, yeşilliğe, şelaleye doymak isteyenler için harika bir yazıyla karşınızdayım: Küre Dağları Gezilecek Yerler. Hafta sonu için Amasra veya Safranbolu gezisi yaptınız ve birkaç saat boşluğunuz mu kaldı? Ya da zaten bu şehirleri gezdiniz, huzurlu, sessiz ve sakin, insansız hava sahası olan gidilecek bir yer mi arıyorsunuz? Küre Dağları gezisi sizleri bekliyor!

Küre Dağları Gezilecek Yerler

  • Küre Dağları Milli Parkı
  • Ulukaya Şelalesi
  • Ilıca Şelalesi
  • Çatak Kanyonu
  • Valla Kanyonu
  • Horma Kanyonu
  • Pınarbaşı Kastamonu (mantı ve kara çorba için :P)
Küre Dağları Gezilecek Yerler için Video’ya tıklayın

Karantina sonrası gezilecek yerler için aklına ilk gelmesi gereken yer kesinlikle Küre Dağları olsun! İnsanların az olduğu, bolca yeşilliğin bulunduğu bu coğrafyadan ayrılmak istemeyeceksiniz! Hadi gelin Küre Dağları Nasıl Gezilir bakalım 🙂

Sonbahar Gezi Rotası: Safranbolu – Amasra – Küre Dağları Milli Parkı

Biz Küre Dağlarını sonbahar gezi rotası şeklinde Safranbolu-Amasra-Kastamonu şeklinde organize etmiştik. Tabii siz de bu rotayı yapabilir ya da günübirlik de Küre Dağları gezisi gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi biraz sonbahar rotamızdan bahsedeceğim. Çünkü şahane bir gezilcek yerler rotası oldu 🙂

sonbahar rotasi kure daglari
Küre Dağları Girişi

2 gece 3 gün süren Sonbahar gezi rotası yaklaşık olarak 823 km’lik bir alanı kapsıyor. Aşağıdaki haritada işaretlediğim noktalar da temel yerler. Gittiğimiz her yeri işaretlesem, google map kaldırmaz sanırım 🙂

Biz Sonbahar manzarası için bu rotayı oluşturduk fakat siz her mevsim tabii ki gezebilirsiniz. Muhteşem coğrafyalar gerçekten. En azından ”e nası gezicez, nerden başliicaz yaa” diyenler için fikir vermesi açısından rotamızı aşağıya bırakıyorum. Detaylar zaten aşağıdaki linklerde ve Küre dağları gezilecek yerler yazısında mevcut.

sonbahar rotası
Sonbahar Rotası

Sonbahar gezi rotasının üçüncü ve son durağı, Safranbolu ve Amasra gezilerinin ardından Küre Dağları Milli Parkı. Küre Dağları gezilecek yerler yazısından önce Safranbolu ve Amasra ile ilgi gezi planlarınız varsa eğer sizi öncelikle aşağıdaki linklere alalım. Hepsi birbirine çok yakın çünkü. Sonbahar rotası için ilk olarak Safranbolu’ya uğradık. Çok güzel yerler gezip, lezzetli yemekler yedik.

İkinci durağımız ise Safranbolu’ya yakın konumuyla, denize kavuştuğumuz Amasra oldu. Amasra’da da yeşilliğe, sonbahar manzarasına, amasra salatasına ve denize doyduk 🙂

Vee nihayet sonbahar rotasında beni en çok heyecanlandıran ve meraklandıran nokta olan Küre Dağları Milli Parkına kavuştuk 🙂 Küre Dağlarına geçişimiz Amasra’dan oldu. Küre Dağları o kadar geniş bi alana yayılmış ki birkaç ilden parkın farklı noktalarına giriş yapabiliyorsunuz.

kure daglari milli parki
Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı

Küre dağları gezilecek yerler e geçmeden önce bayrakları astıracak birkaç bilgi vereceğim, baymadan 🙂

1998 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa Ormanları’nda korumada öncelikli alanlardan birisi olarak seçilen Küre Dağları, 2000 yılında Milli Park ilan edilmiş.

Ayrıca “Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” kabul edilmiş. 2012 yılında da Avrupa’nın seçkin koruma alanlarını simgeleyen Pan Park’lar arasında yerini almış Küre Dağları(“Korunan Alanlar Ağı Parkları” (PAN Parks) sertifikası). Pan Park’ı da böylelikle öğrenmiş olduk. Biz sadece Peter Pan’ı biliyoduk ya. Böylelikle Küre Dağları Milli Parkı Avrupa’nın 13. , Türkiye’nin ise ilk Pan Park’ı olarak ilan edilmiş. Tam KPSS güncel bilgiler soruluk bir bilgi ya. Gezginilla ile sınava hazırlanıyoruz.

kure daglari pan parki
Kure Daglari Pan Parki

Pan Park sertifikası sonrasında Küre Dağları ödüle doymamış. 2013 yılında PAN-Parks sertifikasına sahip olan Küre Dağları Milli Parkı 2019 yılında da “Platin Yabanıl Sertifika” ödülüne layık görülmüş. Valla bi ödül de benim veresim geldii, öyle güzel coğrafya.

Küre Dağları Nerede

Küre Dağları haritada Kastamonu ve Bartın arasında kalan ve Batı Karadeniz Bölümünde yer alan bir bölgede.

Küre Dağları Hangi Bölgededir

Bartın Küre dağları milli parkı arası kaç km derseniz eğer, gittiğiniz yere göre değişmekle beraber Küre dağlarının başlangıç noktası olarak kabul edilen Ulukaya şelalesine uzaklığı 55 km. Küre dağları milli parkı yol tarifi için google map kurtarıcı. Yollar bi tık sıkıntılı çünkü.

Küre Dağları Hangi İlimizdedir

Bartın ve Kastamonu.

Sonbaharın güzelliğini oldukça güze yansıtan Milli park, muazzam bir flora ve fauna zenginliğine sahip. Şelaleleriyle, kanyonlarıyla, akarsularıyla şimdiye kadar nerelerdeydiniz dedirten bir bölge gerçekten.

sonbaharda gezilecek yerler
Sonbahar seviliyorsun kardeşim

Küre Dağları coğrafyası ve Batı Karadeniz Ormanları, hayatın dinginliğini, doğayı ve huzuru hatırlamak isteyenler için Türkiye’deki nadide değerlerden biri. 

Amasra’dan muazzam manzaralar eşliğinde Küre Dağlarının eteklerine doğru sızmaya başlıyoruz. Bu noktada Küre dağları turunda uğradığımız ilk yer Ulukaya Şelalesi.

Ulukaya Şelalesi

Bartın’ın Ulus ilçesi sınırlarında bulunan Ulukaya şelalesi ve kanyonu Amasra’ya 70 km uzaklıkta. Bartın gezilecek yerler bakımından güzel bir nokta.

ulukaya selalesi kure daglari
Ulukaya Selalesi-Kure Daglari

Ulukaya şelalesi, Ulukaya Köyünde bir kayanın oyuğu içinden çıkan su tarafından oluşmuş. Şelale yaklaşık 15 metrelik yükseklikten akıyor. Ulukaya şelalesi, Küre Dağları Milli Parkının başlangıç noktası. Buraya milli parkın ısınma turu diyebiliriz 🙂

ulukaya selalesi
Ulukaya Selalesi

Ulukaya Şelalesi Efsanesi

Ulukaya şelalesinin efsane bir hikayesi de var! Anadolu sen nası bi kralsın ya her yerde efsaneler şeyler 🙂 Evvel zaman içinde bölgede yaşayan selvi boylu, al yazmalı yağız delikanlı Selamnos, ormanlık alanda karşılaştığı, ateş eden Hera’ya aşık olur. Selamnos ve Hera evlenirler ve evliliklerinin ilk yıllarında çok mutlu olurlar.

Fakat bir süre sonra Selamnos, nedeni bir türlü anlaşılamayan bir rahatsızlığa yakalanır. Yeşilçam sen misin? Bu rahatsızlık Selamnos’u zayıf, çirkin ve sevimsiz bir görünüme sokar. Hera da karaktersizlik yaparak kocasından iğrenmektedir. Karısı Hera’nın kendisinden nefret etmesine ve uzak durmasını bir türlü kabullenemeyen esas oğlan Selamnos bir gün Ulukaya’nın zirvesine kadar çıkar ve Heraaaa diye haykırarak kendini boşluğa bırakıverir.

Aşk tanrısı Eros, Selamnos’un aşk acısının böyle hazin bir sonla bitmesini istemez ve Selamnos’un bedenini şelaleye dönüştürür ve suyu kutsar. Şelaleye dönüştürmek nerden aklına geldi ya Eros efendi? Efsaneye göre dee Ulukaya şelalesinin suyundan her kim içerse veya mendilini ıslatırsa ya da yüzünü yıkarsa veya da instagram a story atarsafkfkf Selamnos’un acıları azalır, yüreğinde ve ruhunun derinliklerinde yeni veya geçmişten kalma aşk acısı yaşayanlar da bundan arınır. Aşk acısı çeken arkaaşları Ulukaya’ya bekliyoruz.

Ulukaya şelalesinde elimizi yüzümüzü yıkayıp, acılarımızdan temizlenip Küre Dağı eteklerinde dolaşmaya devam ediyoruz. İkinci durağımız Pınarbaşı ilçesinde yer alan Ilıca Şelalesi.

Pınarbaşı Kastamonu

Kastamonu gezilecek yerlerin bir diğer noktası da Ilıca şelalesi ve kanyonlarıyla ünlü Pınarbaşı ilçesi. Burayı vurgulamamın sebebi de tamamen yemek ve boğaz için 😛

Pınarbaşı’nın önemi şu: Ulukaya şelalesinden Ilıca şelalesine giden yol bir hayli virajlı ve asla mola yeri yok. Bu süreçte haliyle biraz acıkıyoruz ve karşımıza muazzam mantılar yapan bir restoran karşımıza çıkıyor.

Tabii burayı pat diye bulmadık, kimse de yazmamış kardeşim hiçbir gezi blog yazısında da görmedim gidin şurda mantı yiyin dediklerini! Neyse fendim biz Pınarbaşı’na geldiğimizde hemen ufak bir foursquare araştırması ile ne yesek yaa diye düşünürken Köylüm Mantı Evi adlı restoran yüksek puanıyla dikkatimizi çekti.

manti-kastamonuda-ne-yenir
Mantı Lovers

Burada hayatımda yediğim en güzel mantılardan birini yedim. Gerçekten lezizdi. Bir de yöreye özgü olarak kara çorba yapıyorlar. Onun da tadına baktık. Fena değil, tam bir kış çorbası. Rengine aldanmayıp götürün 🙂

Kara çorbanın yapımında köy tavuğu, kızamık ekşisi ve çeşitli baharatlar kullanılmış. Kara çorbayı biz bulduk diyorlar ve patentini de aldıklarını söylediler. Artık karnımızı doyurduğumuza göre Ilıca şelalesine doğru akalım.

kara corba pinarbasi kastamonu
Kara sevdaa aman şey kara çorba 😛

Ilıca Şelalesi

kure daglari gezi rehberi ilica selalesi
Uzaktan minnaacık Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı ilçe merkezinden yaklaşık 11 km uzaklıkta Ilıca Köyü sınırları içinde yer alıyor. Şelaleye yaklaşık 15 dakikalık yürüme mesafesi sonucu ulaşıyorsunuz. Araba park yeri falan aşırı müsait, ineklerin otladığı yere bırakıyorsunuz aracınızı 🙂 Üstteki otopark 5tl fakat aşağı ineklerin yanına park ederseniz ücret ödenmiyor 😀 Ilıca şelalesine giriş 5 lira. Şelale muazzam. Maalesef fotoğraflar ve videolarda asla gördüğümüzü aktaramıyoruz.

ilica selalesi kure daglari gezilecek yerler
Ilıca Şelalesi Bebeği

Küre dağları gezilecek yerler in göz bebeği Ilıca Şelalesi bence 🙂

Ilıca şelalesi, yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülüyor. Suyun döküldüğü yerde de harika rengiyle güzel bir doğal havuz oluşmuş. Şelalenin en güzel kısmı da çevresinde harika bir bitki örtüsü oluşturması. Çevredeki ağaçlar, bitkiler hatta kayalar bile yosun tutmuş. Amazon cosplay. Yosundan dolayı da yerler oldukça kaygan. Fantastik bi ortam var ya, film sahnesi gibi. Valla abartmıyorum 🙂

kure daglari gezilecek yerler
Küre Dağları Gezilecek Yerler

Bu iki şelale dışında Küre Dağları Milli Parkında çeşitli kanyonlar da bulunmakta. Biz Safranbolu ve Amasra dönüşünde Küre Dağlarına uğradığımız için kanyon yürüyüşlerine pek vakit ayıramadık. Zaten Safranbolu’daki Tokatlı Kanyonu bize yetti 🙂 Tabii geniş bir zamanda tekrar bu coğrafyaya gelerek kanyonları bir bir, geniş geniiş gezeceğiz.

Geziyomuş gibi yapıp ordan burdan fotoğraflarla gezi yazısı yazan blogger gardeşlerime de selam olsun 🙂 Kaos is loading..

Küre Dağları gezilecek yerlerin bir diğer noktası da Çatak Kanyonu.

Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu, Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer alıyor. Dünyanın en büyük 4. kanyonuymuş kendileri. Ayrıca üzerinde Safranbolu’daki kristal terasa benzer bir Seyir Terası yer alıyor.

Horma kanyonu

Horma kanyonu, Pınarbaşı’ndan Ilıca Şelalesine giden yol üzerinde, şelaleye gelmeden önce büyük tabelasıyla karşılıyor. Kanyon, Pınarbaşı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta. Oldukça popüler bir kanyon.

“Horma” kelimesinin anlamı “duvar” demekmiş. Kanyonun çevresinin duvar gibi olması nedeniyle bu isim verilmiş. Milli takım defansı da diyebilir miyiz? 🙂

Horma kanyonuna girişler ücretsiz.

Valla Kanyonu

Öncelikle Valla esprisi yapacak olanları blogun dışına alalımjfhdj. Yazıya devam etmeden önce alt fonda şu şarkıyı açıp yazıya devam ediyoruz . Valla kanyonu da Horma kanyonundan 14 km uzaklıkta yer alıyor. Pınarbaşı ilçe merkezine ise 26 km uzaklıkta. yolu oldukça kötüymüş kendilerinin. Kiralık araçla gidin falan deniyor. Valla kanyonu dünyanın en derin 2’nci kanyonuymuş. Dünyanın en derin kanyonu da Amerika Arizona kanyonu bu arada. Düşeriz umarım one day.

Valla Kanyonuna girmek isteyenlerin Pınarbaşı Kaymakamlığına müracaat edip izin almaları gerekiyor. Tehlikeli bir kanyon bey kendileri aman dikkaat. Küre dağları gezilecek yerler in en tehlikeli noktası!

Küre Dağları Milli Parkı Nasıl Gezilir?

Ankara çıkışlı Küre Dağları turumuz sırasıyla Safranbolu, Amasra ve Küre Dağları şeklinde son buldu. Farklı yerlerden gelecek kişiler için de değişen bir şey yok. Ulukaya Şelalesi, Küre Dağları Milli Parkı gezi rehberinin ilk ziyaret noktası olabilir. Sonrasında da bu blogdaki sıralamayı takip ederek vaktinize göre takılırsınız işte 🙂

kure daglari milli parki gezi rehberi
Herkes çok mutlu 🙂

Küre Dağlarında Konaklama

Küre dağlarının eteklerinde konaklama yapmak isterseniz Küre Dağ Evinde, huzurlu bungalowlarda kalabilirsiniz.

Küre Dağları Bungalow

Küre Dağları Bungalow evlerinde konaklama fiyatları ortalama 30 ila 50 euro arasında değişiyor. Linkten müsaitlik durumlarını kontrol edebilirsiniz. Bir sonraki gidişimde bungalovlarda kalmayı çok istiyorum!

Küre dağlarında geçirdiğimiz koca bir günün ardından artık rotayı Ankaramıza doğru çevirdik. Güzel bir Küre gezisi oldu bizim için. Yol üzerinde çok meşhur olduğu söylenen, Kastamonu’nun Daday ilçesinde yer alan Memiş etliekmekte sonbahar rotasının kapanışını yapmak için mola verdik.

memis etliekmek daday kastamonu
memis etliekmek daday kastamonu

Konya etliekmeğinin lezzetini bildiğimden, çıta bizde yüksek haliyle. Kıymalı ve peynirli iki tane pide sipariş ettik ve lezzet bizi tamamen hayal kırıklığına uğrattı. Bayaa kıymalı börek bu yani üstü kapalı falan. Hatta ucundan çiböreğe bile benziyor. Kastamonu etliekmeğinin başıma bir iş gelmeyecekse beğenmedim. İnternette neler yazmışlar ya. Konya’da etliekmek yemedikleri nası belli!

Artık Kış Rotasındaa görüşmek üzere 🙂

Kış rotamdan 2022 yılında ilk güncelleme Kocaeli’deki Kartepe Kayak Merkezinden geldi. Kış turizmi sevenleri kayakçı ve kızakçılar, kar üzerinde sucuk ekmekçiler burayı kesinlikle kaçırmayın! 🙂

Karadeniz bölgesindeki dağlardan gidiyorken bir diğer önerim de Köroğlu dağları üzerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi. Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya’da hem kayak yapanlar hem de kızak severler için oldukça güzel bir lokasyon. Kartalkaya’ya dair fiyat, konaklama, kayak maliyeti gibi tüm detaylara alttaki linkten ulaşabilir, günübirlik veya hafta sonu gezi planlaması yapabilirsiniz.

Küre Dağlarının coğrafyasını beğendiyseniz eğer Doğu Karadeniz taraflarına da kesinlikle bir gezi rotası düzenlenmeniz gerekiyor! Karadeniz turuna dair tüm detaylı bilgileri anlattığım yazıma alttaki linkten ulaşabilirsiniz:

Bungalov konaklama deneyimleri:

Diğer gezi yazılarım ve gezilecek yerler için tıklayın:

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir