pürüzlü mükemmellik kitap incelemesi
Kitap önerileri

Pürüzlü Mükemmellik Kitap İncelemesi – Mehmet R. Doğan, Yiğit Ahmet Kurt

Pürüzlü mükemmellik kitabının hem ismi hem de kapaktaki o çarpıcı cümle “Yavaşlayarak Hız Kazanmak” , kitabı alıp okuyun diye bağırıyor resmen!

Pürüzlü mükemmellik kitabı ile tanışmam M.Serdar Kuzuluğlu sayesinde oldu. Kendisine yine bu efsane kitap tavsiyesi için teşekkürlerimi iletmiş olayım.

Pürüzlü mükemmelik kitabı friksiyon kelimesinin anlatımı ile başta teknik bilgiler ile başlıyor. Açıkçası kitabın başlarında biraz şaşırıyorum. Sonrasında ise büyük firmaların friksiyonu yani yavaşlamayı nasıl uyguladığını anlatmasıyla, örneklerle kitap harika bir hal almaya başlıyor.

Pürüzlü Mükemmellik kitabının ilginç bir şekide iki yazarı var. Mehmet R. Doğan ve Yiğit Ahmet Kurt.

Biraz kitabın detaylarına inelim.

Pürüzlü Mükemmellik Yorum

Yukarıda da bahsettiğim gibi kitap friksiyon kelimesinin tanımlanması ile başlıyor.

Fizikte, “bir yüzeyin ya da bir nesnenin, bir noktadan diğerine hareket ettiği sırada karşılaştığı direnç, sürtünme” anlamına gelen friksiyon, hareket etmemizi zorlaştıran, engelleyen kuvvet olarak tanımlanıyor.

Friksiyon Fransızca kökenli Friction kelimesinden geliyormuş. Tabii ki kitapta bu anlamlarda kullanılmıyor friksiyon kelimesi. Biz daha çok özellikle reklamcılık sektöründe, satış veya pazarlama alanlarında büyük firmaların yavaşlayarak müşteriyi nasıl kendilerine çektiklerine şahitlik ediyoruz.

Ayrıca tüketici olarak da daha önce fark etmediğimiz gerçeklikleri fark etmemizi sağlıyor. Bayılıyorum böyle bilgilendiren, ilham veren ve ufuk açan kitaplara!

Pürüzlü mükemmellik kitabının dili oldukça sade ve yumuşak, sayfalar neredeyse bir anda eriyip gidiyor okurken. Yani 1-2 günde kesinlikle okunacak bir kitap.

pürüzlü mükemmellik kitap incelemesi
pürüzlü mükemmellik kitap incelemesi

Pürüzlü Mükemmellik Kitabından Örnekler

Kitapta yaşanmış olaylardan birçok örnek var, özellikle Guinness rekorlar kitabı ile ilgili olan kısım baya ilgimi çekti. Kitabı okurken hatta kitap bittikten sonra da reklamları izlerken, bahsedilen firmaların uygulamalarını kullanırken hep kitapta okuduklarım aklıma geliyor aa şurada şunu uygulamış starbucks falan diyorum istemsizce!

Kitapta yavaşlamayla ilgili en çarpıcı örneklerden biri Amerika’da bozuk paraları saymak için oluşturulan bir makine: Coinstar makinesi. Bu makineye kumbaranızdaki bozuklukları atıyorsunuz ve paralarınızı sayıp size geri veriyor. Türkiye’de neden yok acaba? 🙂

Bu makineler insanların paralarını hemen saydığından tüketiciler arasında güvensizlik ortaya çıkıyor. Amerikalılar paralarının eksik sayıldığını düşünüyorlar 🙂 Sonrasında coinstar şirketi ne mi yapıyor? Şirket para sayma işini yine aynı zamanda yapmasına rağmen kullanıcılara para miktarlarını birkaç saniyelik gecikmeler sonrasında gösteriyor ve Amerikalılar şirkete güven duymaya başlıyor 🙂

Yavaşlama durumuna bir güzel örnek de süpermarketlerden verilmiş. “Mesela büyük süpermarketlerde günlük ihtiyaçlar genelde hep daha uzak noktalarda olur. Süt, yumurta, ekmek..(bir düşünün hakkaten de öyle!) Bunları almak için marketin içine kadar yürümeniz gerekir. Halbuki bu ürünler girişe yakın konumlandırılsalar sizin için daha hızlı, daha pürüzsüz bir deneyim olmaz mıydı? Ama o zaman yol boyunca görüp, ihtiyacınız olmamasına rağmen sepetinize atacağınız ürünler ya da listenizde olmamasına rağmen aldığınız ürünler de olmazdı. Bu küçük friksiyon sayesinde market size ihtiyacınız olmayan ürünleri de satabiliyor.

Ayrıca kitapta anlatılan taksicilik ve uber örneği de oldukça etkileyiciydi. Şimdi burada tüm örnekleri de uzun uzun anlatmayalım 🙂

Bu arada friksiyon ve yavaşlama kavramları ilginizi çektiyse eğer sizi Pürüzlü Mükemmellik kitabının yazarlarından bir olan Yiğit Ahmet Kurt’un Yavaşlama Hakkı başlıklı şahane makalesine alalım. Bu makalenin sonunda da yine yavaşlama ile alakalı harika tavsiyeler yer alıyor!

Şurada da şahane bir link var. Linkteki sitenin ismi thedisconnect. Bu siteden herhangi bir okuma yapmanız için internet bağlantınızı kapatıp çevrimdışı olmanız gerekiyor! Bakalım kimler 2 dakika da olsa çevrimdışı olmayı göze alıp bu linke tıklayacak?

pürüzlü mükemmellik kitap incelemesi
Pürüzlü mükemmellik kitap incelemesi

Pürüzlü Mükemmellik Kitabından Alıntılar

  • Eğer doğru yoldaysak, o yol hep yokuş yukarı olacaktır” – Henry Eyring
  • Her şey mükemmel görünüyorsa daha fazla endişelenmelisin” – Drew Barrymore
  • Doğal akış içerisinde her zaman bir kusur vardır ya da akışı doğal kılan içindeki kusurlardır. Kusursuz bir iş çıkarma derdindeki sahtecilik peşinde koşanların asıl kusuru tam da budur!
  • Maraton koşanlar , Everest’e tırmananlar iyi bilirler ki yolun sonundaki duygu, heyecan ve mutluluk, o yolculuğun içindeki pürüzler ve friksiyonlar sayesinde hissedilir…Amaç bütün pürüzleri ortadan kaldırmak değil; kötü olanları yok edip iyi olanları bile bile sürece dahil etmek, yani pürüzlü mükemmellik yaratmaktır!
  • Rahat yaratıcılığa tehdittir. “Her şey yolunda” kısmında yenilik olmaz. Engeller, friksiyonlar, zorluklar bizi daha güçlü hale getirir. Eğer engeller, zorluklar limitler, problemler, hayırlar, azim, inanç ve tutku ile bir araya gelirse, işte o zaman yepyeni ürünler, çözümler, yepyeni fikirler, inanılmaz yenilikler ortaya çıkar.
  • En iyi olmak, en zirvede olmak zorunda değilsiniz. Tutkuyla yaptığınız şey için, bugün yalnızca dün olduğundan daha iyi olmanız yeterli.

Konu ilginizi çektiyse Barış Özcan’ın youtube videosunu da şuradan izleyebilirsiniz. Kitapta anlatılan m&m bonibonlarına videoda da değinmiş Barış Özcan.

Ayrıca twitterda kitapla alakalı bir bölüm paylaşmıştım Hakan Akben’in bir tweetinin altına. Sağolsun pürüzlü mükemmellik kitabının yazarlarından @yigitak da tweetim altına yorum yaptı, güzel de bir anı oldu benim için 🙂

pürüzlü mükemmellik pdf
🙂

Kitap Önerileri 2021

2021 yılının ilk kitap tavsiyesi Pürüzlü Mükemmellik kitabı oldu.

Özellikle dijital pazarlama alanında bir şeyler üreten kişilere, kullanıcı deneyimi konusunda bir iş ile uğraşanlara, içerik üretenlere, tüketici olarak daha bilinçli bir yaşam sürmek isteyenlere ilham kaynağı olabilecek, ufuk açan harika bir kitap!

Diğer kitap incelemeleri blog yazılarım ve kitap önerileri için linklere tıklayın:

Karantina günlerinde hayatın anlamı konusu da tekrar gündeme geldi. Korona virüslü günlerde hayatın anlamını düşünecek bolca vaktimiz var artık. Bu konu hakkında yazmış olduğum blog yazısına da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Karantina Günleri Korona Virüs sen mi büyüksün ben mi?!

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir