
Safranbolu Gezilecek Yerler – Safranbol Nasıl Gezilir?
Safranbolu gezilecek yerler beni o kadar şaşırttı ki gez gez bitmedi Karabük ilinin turistik ilçesi! Safranbolu gezisini biz sonbahar rotası olarak Amasra-Küre Dağları-Safranbolu üçlüsü olarak planlamıştık. Bu doğrultuda da 1 gecemizi Safranbolu’ya ayırdık.
Sonbahar, muazzam manzaralar sunan, gözlere bayram ettiren, döktüğü yapraklarla yollarımızı güzelleştiren, Safranbolu gezisi için güzel manzaralar sunan harika bir mevsim. Biz Safranbolu gezisi için Sonbahar mevsimini seçtik fakat her mevsim gidip gezilebilecek harika bir yer Safranbolu.
Özellikle karantina sonrası yapılacaklar listenize ekleyebileceğiniz, yakın konumu ve doğal güzellikleriyle Safranbolu’dan başlayarak sırasıyla Amasra, Kastamonu ve Küre Dağları Milli Parkı rotası çizdik. Böylelikle, sonbahar gezi rotasının ilk durağı olan Safranbolu Gezilecek Yerler yazısı oluştu 🙂
Yazıya geçmeden önce Safranbolu videosunu izlemek için tıklayın:
Sonbaharda gezilecek yerler diyince aklıma ilk ağaçlaar, düşen yapraklaar ve kahverengi geldiği için de yönümüzü tabii ki Karadeniz’e doğru çevirdik. Benim favori mevsimim yaz. Malum Temmuz bebesiyiz ☺ ama başıma bir iş gelmeyecekse, sonbaharı da bir ayrı seviyorum. Ya şu manzaraya bakar mısınız, nasıl sevilmesin ki?

Bu düşüncelerle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (kutlu olsun) tatilini de içine katarak 3 günlük harika bir sonbahar gezi turu gerçekleştirdik.
Safranbolu 1994 yılında kültürel kategoride UNESCO Dünya Mirasları Listesi‘ne dahil edilmiş. Ayrıca Avrupa ve Asya arasındaki ticarette de önemli bir merkez olmuş.
Safranbolu, ismini endemik “safran” bitkisinden alıyor. Hemen hemen her şeyin safranla bir alakası var ilçede, çok acayip. Sabundan dondurmaya, taşlardan giysilere, lokumlardan çaya kadar. Hatta ıslak mendil bile safranlıgjgjg
Sonbahar rotası açısından düşünüldüğünde aşırı turistik bir yer olarak göz kırpıyor Safranbolu. Oldukça fazla da gezilecek yer var. Biz 1 buçuk günde zor kopabildik Safranbolu’dan 🙂 Yani planınızı yaparken en azından bir hafta sonunuzu buraya ayırın bence.
Sonbaharda gezilecek yerler rotamızın başlangıç noktası Ankara. 3 günü içine alan, şu şekil bir sonbahar gezi rotası oluşturduk.
Kaydetmelik harika bir gezi rotası:

Turumuz kabaca Safranbolu, Bartın, Amasra, Küre Dağları Milli Parkı ve Kastamonu civarlarında geçti. Nerden baksan güzel rota.
Sonbahar road trip de ilk durağımız evleriyle ünlü Safranbolu.
Safranbolu Gezi Rehberi
Safranbolu’da gezilecek ve görülecek yerler o kadar fazla ki biz çok şaşırdık. Tarihi evler, mağaralar, kanyonlar, cam teraslar, efsane manzaralar ne ararsan var!
Safranbolu Gezilecek Yerler
- Kristal Teras
- Tokatlı Kanyonu
- İncekaya Su Kemeri
- Bulak Mencilis Mağarası
- Yörük Köyü
- Safranbolu Evleri
- Cinci Hanı ve Hamamı
- Saklı Cennet Taş Değirmen – Gizli Cennet
- Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
- Kaymakamlar Gezi Evi
- Hıdırlık Tepesi
Kristal Teras

Safranbol denilince akla ilk gelen yer Kristal Teras. Safranbolu gezilecek yerlerin başlangıç noktası. Terastan izlenen harika manzara da biraz sonra ineceğimiz, bol yeşillikli manzaralar sunan Tokatlı Kanyonu.
Kristal teras, 80 metre yükseklikte yapılmış ve Türkiye’de bir ilk kendileri. Tabanı camdan yapılmış fakat camın pisliğinden maalesef alt kısım gözlemlenemiyor. Kristal teras 75 ton ağırlığı taşıyabiliyormuş. Yani üzerinde korkmayınız 🙂

Safranbolu cam teras giriş ücreti 2021 yılında 8 TL
Tokatlı Kanyonu

Kristal terasta manzaranın tadını çıakrttıktan sonra, 5 dakika yürüme mesafesinde yer alan ve terasta kuşbakışı izlediğimiz Tokatlı Kanyonuna geliyoruz.
Tokatlı kanyonu yürüyüş parkuru olarak şahane bir seçenek!
Tokatlı Kanyonuna giriş ücreti 2021 yılında 4 TL
Tokatlı Kanyona iniş ve çıkışlar biraz zorlu, birkaç basamak ahşap merdivenler vasıtasıyla Kanyona iniş yapılıyor. Tokatlı Kanyonu, harika doğasıyla, çeşitli bitki türleriyle, sonbahar manzarasıyla bizi büyüledi gerçekten. Beklentilerimizin oldukça üzerine çıktı. Adeta bir Matka Kanyonu 😛

Tokatlı Kanyonunda 1-2 saat yürüdük, harika fotoğraflar çektik. Oksijene doyduk. Kanyonun ilerisinde de at çiftliği var. İsteyenler ata da binebilirler.

İncekaya Su Kemeri
İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonunun hemen girişinde, heybetli görüntüsüyle ziyaretçilere hoşgeldin diyor adeta. Harika bir görüntüsü var kendilerinin. Kemer 17. Yüzyılda inşa edilmiş. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa Safranbolu’ya su getirmek için yaptırmış. Kral adammış.

Bulak Mencilis Mağarası
Tokatlı Kanyonuna yaklaşık 8 km mesafede bulunan Bulak Mencilis Mağarasına geldi sıra.
Bulak Mencilis Mağarası giriş ücreti 2021 yılında 6 TL
Ufak bir merdiven tırmanışı ile mağaranın önüne geldik. Bu kısımda bir 10-15 dakika içerdeki kafilenin çıkış yapmasını bekledik. Bulak Mağarası bir rehber tarafından gezdiriliyor. Mağara hakkında güzel bilgiler veriyor. Aklımda kalan bilgilere göre mağara yaklaşık 6 km’den oluşuyormuş. Olaya bak. Efendim 3 milyon yıl önce oluşmuş. Mağara 3 kattan oluşuyor. Triplex mağarası da diyebilirizasdsj.

Safranbolu gezilecek yerler blog yazısında sürpriz benim için Bulak Mağarası oldu. Mağaranın içi gerçekten büyüleyici. İçeride bir sürü sarkıtlar dikitler o tarz şeyler mevcut. Güzel de ışıklandırılmış. İçerde flaşlı çekime izin verilmiyor. Canlı organizmalar, yarasalar zarar görüyormuş 🙂
Yörük Köyü
Bulak mağarasından çıkışta soluğu Yörük Köyünde aldık. Köyün merkeze uzaklığı 12 km civarında. Yörenin kültürel geçmişini, gelenek göreneklerini sergiliyor Yörük Köyü. Yani pek abartılacak bir kısmı da yok.

Yörük Köyünün kahramanı Filiz Teyze! 300 yıllık geçmişe sahip Kasım Sipahioğlu Konağının sahibi. Köyün içerisinde Sipahioğlu Konağında bulunan Filiz Teyze, eski köy yaşamını anlatıyor konağı gezdirirken. Aşırı popüler kendileri.
Konağın hemen yanında da bir şeyler yiyip içilebilecek otantik bir yer yapmışlar. Biz burada gözleme ve güya! ödüllü olan baklavanın tadına baktık. Gözleme güzeldi fakat baklava tam bir balon. Aşırı şekerli ve kuruydu.
Konağın içi güzel dizayn edilmiş. Tam bir turizm şişirmesi. Yörük Köyü de anam babam köy işte. Muazzam pazarlamışlar gerçekten. Gitmezseniz bir şey kaybetmezsiniz 🙂

Safranbolu Evleri
18. Yüzyılda Osmanlının dokusunu yansıtan Safranbolu evleri, bölgenin en turistik yeri. Safranbolu evlerinin çoğu koruma altına alınmış ve uzun yıllara rağmen günümüze kadar korunmuş. Evleri izlemek oldukça keyifli, uzaktan bakıldığında da güzel bir görüntü sunuyor.

Ankaralı gardeşlerim Hamamönü’ne veya Beypazarı’na giderek daha güzellerine zaten şahit olmuştur 🙂
Cinci Hanı ve Hamamı
Eski çarşının içinde yer alan Cinci Hanı, zamanın en büyük ve en görkemli kervansaraylarından biriymiş. Bir oturup safran çayı molası verebilirsiniz, mistik havası eşliğinde.
Safranbolu evlerinin de yer aldığı, Safranbolu eski çarşı bölgesinin hem akşam hem de gündüz gezilmesi gerek. Safranbolu eski çarşı bölgesinde hediyelik eşyacılardan, Safranbolu mutfağına kadar hemen her şeyi bulabilirsiniz.
Biz akşama kadar yukarıda saydığım yerleri dolaşarak en son bu bölgeye geldik. Ertesi sabah tekrar bölgeyi dolaşarak magnet, safranlı lokum, simit vs. alarak bölgeyi gündüz de dolaşmış olduk 🙂
Saklı Cennet Taş Değirmen – Gizli Cennet
Safranbolu’dan ayrılmadan son olarak Gizli Cennet adı verilen yere uğradık.
Saklı Cennet Taş Değirmeni Nerede
Safranbolu Eski Çarşıdan 15 dakikalık yürüme sonrasında ulaşılıyor Saklı Cennet Taş Değirmene.

Saklı Cennet Taş Değirmenine 2021 yılında giriş ücreti olarak 3 TL alıyorlar. Yani şey, ismi oldukça iddaalı fakat çok anlam yüklenmemesi gereken tatlış bir yer. İnce bir şelale akıyor ve nehir kenarında da kahvaltı yapılıp kahve vs içiliyor.
Hemen girişinde de taş değirmen var, canlı canlı un yapımı sergileniyor. Siyez unu vs. satışı da var. Vaktiniz varsa yeşilliğe karşı bir türk kahvesi içilir.
Safranbolu Gece Hayatı 🙂

Safranbolu merkez bölgesi akşam da oldukça hareketli. Çoğu cafede canlı müzik yapılıyor. Biz en çok Saraçoğlu Kahve Evindeki cafedeki müziği beğendik. 5 tane sanatçı Türk müziğinin nadide parçalarını icra ediyordu. Hakan Altun ezgileri eşliğinde safranlı çayımızı ve ardından sahlepimizi gömdük 🙂

Son olarak bölgedeki diğer gezilecek yerler olan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi ve Hıdırlık Tepesi gibi yerleri de gezebilirsiniz. Biz bu yerlere gidemedik, pek vaktimiz de kalmadı açıkçası. Amasra bizi bekliyordu 🙂 Vaktiniz varsa Gezilecek yerlere bu üç yeri de ekleyebilirsiniz.
Safranbolu’da Ne Yenir?
Safranbolu hangi yemekleri meşhur
Safranbolu hangi yemeği ile meşhur derseniz eğer ilk akla gelen hamur işi yemekleri. Bunlar rum mantısı ve peruhi. Rum mantısı beni benden aldı gerçekten. Bir mantı lovers olarak hayatımda yediğim en güzel mantılardan biriydi. Mantının üzerine kuşbaşı etler ve jülyen biberler doğranmış ve inanılmaz bir lezzet oluşmuş.
Peruhi yemeği de mantı tarzı fakat içinde torba yoğurdu var. Rum mantısından sonra baya sönük kaldı kendileri. Ama kendi çapında güzel, lezzetli. Safranbolu mutfağında meşhur olan bir diğer lezzet de etli yaprak sarması. Sarmanın üzeri yoğurtlu ve salçalı olarak servis ediliyor. Etli sarma da oldukça lezzetliydi. Gurmilla’dan geçer not aldı Safranbolu mutfağı 🙂
İçecek olarak da karadut şerbeti ve safranbolu’nun meşhur içeceği bağlar gazozundan söyledik. Karadut şerbeti 0 şeker maksimum tat 😛

Safranbolu Nerede Yemek Yenir
Safranbolu yemekleri için tercihimiz Safranbolu Sofrası adlı mekan oldu. Hizmet, yemekler 10 numara 5 yıldız. Notlara yazılsın 🙂
Safranbolu’da akşama doğru Yörük Köyüne uğradık ve orda da meşhur Sipahioğlu Konağında gözleme ve ev baklavası yedik. İnternete Safranbolu ev baklavası nerede yenir diye yazıldığında genelde sayfalar Yörük Köyündeki bu konağa yönlendiriyor. Ev baklasının sonuna denk gelmişiz. Tadını da pek beğenmedik. Şişirilmiş balon bir lezzet gibi geldi bize. Çok şekerliydi ve kuruydu. Gözleme başarılıydı. Yayık ayran ise içtiğim en kötü ayranlardan biriydi 🙁
Safranbolu’daki diğer günümüzde de Tarihi Simitçi Fırınında aşk simidi yedik. Evet aşk simidi. Safranbolu’nun simiti de bayaa meşhur. Tadı da baya güzeldi. Tabi bi Ankara simidi değil 😛

Safranbolu Nerede?
Safranbolu nerede hangi ile bağlı sorusunun cevabı Karabük. Pek akla gelmeyen bir ilimiz 🙂 Karabük ilinin aşırı turistik bir ilçesidir. Safranbolu ilçesi resmen Karabük’ün önüne geçmiş. Muazzam başarı.
Safranbolu’ya Ulaşım
Safranbolu Ankara’nın 231 km kuzeyinde, Karadeniz’in de 90 km güneyinde. İstanbul Safranbolu arası da 410 km. İşte Ankara için övünülecek bir yan daha 🙂
Safranbolu’da Nerede Kalınır?
Safranbolu evlerinde 🙂 Yani Safranbolu’ya gidip de tarihi konaklarda konaklamamak olmaz, ayıp olur. Otel ve ev fiyatları oldukça makul. Ekim ayı için konuşacak olursam, 150 – 200 TL bandında, 2 kişi, kahvaltı dahil konaklama yapılabilir. Kışa doğru daha da ucuzlar 🙂
Yurt içi konaklamalarda şöyle bir güzellik var. Karşılıklı win win durumu yani. Nasıl mı? Şimdi siz aşağıdaki link üzerinden airbnb’ye kayıt oluyorsunuz, airbnb de hem size hem bana kredi yüklüyor. Siz daha şanslısınız, 179TL kredi kazanıyorsunuz. Teşekkür niyetiyle bana da cüzi bir miktar yükleniyor. Kazandığınız TL’yi de konaklamalarınızda kullanabiliyorsunuz, mis gibi iş. Link aşağıda:
- Airbnb kayıt linki için tıklayın.
Son olarak Safranbolu halkı aşırı iyimser ve çok sıcakkanlılar. Safranbolu eski çarşıda dolaşırken sürekli bir lokum, kolonya vs ikramı var 🙂 Yine bu bölgede alışveriş yapabilirsiniz ve fiyatlar da oldukça ucuz. Mesela 5 magnet 10 TL 🙂 Kotor’da 1 magnete 4 euro verincee insan şok oluyor Türkiye’deki fiyatlara 😀
Hafta sonu rotaları için:
- Küre Dağları Gezilecek Yerler ve 2 Efsane Şelale için tıklayın.
- Huzur Dolu Hafta Sonu Kaçamağı: Bolu-Abant-Yedigöller için tıklayın.
- ESKİŞEHİR NASIL GEZİLİR? Eskişehir Yeme İçme Önerileri
- Çınarcık Gezi Rehberi – Korona Sonrası Gezilecek Yerler
- İzmir Plajları Nasıl Gezilir? Alaçatı, Çeşme, Karaburun Koyları
- Ankara’da Açık Hava Gezilecek Yerler – Eymir Gölü & 30 Ağustos Zafer Parkı
- Hatay Gezisi | Hatay Nasıl Gezilir, Nerede Kalınır, Ne Yenir?
- Trakya Gezisi | Trakya Gezilecek Yerler, Yeme İçme Önerileri
- Habitat Mesire Bungalov Evler – Yedigöller’de Doğayı Yaşamak
- Instagram’a da bekleriz: @macitilla
Atilla
Ben Atilla. Hayatımı daha çok renklendirmenin ve çok daha hareketli bir yaşam sürmenin peşine düştüm. Bunun sonucunda da yaşadıklarımı aktarabileceğim bu blogu oluşturmaya karar verdim. Deneyimlerimi, hikayelerimi, anılarımı biriktirebileceğim bir hayat yaşamak istiyorum. Üniversite 3.sınıfta 2011 yılında work and travel programı ile Amerika’da başlayan gezme ve keşfetme serüveni, 2012-2014 yılları arasında geçen kpsskpdsydsaleskurumsınavlarımülakatlar yüzünden sekteye uğrasa da 2 yıllık bir molanın ardından tekrar yollarda olup seyahat eden, kendisini gezerken her şeyden soyutlanmış bir şekilde hisseden, musmutlu bir gezginilla. “Dünya bir kitap gibidir ve gezmeyenler onun sadece bir sayfasını okurlar” St. Augustine ne güzel söylemiş. Gezmeyle alakalı üzerine söylenecek başka bir cümle olduğunu düşünmüyorum. “Kaybolduğu zaman asla ama asla bulunamayacak tek şey vardır, o da hayattır.” O yüzden güzel yaşayalım, kaliteli yaşayalım, bol bol gezelim 🙂 Gezmedik yer bırakma!
Bunları da beğenebilirsiniz

Bursa’nın Gezilecek İlçeleri: Gölyazı – Mudanya – Tirilye Gezisi
6 Şubat 2021
Kerpe Gezisi ve Ağva Kaçamağı – Kerpe Gezilecek Yerler
15 Eylül 2019
3 Yorum
isacotur Blog
Safranbolu Gezilecek Yerler isimli yeni yazımıza herkesi bekleriz
https://isacoturoglu.com.tr/gezi/safranbolu-gezilecek-yerler.html
Geri bildirim:
Geri bildirim: