şanlıurfa-gezilecek-yerler
Anadolu,  Şanlıurfa,  Seyahat,  Türkiye

2 GÜNDE Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Urfa’da En İyi 11 YER

Şanlıurfa gezilecek yerler bakımından, arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan buluntular ve zengin kültürel mirası açısından gerçekten de fark yaratan ve bir o kadar da büyüleyici bir coğrafya.

Güneydoğu Anadolu, coğrafyasıyla, kültürüyle, geleneksel motifleriyle ve en önemlisi yemekleriyle her zaman ilgimi çeken bir bölgeydi. Bu bölgede en merak ettiğim şehirlerden biri de Peygamberler şehri Şanlıurfa oldu.

Şanlıurfa gezilecek tarihi yerler bakımından, yemekleri, doğal güzellikleri ve kültürel özellikleri ile yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekebilecek bir şehir.

Yukarıda saydığım özellikleri göz önünde bulundurarak , Bu sene kesin gidelim abii, seneye banko gideriz yaa, bi plan yapalım da gidelim.” söylemlerini, bir kenara bırakıp “Eeh planınız batsın” diyerek tek başıma Şanlıurfa gidiş-dönüş bileti aldım. Evet.

Cuma akşam gidip Pazar akşam dönmeli harika bir Şanlıurfa gezisi oldu benim için. Cumartesi tüm gün Şanlıurfa’yı gezdim. Pazar günü de araba kiralayıp eski Mardin’e gidip geldim. Muazzam bir hafta sonu gezi rotası oldu benim için. Bu yüzden Şanlıurfa gezisi başlığını da 2 günde Şanlıurfa olarak attım. Sonra gelip de şuraya neden gitmedin , burası olmamış demeyin 🙂 Olduğu KADAR olmadığı KADER..

Günübirlikçiler, pek vakti olmayan beyaz yakalılar veya 1 gün kalacaklar için nokta atışlı Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 11 Yer yazısı da bu Urfa gezisi sonucunda oluştu.

Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 11 Yer

  • Köprübaşı kahvaltı salonunda kahvaltı
  • Balıklıgöl ve çevresinde yürüyüş
  • Gümrük Han’da menengiç kahvesi
  • Urfa Kent Müzesi
  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi
  • Göbeklitepe
  • Halfeti’de tekne turu
  • Çulcuoğlu’da haşhaş kebabı
  • Sevgi Ciğer Salonunda ciğer
  • Miroğlu Kadayıf’ta ararsam açmayın tabağı
  • Merkezde birkaç yerde sıra gecesi yapılıyor, çiğ köfteli falan. Ben katılamadım karın şişliğindenjfjfj ve vakit azlığından dolayı fakat vaktiniz varsa kesinlikle uğrayın.

Her maddenin açıklaması yazının devamında yer alıyor.

Şanlıurfa Kaç Günde Gezilir

Hemen bu vesileyle Şanlıurfa kaç günde gezilir sorusunun cevabını da vermiş olalım. Günübirlik bir Şanlıurfa gezisinide bu yazıda bahsedeceğim yerlerin yüzde 90’ını tamamlayabilirsiniz. Yalnızca Göbeklitepe Şanlıurfa’nın biraz dışında kalıyor. Ya orayı erkenden gezeceksiniz ya da 1 gece Şanlıurfa’da kalıp ertesi gün Göbeklitepe’yi görmeye gideceksiniz.

şanlıurfa gezilecek yerler
Road to Şanlıurfa

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir

Saçma bir soru ama çok merak ediliyor 🙂 Her gezi blogunda da yazmışlar. Allah’ın her günü gidilir kardeşim. Bayılıyorsunuz insanları kalıplara sokmaya 🙂

Ben Mart ayında gittim mesela. Hem uçak biletlerinin ucuzluğu hem de kışın sıkıcılığında aşırı iyi geldi Urfa! Harikaydı. Hadi adet yerini bulsun Urfa gezisi için en doğru zamanın ilkbahar ve sonbahar ayları olduğu söyleniyor. Aslında başlık şey olsa daha iyi olmaz mı ya, Şanlıurfa’ya ne zaman gitmemeli? Cevap veriyorum: Yaz ayları!

Peygamberler Şehri Urfa’ya Yolculuk

Ankara’dan Şanlıurfa’ya yaklaşık 1 saatlik uçak yolculuğunun ardından saat 23:00 sularında iniş yaptım.

Şanlıurfa GAP Havalimanı merkeze uzaklığı ne kadar?

Havaş sizi yaklaşık yarım saatlik bir sürede Urfa Havalimanından Urfa merkeze götürüyor. Ayrıca şehir merkezi ile GAP Havalimanı mesafesi 36 km’dir.

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan şehir merkezine, uçuş saatlerine paralel olarak Havaş konulmuş.

Havaşta tanıştığım Urfalı bir abi, Şanlıurfa merkeze geç saatte geldiğimizden beni tek başıma bırakmak istemedi. Fazlasıyla ilgilenerek konaklama yapacağım yere kadar bana eşlik etti. Böylelikle Urfa’ya daha ayak basar basmaz yöre halkının misafirperverliğini ve sıcakkanlılığını görmüş oldum. Bu güzel başlangıcın ardından güzel bir uyku çekip Cumartesi sabahının ilk ışıklarında yola koyuldum.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa Merkez

Şanlıurfa gezilecek yerlerin ilk durağı, kahvaltı için uğradığım Köprübaşı Kahvaltı Salonu.

👉 Kahvaltı içeriği, Şanlıurfa yemekleri ve Urfa mutfağı için ayrı bir yazım bulunuyor. Yazının sonundaki linklerde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kahvaltının ardından bir inanç turizmi şehri olan Şanlıurfa’da, merkeze doğru yürüyüşe başlıyorum. Yaklaşık 2 km falan gösteriyor ama tabi ki yürüyerek, keşfederek dolaşıyorum her yeri. İstikamet Balıklıgöl.

şanlıurfa gezilecek yerler
Şanlıurfa Sokakları

Fotoğraftaki tabeladan sağa doğru kıvrılıp etrafı gözlemleyerek yoluma devam ediyorum. Urfa esnafı inceden kepenklerini kaldırıyor. Şehirde sabahın köründe uyanan tek insan benim sanırım 🙂

Sokaklar yavaş yavaş hareketlenmeye başlıyor. Ara sokaklardan, ana yoldan, oradan buradan girip çıkarak nihayet Balıklıgöl’e yaklaşıyorum.

sanlıurfa sokakları
Şanlıurfa sokakları

Balıklıgöl

Şanlıurfa gezilecek yerlerin en ilginç noktası: Balıkgöl. İnceden bir heyecan uyandırıyor içimde. Geniş bir araziye kurulu olan Balıklıgöl’ün hikayesi de oldukça ilginç.

MÖ 2000’li yıllarda Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemdeki zalimlikleri ile halkına çok çektiren Urfa Kralı Nemrut Bin Kenan ile İbrahim Peygamber arasında geçen olaylar sonucu oluştuğuna inanılıyor. Nemrut’un, Hz. İbrahim’i küçük bir tepenin üzerine kurdurduğu mancınık ile tepenin dibinde yanan ateşe fırlattığına ve İbrahim Peygamberin düştüğü yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunların da balığa dönüştüğüne inanılıyor. İbrahim Peygamberin, düştüğü yerde oluşan göle “Halil-ür Rahman” Gölü de denilmektedir.

sanlıurfa gezilecek yerler balikligol
Şanlıurfa gezilecek yerler Balikligol

Hemen arkamda görünen tek minareli cami ise Rizvaniye Cami. Balıklıgöl’e efsane bir hava katmış. Balıklıgöl’ün etrafında gezinirken yem satan abilerden yem alıp göldeki siyah ve besili balıkları yemledim. Çok acıkmışlar.

sanlıurfa gezisi balikligol
Şanlıurfa Gezisi Balıklıgöl

Halil-Ür Rahman Cami ve Mevlid-i Halil Mağarası

Balıkları da doyurduğumuza göre Şanlıurfa’da gezilecek yerlerin bir diğer noktası olan Halil-Ür Rahman Cami (Döşeme Cami)‘ ye geliyorum. Mimarisi harika değil mi?

Halil-Ür Rahman Cami (Döşeme Cami)
Halil-Ür Rahman Cami (Döşeme Cami)

Caminin ardından Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olan Mevlid-i Halil Mağarası‘na geldim. Mevlid, kutlu doğum demek. O yüzden mağara bu ismi almış. Mağaranın içinde şifalı su var ve içilebiliyor. Şanlıurfa gezisi için çok önemli bir nokta.

Mağara Mevlid-i Halil Cami’nin içinde yer alıyor. Cami, putperest tapınağından, havraya daha sonra da 1523 yılında Osmanlı döneminde Mustafa Salih Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş.

Mevlid-i Halil Mağarası
Mevlid-i Halil Mağarası

Gümrük Han

Şanlıurfa gezilecek yerlerin bir diğer önemli yapısı olan Gümrük Hanı‘na menengiç kahvesi molası için uğruyorum. Her yere yürüyorum, inceden de yorulmuşum, bir yorgunluk menengiçinizi alırım Gümrük Han Bey!

gumruk han sanliurfa
Gümrük Han Şanlıurfa

Şanlıurfa gezi notlarına bir menengiç molası.

menengic kahvesi sanliurfa
İçtiğim en güzel menengiç kahvesi!

Han demişken, gittiğim hemen her yerde illaki bir han bulup orada yemek yemeye veya en azından bir kahve içmeye çalışıyorum. Ortamı bana hep mistik gelmiştir. Böyle yerlerde vakit geçirmek gerçekten hoş. Saraybosna’daki Morica Han, Bursa’daki Koza Han, Kıbrıs’daki Büyük Han.. Güzel Han’lar biriktirdim, hepsi ailem oldu. Hepiniz çok tatlısınız gerçekten 🙂

Şanlıurfa’nın Tarihi Eserleri

Etnik mimarisi, kiliseden çevrilmiş camileri, mağaraları ve gölü ile mistik şehir olan Şanlıurfa’da sıra Urfa müzelerine geldi.

Şanlıurfa Gezilecek Tarihi Yerler

  • Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi
  • Göbeklitepe

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Urfa’da bulunan tarihi eserler ateş ediyor gerçekten! Şanlıurfa gezisinde biraz da tarih diyerek rotamı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesine çeviriyorum. Eskiden müze gezmek beni aşırı bayardı, keyif alamazdım. Artık işler tam tersine döndü.

Şanlıurfa’nın tarihi yerlerine tanıklık etmek, diğer yandan da bilgilerle donanmak müthiş! Şanlıurfa Müzesi, yine merkeze hayli yakın bir noktada yer alıyor. Merkezden yürüyerek ulaşılabilen müzede müzekart da geçerli.

Urfa müzesi, 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’ nin en büyük müzesi. Müzenin girişinde kulaklık almayı unutmayın. Okumak bir süre sonra bayabiliyor fakat heykelleri izlerken alttan bilgilendirme yapılması gayet hoş.

Şanlıurfa Müzesine tam anlamıyla bayıldım. 3 katlı olan müzede 3 saate yakın vakit geçirdim. Harika eserler, ilgi çekici bilgilendirmeler.. Beklentilerimin çok üzerinde bir müze.

sanliurfa kent muzesi
Şanlıurfa Kent Müzesi

Köklü tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Anadolu’nun en değerli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, müzeleriyle, tarihi, mimari, doğal güzellikleriyle mutlaka gezilip görülmesi gereken eşsiz bir kent. 

sanliurfa kent muzesi
Şanlıurfa Kent Müzesi

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa’da, Güneydoğu Anadolu’nun mistik ve gizemli atmosferini Urfa müzelerinde yakından hissedebilirsiniz.

sanliurfa kent muzesi
Şanlıurfa Kent Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Müzesinin hemen ilerisinde yürüyerek 5 dakikalık bir mesafede, Haleplibahçe Mozaik Müzesi isminde başka bir müze daha var.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ne de müzekart ile mis gibi girip tarih kokan mozaiklerin bakışlarını üzerimde hissederek şaşkınlıkla geziyorum.

Amazonlar, Kherironlar, Akhilleuslar Yunan Mitolojisinde adı geçen kahramanların mozaikleri ve İsa mozaiği yer alıyor bu müzede de. Mesela Kherion, Yunan mitolojisinde adı geçen birçok kahramanı yetiştiren en yaşlı ve en bilge abimiz, at adam var ya işte o. Kherion’ un yetiştirdiklerinden en ünlüsü de Akhilleus. Troya savaşında adı geçiyor kahramanımızın. Şöyle bir mozaikle de müze ziyaretçilerine selam çakıyor kendileri;

Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Göbeklitepe: Dünya’nın ilk tapınağı

Şanlıurfa gezilecek yerler yazısının en tarihi, en dönüm noktası olan yerindeyiz. Tüyler diken!

Tüm dünyanın konuştuğu, tarihin 0 noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye geldim. Şanlıurfa gezisinin en heyecan uyandıran noktası! Son dönemin en büyük keşiflerinden biri olan Göbeklitepe, Örencik Köyünde yer alıyor.

Göbeklitepe’nin en önemli özelliklerinden biri T şeklinde yaklaşık 10-12 dikilitaş olmasıdı. Çoğu taşın üzerinde insan ve hayvan sembolleri yer almakta. Görülmeye değer bir yer.

Ayrıca 2019 yılı da Göbeklitepe Yılı ilan edildi. KPSS’de falan çıkar, bu da benden size kıyak olsun 🙂 Göbeklitepe, Malta’daki dünyanın eski tapınaklarından Hypogeum Tapınağı’ndan 7 bin yıl, Mısır Piramitleri ve İngiltere’deki Stonehenge’ten neredeyse iki kat daha eski. Hadi buyur, bilgilere bak! Bir başkadır benim memleketim ya.

Şanlıurfa’dan Göbeklitepe’ye ulaşım da baya sıkıntılı. Şehre 15 km civarı uzaklıkta fakat günde sadece 2 sefer konulmuş. Dünyanın konuştuğu bir yer ama araban yoksa pek ulaşamıyorsun, çok saçma!

Göbeklitepe tanıtım ve Göbeklitepe kısaca hikayesi için bu linkten Göbeklitepe belgeselini izleyebilirsiniz. Ayrıca Netflix dizisi olan Atiye’yi izleyerek de Göbeklitepe Turu yapabilirsiniz 🙂

Göbeklitepe Ziyaret Saatleri 2021:

Yaz Dönemi
1 Nisan – 31 Ekim
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi
31 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:00

Göbekli Tepe Giriş Ücreti 2021

45TL

Dünyanın ilk tapınağı için çok değil mi ya? Ayrıca Tarihin akışını değiştiren Göbeklitepe hergün açıkmış.

Şanlıurfa nasıl gezilir, aşağı yukarı bu şekilde. Aşağıdaki linklerden de Halfeti Gezisi ve Şanlıurfa yemekleri için detaylı bilgiler alabilirsiniz:

Şanlıurfa taraflarına gelmişken Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz! Detaylar için tıklayın:

Bölgeye yakın gezi rotası tavsiyesi için tıklayın:

1 Günde Erzurum Nasıl Gezilir?

Instagram’a da bekleriz: @macitilla

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir