üsküp gezilecek yerler
Avrupa,  Balkan Turu,  Dünya,  Makedonya

Üsküp Gezi Notları | Üsküp Nasıl Gezilir, Ne Yenir?

Üsküp gezi notları arabayla yapmış olduğumuz vizesiz Balkan turumuzun nihayet son Balkan turu gezi yazısı. Üsküp gezisi Balkan ülkelerindeki altıncı ve son gezimiz.

Makedonya gezisi tüm Balkanlar içinde en zorlandığımız ülke oldu çünkü aşırı yorulduk, bittik 🙂

Makedonya’dan önce Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da idik. Belgrad’dan Üsküp’e güzel bir otoban yolculuğunun ardından nihayet ulaştık. Üzerimizde 5 ülkeyi (Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova-valla yazarken yoruldum ülkelerifjfj) geride bırakmanın vermiş olduğu mental ve fiziksel yorgunluk var. Ne yalan söyleyeyim güzel yorulduk.

Balkan turunda Makedonya’ya kadar tam 1800 kilometre yapmışız ya bırakında yorulalım. Biz her şey çok iyii her şey çok güzeel bloggercılardan değiliz, neysek o 🙂

Öyle bir hale geldikki araba içindeki muhabbetlerimiz bir tık azaldı. 200 saattir beraberiz. Spotify listelerimiz global top 50’den slowtürk moduna döndü. Kutsi eşliğinde Üsküp semalarında dolanıyoruz 😀 Güzel yorgunluklar biriktirdik ama Balkan Turu devam ediyor!

Hemen alttaki video’dan 1 buçuk dakikalık Üsküp görüntülerine bir göz atabilirsiniz:

Üsküp Gezi Notları

Üsküp Genel Bilgiler

Üsküp heykeller şehri olarak anılıyormuş. Artık biz de öyle anacağız. Şehrin hemen hemen her yeri heykelle süslenmiş. Hatta burada şöyle bir espiri bile varmış; “Makedonya’nın %70’i Makedon, %20’si Arnavut, %10’u da heykeldhdhd. Çok komikk.

Makedonya’nın para birimi dinar. 1 lira yaklaşık 10 dinar yapıyor(Temmuz 2019). 10 katlık bir birim var fakat görüldüğü gibi çok ucuz bir şehir değil. Türkiye’den bir tık ucuz diyebiliriz.

Makedonya gezisine geçmeden evvel ülkede değişik de bir durum yaşandı. Biz Makedonya planı yaparken ülkenin adı Makedonya Cumhuriyeti idi fakat geldik Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olmuş🙄 

Yunanlılarla aralarında Makedonya isminin tarihsel öneminden dolayı anlaşmazlık varmış. Yunanlılar Makedonya isminin kullanılmasını istemiyormuş. Yapılan anlaşmayla da ülkenin yeni ismi Kuzey Makedonya olmuş.  

Neyse efendim bu anlaşmazlıklar bitmezz diyip biz Üsküp gezi notları kısmına bakalım. Belgrad’dan Üsküp’e akşam 10-11 sularında geldik. Maps.me uygulamasından direkt konaklama yapacağımız yere düştük.

Gelmeden önce otelle iletişim halinde olmamıza rağmen otelin önüne geldiğimizde in cin top oynuyordu. Galiba yine geciktik. Otel dediğim de ev. Burada tek gecelik ev konaklaması yapacağız. Uzunca bir dinlenip keyif yapmak istiyoruz. Belgrad’daki kalabalık hostel macerasından sonra bu güzel evi hak ettik😎 

Üsküp’te Konaklama

Gecenin bir vakti, tuttuğumuz evin yanında yer alan ve şükür açık olan bir hostel sayesinde resepsiyondaki birinin telefonunu kullanarak ev sahibiyle iletişime geçip evimize ulaştık.

Üsküp’te Konakladığımız yerin adı City Break Apartment. Hemen aşağıya bırakcağım link üzerinden merkeze yakın, temiz, konforlu mis gibi bir konaklama ayarladık. Yani tuttuğumuz yer baya ailelerin falan yaşadığı bir apartman. Siz de Üsküp konaklama önerisi almak istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak Üsküp’te kalacak yer seçeneklerine göz atabilirsiniz:

Üsküp’te konaklama fiyatı olarak tek gece için 29 Euro ödedik. Bu ev için bence az😎 Ertesi gün tekrardan bir gece daha kalmak istedik. Yine aynı fiyattan bir gece daha kaldık.

Ev aşırı güzel, tertemiz. Eşyalar sıfır gibi. 1+1 gibi falan evin tipi. 3 kişi için ideal bir ev, fiyat performans olarak harikaa!

Üsküp’te konaklama yapacağımız eve gelir gelmez bayıldı tabi herkes. Gün içinde enerji tavan fakat akşam olup yatıldığında yatılan yerden asla kalkılmıyor. 

Sabah kimse kimseye bulaşmasın abi sağlam bir dinlenelim söylemleriyle ertesi gün öğlen 11-12 lere kadar uyuduk, yayıldık. Aşırı iyi geldi. Sabah cornflakes’lerimizi yiyip ( evet halaa Arnavutluk’ta yaptığımız alışverişten aldığımız) 13-14 sularında Üsküp gezilecek yerlere nihayet düşebildik.

üsküp gezilecek yerler
Üsküp gezilecek yerler

Konuşamam, sadece Heykel!

Üsküp’te ilk dikkatimizi çeken şey bahsettiğim üzere HEYKELLER! Abi adım başı heykel yapmışlar çok ilginç. Şehrin girişinde bile 2 tane kocaman aslan vardı mesela. Üsküp Gezi Notları yerine Üsküp Heykel Notları da yazılabilir yani o derece heykel var. Şehrin bayrağı da sarı kırmızı. Yoksaa?

üsküp gezi rehberi
Üsküp gezi rehberi

Üsküp Sokakları

Önüm arkam sağım solum heykel. Merkezde bir sağa bir sola salına salına heykellerin üzerimizdeki bakışlarını hissederek şehirde yavaş yavaş adımlıyoruz. Üsküp’te gezmeye başladığımız ilk nokta Türk çarşısı!

makedonya meydanı üsküp
makedonya Meydanı Üsküp

Osmanlı’dan kalma hanlar, hamamlar, kervansaraylar, camiler ve türbelerin olduğu turistik bir bölge. 12. yüzyılda Türkler tarafından kurulduğundan beri şehrin en önemli ticaret merkeziymiş. Çoğunlukla da esnaf Türkçe konuşuyor!

Ardından bizi taş köprü karşılıyor. Herkes beni taş yüreklii sanıyoordjdj. Üsküp şehrinin armasında da bulunan Taşköprü, şehrin en önemli simgelerinin başında yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmese de 1451-1469 yılları arasında, Fatih Sultan Mehmet himayesinde inşa edildiği söyleniyor. Bazı kaynaklarda da Taşköprü’nün mimarı Mimar Sinan olarak geçiyormuş. 1944’te Taşköprü’ye Naziler tarafından patlayıcılar yerleştirilmesine rağmen, Üsküp’ün kurtuluşuyla patlayıcılar etkisiz hale getirilmiş ve köprü o olaydan hasar almadan kurtulmuş. Yani Makedonya gezisi için çok önemli bir nokta burası.

taş köprü üsküp makedonya
Taş köprü Üsküp – Makedonya

Taş köprünün bitiş noktasıyla birlikte Makedonya Meydanına doğru ilerliyoruz ve bizi tüm ihtişamıyla Büyük İskender heykeli(Alexander the Great or Warrior on a Horse) karşılıyor. SA.

Heykel baya heybetli, bak bak bitmiyor. Heykel Floransa’da yapılmış. Makedonya hükümetine göre 80 milyon Euro’ya mal olduğu belirtilen Büyük İskender heykeli projesinin maliyeti, çeşitli analistlere göre 200 milyon hatta 500 milyon Euro olarak öne sürülmüştür. Haydaa paralara bak..

Meydanın hemen sol tarafında Makedonya Takı – Makedonya Zafer Kapısı (Porta Macedonia) yer alıyor. Makedonya’nın bağımsızlık için verdiği mücadelenin sembolü olarak “Üsküp 2014” projesi kapsamında inşa edilmiş. Yine merkeze yakın Rahibe Terasa evi varmış fakat vakit kalmadığından biz uğrayamadık. Siz giderseniz anlatın bana da.

skopje üsküp gezilecek yerler
skopje üsküp gezilecek yerler

Üsküp akşam daha güzel!

Akşama doğru dinlenmek ve artık instagrama düşebilmek içindjdjdj coffee factory adında bir mekana oturuyoruz. Makedonya gezisine ufak bir mola!  1-2 saatlik dinlenmenin ardından ışıklandırmalı güzel şık binaların önünde  birer ikişer fotoğraf çekip evimizin yolunu tutuyoruz.

kuzey makedonya gezi rehberi
Kuzey Makedonya Gezi Rehberi

Üsküp’te Ne Yenir

Üsküp’teki ikinci sabahımızda Üsküp mutfağını denemek için eski çarşı denilen bölgedeki Destan adlı restorana yol alıyoruz. Üsküp nerede yemek yenir denildiğinde akla ilk gelen yer Destan Restorant

Restoranda Türkçe menü olması hoşumuza gidiyor. Kahvaltıyla öğle yemeğini birleştirmenin vermiş olduğu mutlulukla Destan restoranda Üsküp kebabı (köftesi), kuru fasulye – fasülye önemli çok meşhurmuş – peynirli salata, yoğurt, pilav, güveç, ajvar diye harika bir sos hepsinden masaya söyledik. Donat baba masayıı. Ya da donut 🍩

İtiraf etmek gerekirse tüm Balkan turu boyunca lezzet olarak tatmin etmeyen tek yer burası oldu. Saraybosna gezisi yazımdaki yemek kısmını yazarken yutkunuyordum resmen😋 Üsküp’te bu hissi pek yakalayamadım.

üsküp'de ne yenir
Üsküp’te ne yenir

Menüde Mkd yazan dinar fiyatlarını 10’a bölerseniz eğer yaklaşık TL değerine ulaşabilirsiniz.

üsküp'de ne yemeli
Üsküp yemek fiyatları

Sürpriz Bir Ülke Ziyareti: KOSOVA

Yemek molasının ardından Üsküp ile arası sadece 60 km olan Kosova’nın başkenti Priştine yolculuğuna başlıyoruz. Buralara kadar gelmişken ekstra bir ülke görelim fena mı?

Yani Mersin – Adana gibi bir yol var 2 ülke arasında ve sadece 1 saat sürüyormuş. Yol da mis gibi otoban. Haneye bir başkent, bir ülke daha eklenmesin mi? Kosova da sadece 3-4 saatlik bir zaman geçirdik onu da Priştine Gezi Rehberi blog yazımda anlattım.

Makedonya sınırları içinde mutlaka görülmesi gereken Ohrid Gölü’ne de uğradık. Güzel de bir sandal turu yaptık. Ohrid Gölünün blog yazısını bitirdiğim de Ohrid gezimizi de okuyabilirsiniz. Buraya da linkini eklerim.

Arabayla 6 Ülke 11 Şehir Gezdiğimiz Balkan Turunun Sonuna Geldik!

Balkan turunda 6 ülke ve 11 şehri geride bırakarak artık Türkiye’ye dönme vakti.

balkan turu makedonya gezisi

Bütün kahrımızı çeken, yolumuza yoldaş olan, gecemize gündüz olan, hostelimiz, otelimiz, mutfağımız olan skodamızla ayrılık vakti de yaklaşıyor. Aracımızı güzelce temizleyip rent a carcı abimize çok şükür kazasız belasız teslim ediyoruz. İnceden bir hüzün çöküyor..

arabayla vizesiz balkan turu
arabayla vizesiz balkan turu

Arabayı da teslim ettiğimize göre artık checkinlerimizi yapmak için Tiran Havaalanına doğru yol alıyoruz.

arabayla vizesiz balkan turu tavsiyeler

11 günlük Balkan turumuz başladığı yerden 2.060 kilometrelik yol sonrası son buluyor.. 2060 kilometreye tam 6 ülke ve 11 şehir sığdırmanın mutluluğuyla Türkiye’ye dönüyoruz.

Eğer sizin de arabayla vizesiz Balkan turu yapmak gibi bir düşünceniz varsa aşağıdaki linkten çok detaylı Balkan turu gezi planlama yazısına göz atabilirsiniz:

Vizesiz ve uygun bütçeli, Dünyanın 7 harikasından biri olan Petra Antik Kentine sahip olan Ürdün’e seyahat etmek isterseniz aradığınız tüm bilgiler bu yazıda!

Gezmedik yer bırakma ❤

Üsküp Gezilecek Yerler (Özet)

  • Matka Kanyonu
  • Makedonya Meydanı,Takı
  • Taş Köprü
  • Türk Çarşısı

Vakit darlığından gidemediğmiz, açıkçası çok merak da etmediğimiz diğer noktalar / Vaktiniz bolsa geziniz efendim ;

  • Üsküp Kalesi ve Makedonya Arkeoloji Müzesi
  • Rahibe Terasa Evi
  • Milenyum Haçı
  • Makedonya Köyü

Instagram’a da bekleriz: macitilla

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir