![kuzey isiklari 2020](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-2020-1140x1520.jpg)
![kuzey isiklari 2020](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-2020-1140x1520.jpg)
Kuzey Işıkları Turu Nasıl Yapılır? En Ucuz Yolu! 2025
Kuzey ışıkları turu ölmeden önce yapılması gerekenler listemin ilk sıralarında yer alan bir hayaldi. Kuzey ışıklarının yanında Lapland bölgesinin o masal gibi coğrafyası ve sadece Lapland’da gerçekleştirilen muazzam kış aktiviteleri her zaman hayalimi süslüyordu. Yıllar yılları kovaladı, gezginilla Lapland turu hayaline ve kuzey ışıkları turuna nihayet kavuştu!
Kuzey ışıkları turu yazısını okuduktan sonra bu yazıda da çoğunlukla bahsedilen Lapland bölgesi ve Lapland’da yaptığımız aktivitelere dair oluşturduğum ayrı bir blog yazısı da var. Lapland turunun tüm detaylarına, fiyatlarına, rezervasyon bilgilerine ve kaçırılmaması gereken 15 efsane Lapland aktivitelerine alttaki linkten ulaşabilirsiniz:
Yazıya başlamadan önce hemen alttaki videodan Kuzey Işıklarının muhteşem dansına tanıklık edelim mi?
Yazı İçeriği
- Kuzey Işıkları Hangi Ülkede
- Lapland Neresi
- Kuzey Işıkları Nedir
- Kuzey Işıkları Hangi Tarihte Görülür
- Kuzey Işıkları Turu – Lapland Gezisi Ön Hazırlık
- Lapland’a Nasıl Gidilir
- Kuzey Işıkları – Lapland Turu Hangi Vasıta ile yapılacak? Otobüs, Otostop, Araba Kiralama
- Araba Kiralama
- Kuzey Işıkları Otel
- İnternet – Navigasyon Durumu
- Lapland’da İletişim, Yabancı Dil
- Lapland Turunda Ne Giyilir, Kuzey Işıkları Avında Nasıl Giyinilir
- Cep Telefonları Donuyor Mu
Eğer ilk yurt dışı deneyiminiz olacaksa, Türkiye’deki bu döviz kurları ile yurt dışında ucuza nasıl gezilir, nelere dikkat edilir diye merak ediyorsanız alttaki yazıya tıklayarak yurt dışında ucuz tatilin nasıl yapılacağı hakkında faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kuzey Işıkları Hangi Ülkede
Kuzey ışıkları hangi ülkelerde görülür sorusuna ilk etapta Kuzey Avrupa, İskandinav ülkelerinin kuzeyi, Kanada, Grönland, Kuzey Sibirya, İzlanda, Kuzey Amerika ve Kuzey Sibirya olarak cevap verebiliriz.
Fark ettiyseniz bir kuzeydir gidiyor. Bu demek oluyor ki kuzey ışıklarını kuzeyde arayacağız! Peki kuzey ışıklarını biz nerede görelim sorusu aklınıza gelebilir. Onun da cevabı bu yazıda!
Kuzey ışıklarını görebilmek için haliyle en ucuz ve en kısa yoldan ulaşım sağlayabileceğimiz ülkeleri radarımıza almalıyız. Yukarıda saydığım ülkelerin çoğu pahalı evet ama pahalının ucuzu da var.
Bunun sonucunda kuzey ışıkları en uygun bütçeli nerede görülür sorusunun cevabına Finlandiya ve Lapland bölgesi diyebiliriz. Detaylarına yazının devamında bakacağız.
Lapland Hakkında Genel Bilgiler
Şimdi kısaca, boş yapmadan, ince bir Lapland ve Kuzey Işıkları bilgilendirmesi yapıp kuzey ışığı turu nasıl planlanır kısmına geçiş yapacağız.
Lapland Hangi Ülkede
Lapland Bölgesi, üç ülkenin; Finlandiya, Norveç ve İsveç’in kuzey kutup dairesindeki bölümüne verilen bir isim. Fincesi Lappi, İsveççesi Lappland, Türkçesi Laponya.
![lapland neresi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-harita.jpg)
![lapland neresi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-harita.jpg)
Lapland’da yaşayan yerlilere Sami(soumi) deniliyor. Samiler geçimlerini geyikler ile sağlıyorlar. Etinden, sütünden, derisinden, boynuzundan kısaca geyiğin her kısmından geçim sağlıyorlar. Bu geyikler doğada saldım çayıra şeklinde dolaşıyor. Geyiklerin hepsinin ayrı bir işareti var. Bu sayede de geyikler karışmıyor, en ufak bir karışıklıkta geyikler sahibine iade ediliyor. Ayrıca ülkedeki geyiklerin sayısı insanların sayısına eşitmiş.
Uslu bir gezginilla olursanız kuzeyde arabanızla sürüş halindeyken yollarda geyiklere fazlasıyla rastlayabilirsiniz 🙂 Geyik önemli.
Lapland, Finlandiya’nın en büyük ve en seyrek nüfuslu bölgesi. Finlandiya’nın dörtte birini oluşturuyor ve en büyük kısmı da bizim turladığımız Kuzey Kutup Dairesi‘nin kuzeyinde yer alıyor.
Lapland’ın başkenti de noel babanın mekanı olan Rovaniemi şehri. Başkentte 2 gece kalacağız 🙂
![lapland turu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-min-1024x1024.jpg)
![lapland turu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-min-1024x1024.jpg)
Kuzey Işıkları Nedir
Hemen sizleri sıkmadan ince bir kuzey ışığı bilgilendirmesinin ardından planlama kısmına geçiyoruz. Biraz bilgi sahibi olalım gitmeden değil mi ama?
Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur
Efendim kuzey ışıkları (aurora borealis) nam-ı diğer şafak tanrıçası, Güneş’ten gelen ışınların içindeki enerji yüklü parçacıkların atmosferdeki elementler ile girdiği etkileşim sonucu ortaya çıkan enerji ile oluşan doğal ışıklardır.
Yerliler tarafından kuzey ışıkları dans eden ruhlar olarak da tanımlanıyormuş. Başka kabilelerde de tanrıların yaktığı ateş olarak belirtiliyormuş. Baya güzel mistik hikayeler var bu konuda. Kuzey ışıkları mitoloji anlamında da oldukça ilgi çekici bir olay.
![kuzey isiklari turu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-min-1024x768.jpg)
![kuzey isiklari turu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-min-1024x768.jpg)
Kuzey ışıkları ağırlıklı olarak gece gözlemleniyor. Türkiye’de Kuzey ışıkları neden yok, Ankara’da niye görünmüyor yeaa derseniz de bunun cevabı Kuzey Kutbunda olmamamız 🙁
Kuzey ışıklarının en iyi izlendiği yerler Kuzey Kutup Dairesi civarı. İşte bu yüzden taa Kuzeye yardırıyoruz! Kuzey ışıkları ne zaman görülebilirin cevabı da ağırlıklı olarak Aralık ve Mart ayları arasında.
Kuzey ışıkları turu ve Lapland gezisi için tam tamına 11 günlük bir plan oluşturduk. 11 günlük seyahat planı oluşturmamızın ana nedeni tamamen kuzey ışıklarını bir şekilde yakalayabilmek. Bundan dolayı da zaten kuzey ışıklarını görebilmek adına 4500 km’lik bir yol yaptık. Evet yazıyla dört bin beş yüz kilometre!
Şanslıyız ki daha 3. Günün akşamında kuzey ışıklarını yakalayabildik. Sonrasında da üst üste diğer 2 gece de kuzey ışıklarını yakalama seansı devam etti. Allah hepinize gezginilla şansı versin 🙂
![kuzey isiklari](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-min.jpg)
![kuzey isiklari](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-min.jpg)
Kuzey Işıkları Finlandiya
Kuzey ışıkları ve Lapland turu, bize tam anlamıyla masal yaşatan bir seyahat oldu. Finlandiya zaten başlı başına her şeyiyle oldukça göz önünde olan bir ülke. Eğitim seviyesiyle, sunduğu hayat standartlarıyla, en mutlu ülke sıralamalarında sürekli ilk üçe girmesiyle hep bir gıpta ile bakılan bir ülke.
Hatta 2020’de yayınlanan Dünya Mutluluk Raporunda Finlandiya birinci oldu. Biz de çok mutluyuz 🙂 Finlandiya coğrafi olarak dümdüz, hemen hemen Konya gibi diyebiliriz 🙂
Ülkenin büyük bir kısmı ormanlardan oluşuyor. Ormanların da ana meyvesi blueberry. Neredeyse her yemekte kullanılıyor. Buzkıran gemisi turunda blueberry çayı ikram ettiler. Keza snowmobile yaparken mola verdiğimizde de. Hatta geyik eti yerken bile etin üzerinde berry vardı yani o derece!
![geyik eti blueberry](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/geyik-eti-blueberry-min-768x1024.jpg)
![geyik eti blueberry](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/geyik-eti-blueberry-min-768x1024.jpg)
Kuzey Işıkları Hangi Tarihte Görülür
Kuzey Işıklarını yılın her günü maalesef göremiyorsunuz. Kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi mevsim kış mevsimi. Bu demek oluyor ki kuzey ışıkları turunuzu Aralık ve Mart Ayları içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Biz bu geziyi 1-12 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirmiştik.
Kuzey Işıkları Kaç Saat Sürer
Kuzey ışıkları gökyüzünde ortalama 15 – 20 dakika dans ediyor. Ardından gözden kayboluyor. Bu sebepten her an tetikte olmanız gerekiyor. Kendisi sanırım ikizler burcu. Adeta bir anı bir anını tutmuyor 🙂
Kuzey Işıkları Turu – Lapland Gezisi Ön Hazırlık
Şimdiye kadar kendim için yaptığım en güzel şeylerden biri şüphesiz Lapland( Laponya) adı verilen, Avrupa’nın en kuzeyinde yer alan Finlandiya ve İsveç ülkelerinde gündüz efsane kış aktivitelerine katılıp akşam da en büyük hayallerimden biri olan kuzey ışığını yakalamaktı.
Kuzey Kutup Dairesi üzerinde unutulmaz deneyimler yaşayıp kuzey ışıklarına gözlerimle şahit olduğum için için inanılmaz mutluyum. Ölmeden önce yapılacaklar listemden (bucket list) bayaa bir madde eksilttiğim için de oldukça sevinçliyim.
Aaa yoksa sizin bucket list’iniz yok mu? Umarım herkes bu inanılmaz kış deneyimlerini yaşayıp kuzey ışıklarını görme şansına erişir.
![kuzey isiklari turu nasil planlanir](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-nasil-planlanir-min-768x1024.jpg)
![kuzey isiklari turu nasil planlanir](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-nasil-planlanir-min-768x1024.jpg)
Kuzey ışıklarını görmek Lapland seyahatininana motivasyon kaynağı. Lapland Turu Planlama yazısının başlığını da bu etkene dayanarak koydum. Lakin, gün içerisinde öyle harika kış aktiviteleri var ki, günün her anı dolu dolu geçiyor. Hatta bazı günler aktivitenin vermiş olduğu yorgunluk ve doygunlukla bu akşam kuzey ışığı avına çıkmasak mı yaa falan dedik ama sonra Allah çarpar diyip, kat kat giyinip kendimiz yine sokaklara attık 🙂
![aurora borealis hunting](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/aurora-borealis-hunting-min-1024x686.jpg)
![aurora borealis hunting](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/aurora-borealis-hunting-min-1024x686.jpg)
Bu yazımızın konusu, tüm bu aktivite ve deneyimlerden önce Kuzey Işığı Turu Nasıl Planlanır, Lapland’a Nasıl Gidilir, Lapland Turu Nasıl Yapılır gibi sorulara cevaplar vermek.
Şimdi inceden Kuzey ışıkları turunun bir kapsamını belirleyelim, Lapland gezisinde uğranması gereken şehirleri, noktaları anlatalım.
Öncelikle Lapland Turu gerçekleştirebilmeniz için yanınıza çok sağlam arkadaşlar almanız gerekiyor. Kapsamlı ve yorucu bir gezi turu olacağından öfleyip püflemeden, yılmadan o yolları aşacak, ortalama eksi 15-25 derecelerde kuzey ışığının çıkmasını sabırla bekleyecek, keza diğer efsane Lapland aktiviteleri için ben yapmam, etmem demeyecek (yazar burada eksi 20 derecede donmuş göle girdiğinden bahsediyor) ve tercihen ehliyeti olacak 🙂
Bu ne ya gezmek için işi ilanı gibi oldukdkdkd ama öyle! Zaten bu yazıyı okuyorsanız ya goggle sizi yönlendirmiştir ya da bir miktar instagramdaki paylaşımlarımdan etkilenip benzer bir turu gerçekleştirmek istiyorsunuzdur.
Klasik bir geziden ziyade ekşınlı, pek kimsenin gezip dolaşmadığı, deneyim biriktirmeli, kuzey ışıklı bir şeyler istediğinizi düşünüyorum. Diğer türlü düşünenleri Safranbolu Gezilecek Yerler yazıma alabilirimggjgj.
![finlandiya sauna lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/finlandiya-sauna-lapland-768x1024.jpg)
![finlandiya sauna lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/finlandiya-sauna-lapland-768x1024.jpg)
Yukarıda saydığım meziyetlere sahip arkadaşlarınızı edindikten sonra yapacağımız ilk iş uçak biletleri için soteye yatmak! Biz ucuz yollu gezen gezginillalar olduğumuz için yurt dışı uçuşlarda tercihimiz (eğer o ülkeye uçuyorsa) pegasus bebeği.
Ne kadar “yok su bile vermiyolar yaa” deseniz de cenazenize pegasus gelir arkadaşlar. Tabi alternatif olarak THY’ nin Lapland bölgesine olan uçuşlarını ve harika fiyatlarını! da inceleyebilirsiniz.
Aşağıda da bahsedeceğim Rovaniemi şehrine THY direkt uçuş koymuş mesela. Pat diye Noel baba köyüne uçabiliyorsunuz. Paranız çoksa mis ama bizim gibi yolda olmayı sevenler ve düşük bütçeli gezmek zorunda olan insanlar için pek kullanışlı bir yol değil.
Kuzey Işıkları Ne Zaman Olur
Kuzey ışıkları turunu tam anlamıyla gerçekleştirmek için belirli aylarda Lapland bölgesine gitmeniz gerekiyor. Bunun sebebi de kuzey ışıklarının sadece o tarihlerde görünüyor olması.
Kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi mevsim kış mevsimi, Aralık ve Mart Ayları arasında. Yani Laponya bölgesine seyahat etmek, kuzey ışıklarını görebilmek için bu tarihler aralığında uçak bileti bakmaya başlıyorsunuz.
Kuzey ışıklarını görebilmek için farklı detay bilgiler de var. Mesela dolunay olduğunda kuzey ışığını görme ihtimaliniz bir hayli azalıyor. Bu konuyu detaylı olarak Kuzey Işıkları Nasıl Yakalanır yazısında zaten ayrıntıları ile anlatacağım. Önce rotayı bir netleştirelim, kuzey ışığı işi bende 🙂
Önce en ideal kuzey ışığı tarihini belirlemeniz gerekiyor. Biz 1-11 Şubat 2020 tarihleri arasında Finlandiya ve İsveç bölgelerinde olacak şekilde uçak bileti için pusuya yattık.
Seyahatimizden yaklaşık 2-3 ay öncesinde de pegasus üzerinden İstanbul-Stockholm Gidiş-dönüş toplam 650 TL’ye uçuş biletlerimizi aldık. Yani çok çok öncesinden uçuş biletlerinizi alırsanız da hemen hemen aynı fiyatlara alabileceğinizi düşünüyorum.
Mesela son 1 ay kala bir arkadaşım Stockholm bileti aldı 850 TL falandı. Farklı havayollarına da bakabilirsiniz tabi de pegasus bolpuan falan iş görüyor bence yeterince. Bilet işine de çok takılmayın, taksitle falan gitmeden bir şekilde ödenip bitiyor ödemesi. Daha mühim olan Lpaland aktiviteleri harcamalarımız var.
Hemen yandaki linkten Lapland yolculuğumuzun ilk anlarını izleyebilirsiniz.
“Ee Stockholm’ün Lapland ile bi alakası yok, kuzey ışığı da Stockholm’den izlenmiyor, neden Stockholm’e bilet aldınız kii” diye sorular gelecektir. Cevabı fakirlique 😀
Yani pegasus Avrupa’nın en kuzeyi olarak sadece Stockholm’e uçuyor ve oldukça da cazip fiyatlarla uçuyor. Pegasus’un su ikram etmemesine çok takılmayın. Dünyanın en lezzetli sularının yer aldığı ülkelere gidiyorsunuz.
Hatta Stockholm Arlanda Havalimanında bol bol su çeşmesi var, gönül rahatlığıyla ağzınızı dayayabiliyorsunuzjff. Corona virus bunu beğendi 🙂
![stockholm ucretsiz su-min](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/stockholm-ucretsiz-su-min-768x1024.jpg)
![stockholm ucretsiz su-min](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/stockholm-ucretsiz-su-min-768x1024.jpg)
Bu arada Lapland Turuna biz 4 kişi katılıyoruz. Kuzey ışıkları turu ve Lapland gezimizi 4 kişi planladık. Bu efsane gezide @erasmustafa, @kadiropon ve @zeynn.dj ile birlikteydik. Ben de @macitilla. Memnun olduuk 🙂
Şanslıyım çünkü bu kadar maliyetli ve çılgın bir geziyi yapacak pek insan yok! Hem maliyetlerin dörde bölünmesi açısından(trafik cezası yedik mesela 1500 isveç kronu 1000TL yapıyor, yuva yıkar ya, 4’e bölüp bi nebze rahatlıyoruz) hem de değişmeli araba sürme açısından 4 kişi Lapland Turu için ideal sayı.
Evet ne diyordum…
Uçak bileti işini hallettiğimize göre sıra geldi Lapland Nasıl Gidilir?
Lapland’a Nasil Gidilir
Bu noktada sizlere 3 seçenek sunuyor olacağım:
- İlki THY’nin direkt Finlandiya-Rovaniemi seferi ile Lapland’ın göbeğine düşebiliyorsunuz. Haliyle maliyetli bir uçuş olacaktır.
- İkinci seçeneğimiz Stockholm’e Pegasus ile ucuz yollu gidip Stockholm’den Laponya’nın bir şehrine(Lulea) şehir içi uçuş ile geçmek. Özellikle araba sürmekten çekinen gezginler için mantıklı bir seçenek.
- Üçüncü seçeneğimiz ise gezginilla seçeneği 🙂 biz üçüncü seçeneği uyguladığımızdan yazının geri kalanında bizim planımızı anlatacağım lakin ikinci seçenek de hiç fena değil bence. Özellikle 2-3 kişi bu tura çıkacaklar ve araba sürmekten sakınanlar/ehliyeti olmayanlar için 2.seçenek de oldukça mantıklı. Hazır konusu açılmışken şu link üzerinden Stockholm-Lulea uçuşunuzu ayarlayabilirsiniz. Neden Lulea derseniz de orada buzkıran gemisine binip donan Baltık Denizinde yüzeceğiz!
İşte Buzkıran Gemisi:
![polar explorer icebraker lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/polar-explorer-icebraker-lapland-min-768x1024.jpg)
![polar explorer icebraker lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/polar-explorer-icebraker-lapland-min-768x1024.jpg)
Sıra geldi yazının en önemli kısmına. Kuzey ışıklarını hangi rota ile göreceğiz?
Kuzey Işıkları Rotamız:
![kuzey isiklari turu rotasi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-rotasi.png)
![kuzey isiklari turu rotasi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-rotasi.png)
Kuzey Işıkları Turunda Hangi Günde Neredeydik
- 1-2 Şubat: yollarda olacağız ve ardından polar explorer ice breaker aktivitesi
- 3 Şubat: Finlandiya’nın “Kemi” şehri. Efsane bir ev konaklaması ve Kar Şatosu Deneyimi.
- 4 Şubat: Lapland’ın başkenti “Rovaniemi” şehri – Noel Baba Köyü Deneyimi (Kemi-Rovaniemi arası 1 buçuk saat sürüyor)
- 5 Şubat: Daha da kuzeye tırmanış. Finlandiya’nın “Nellim” şehrinde kuzey ışıkları avcılığı için konaklama. (Nellim-Rovaniemi arası 4 saat sürüyor) – Kuzey ışığının çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu yerlerden.
- 6 – 7 Şubat: Finlandiya’nın “İnari” şehri (Nellim-İnari arası 1 saat sürüyor) İnari’de snowmobile aktivitesi yapacağız ve tabii ki akşam da kuzey ışığı avcılığı – Kuzey ışığının çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu yerlerden biri daha – Artıı Nellim şehri Rusya sınırına çok yakın. Oralara kadar gitmişken yaklaşık 45 dakikalık mesafedeki Rusya sınırı da ziyarete değer. Ayrıca Rusya sınırının hemen yanında inanılmaz bir köprü var. Burada Lapland’ın en güzel fotoğraflarını çektik 🙂
![lapland turu 2020](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-turu-2020-min-768x1024.jpg)
![lapland turu 2020](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-turu-2020-min-768x1024.jpg)
- 8 Şubat: Artık İsveç tarafındayız. Evet çok hızlıyız 🙂 İsveç’in Kiruna şehri ve Abisko Köyü. Rotamız ise Abisko. (İnari-Abisko arası araba ile yaklaşık 7 saat sürüyor) Abisko’yu uzak olmasına rağmen Kuzey Işıkları rotasına eklememizin sebebi tamamen kuzey ışıklarını görmek. Önceki günler uğradığımız şehirlerde kuzey ışıklarını göremezsek diye emniyet sibobu olarak eklediğimiz bir yer. Çünkü Abisko aşırı kuzeyde yer alan bir yer ve kuzey ışığını görme ihtimali bir hayli yüksek olan bir lokasyon. Kuzey Kutup Dairesine kadar gitmişken işimizi şansa bırakamazdık 🙂 Ayrıca Kiruna şehrinde şahane bir Buz Otel var. Burada da buz otel ve buz bar deneyimini yaşıyor olacağız.
![ice bar kiruna](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/ice-bar-kiruna-768x1024.jpg)
![ice bar kiruna](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/ice-bar-kiruna-768x1024.jpg)
- 9 Şubat: Abisko’da güne başlıyoruz. Abisko’da sabah husky turu yapmak istiyorduk lakin yer kalmadığından yapamayıp inceden dönüş yolculuğuna başladık! Rezervasyon işine yoğunlaşamadık 🙁 Kafalar doldu artık.. Neyse bir daha gitmek için sebep oldu 😀 Polyannacılık vibes..
- 10 Şubat: Uzun bir yolculuğun ardından STOCKHOLM . Öğlen saatlerinde Stockholm’e gelerek akşama kadar İsveç’in başkenti Stockholm’u keşfetmek
![isveç vizesi stockholm](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/02/isveç-vizesi-stockholm.jpeg)
![isveç vizesi stockholm](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/02/isveç-vizesi-stockholm.jpeg)
- 11 şubat: Türkiye’ye dönüş!
Kuzey Işıkları Rotası Liste Halinde
![kuzey isiklari turu plani](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-plani.png)
![kuzey isiklari turu plani](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-turu-plani.png)
Şu an haritada gösterilen kilometre 3588 km olarak gösteriyor. Bizim yaptığımız kilometre ise 4.500 km 😀 Malum yollarda olunca aa şuraya da dönelim aa buraya da girelim diye diye ekstra 1000 km daha yapmışız.
Yolda olmayı bu yüzden seviyoruz! Bu sayı size fazla gelebilir ama inanın bana yollarda karşılaşılan manzaralar, farklı kültürde değişik yapılar, insanlar, geyikler! Yolu gerçekten unutturuyor. Hatta bizim gibi yolda olmayı sevip güzel spotify listeleri eşliğinde seyahat etmeyi seviyorsanız bu rotayı siz de gerçekleştirebilirsiniz.
Yol demişken Lapland yollarında çekmiş olduğumuz efsane yol görüntülerinin yer aldığı bir video bulunuyor kanalımda. İzlemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
Kuzey ışıkları turunda tek zorlayıcı kısım şu oldu: Dönüş! Haliyle 10 günlük bir geziyi geride bırakmanın yorgunluğuyla dönüş yolculuğuna çıktık. Homurdanmalar, öfleyip püflemeler de dönüşte arttı fakat 3 kişinin ehliyet sahibi olup araba sürüyor oluşu sayesinde bunun da üstesinden geldik. İşte bu yüzden yukarıda bahsettiğim 2. rota seçeneğini de düşünmelisiniz. Fakat 3. seçenekte de işte video’da izlediğiniz gibi inanılmaz yol fotoğraflarımız, videolarımız ve anılarımız var. İşte sadece bu sebepten bile 3.seçenek ateş ediyor 🙂
Kuzey Işıkları Rotası En Tepeden
Dünya böyle bakınca çok küçük be!
![lapland turu plani](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-plani.png)
![lapland turu plani](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-plani.png)
Lapland Turu rotamızı ana hatlarıyla belirlediğimize göre, bir diğer önemli konu olan araba kiralama işine geçelim.
Kuzey Işıkları Turu – Lapland Gezisi Hangi Araç ile Yapılmalı
Otobüs, Otostop, Araba Kiralama?
Rotada belirtilen şehirlere gidiş gelişler ve şehirlerdeki aktivitelere katılım için hatta akşamları kuzey ışıklarını kovalamak için araba şart! Yani bazı aktiviteleri firmaların servisleri ile halledip sizi almalarını sağlayabilirsiniz fakat arabasız kuzey ışığı avlamak oldukça maliyetli.
Bir akşam kuzey ışığı turu için kişi başı 150 euro alıyorlar benden söylemesi. Yalandan 1-2 saat otobüslerle gezdiriyorlar. Garanti de vermiyorlar. Kuzey ışıklarını izlemek için 2-3 noktaya gidip geliyorlar. Gezginilla demişti dersiniz 🙂 Otostop işini de asla düşünmeyin. Lapland da ne insan var ne araba. Only geyik!
![ren geyikleri lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/ren-geyikleri-lapland-min.png)
![ren geyikleri lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/ren-geyikleri-lapland-min.png)
Lapland Turu için Araba Kiralama
Lapland turundan en azından 2-3 gün için araba kiralanması şart. Yollarda ne otobüs gördük ne dolmuş. Zaten Lapland bölgesi, Finlandiya ve İsveç’in en seyrek nüfuslu yeri. Geyik nüfusu insan nüfusundan fazlaymış. Bunun her zaman bilincinde olalım. Biz 11 günlük araba kiralayıp doyasıya gezip arabanın içinde de 1 gece uyuduk.
Şimdi güzel bir before after fotoğrafı geliyor:
![lapland turu yollar](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-yollar.jpg)
![lapland turu yollar](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-turu-yollar.jpg)
Finlandiya ve İsveç’te 4500 km yaptığımızın kanıtı!
Pekii araba kiralama işini nasıl halledeceksiniz? Şöyle, araç kiralamak için harika bir site var : www.rentalcars.com .
Bu site üzerinden araba kiralama işinizi gönül rahatlığı ile halledebilirsiniz. Biz 4 kişi olduğumuzdan ve çetin kış şartlarına sahip Kuzey Kutbunda seyahat edeceğimizden güzel bir 4×4 jip kiraladık. Kendileri 2019 model Mitsubishi Outlander.
![lapland araba kiralama](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-araba-kiralama-min-1024x768.jpg)
![lapland araba kiralama](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-araba-kiralama-min-1024x768.jpg)
Yani öyle yollarda gezdik ki asfaltı 6-7 gün göremedik, tamamen buz kaplı yollarda araba süreceksiniz ona göre tercihinizi yapın! Poloyla falan sakın gezeyim demeyin!
Fotoğrafta görmüş olduğunuz jipin bize maliyeti ise günlük 300 TL . 11 gün için 3300 TL araba kirala maliyetimiz oldu. 4’e bölündüğünde pek bir maliyeti olmuyor. Ondan diyorum zaten Lapland’a 3-4 kişi gitmek en mantıklısı diye. Olay sadece araba kirasıyla bitmiyor çünkü. Bu işin benzini var, trafik cezası var!
Kuzey Işıkları Otel
Araba ile kuzey ışıkları turumuz toplam 10 gece, 11 günden oluşuyor. Yani elimizde babalar gibi bir 10 gecelik konaklama var! Malum schengen vizesine başvuru yapacağımızdan Lapland konaklamalarını da önceden ayarladık.
Konaklamaları önceden ayarlamak pek huyumuz değildir, nerede ne kadar kalacağımızı o ana bırakmayı seviyoruz ve kafa nereye biz oraya modunun kölesiyiz! Lakin Finlandiya Konsolosluğu öyle demiyor. Nerede konaklayacaksan ayarla gel diyor! Biz de bu sebepten Kuzey ışıkları turu için konaklamalarımızı Finlandiya vize başvurusundan önce ayarladık. İnce ince çalışarak güzel bir konaklama listesi yaptık.
Finalndiya konaklamalarımızın bir kısmını airbnb üzerinden bir kısmını da booking üzerinden gerçekleştirdik. Aşağıdaki linklere tıklayarak kuzey ışıkları turunda gittiğimiz şehirlerdeki konaklama fiyatlarına göz atabilir, erken rezervasyon ile uygun fiyatlı olarak rezervasyon işleminizi tamamlayabilirsiniz:
- Kemi konaklama önerileri
- Rovaniemi konaklama önerileri
- Levi konaklama önerileri
- Nellim konaklama önerileri
- İnari konaklama önerileri
- Abisko konaklama önerileri
- Finlandiya genelinde konaklama önerileri
Finlandiya vizesi demişken, Finlandiya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Schengen Vizesi Nasıl alınır güzel güzel, tane tane anlattım. Şengen vizesi başvurusu yapmak isteyenleri aşağıdaki linke alalım. Finlandiya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Schengen Vizesi:
![kuzey ışıkları nasıl oluşur](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-nasil-olusur.jpg)
![kuzey ışıkları nasıl oluşur](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-nasil-olusur.jpg)
Malumunuz Finlandiya Euro bölgesi. Biz lapland seyahatini gerçekleştirirken 1 euro 6.85 TL seviyelerinde idi (Şubat 2020). Ahh can yakan kur 🙁 Bundan dolayı da bazı şeylerde tasarruf yapmak da şart oluyor. Biz bu tasarrufu en güzel airbnb sayesinde yaptık! Hemen yandaki youtube videosu linkinden tipik bir Finlandiya Airbnb evine şahit olabilirsiniz.
Airbnb Konaklama Tüyosu (Hiçbir yerde yok! 🙂
Airbnb konaklamalarında ev sahiplerini neredeyse hiç görmedik. Evlerin hemen girişinde kapının yanına küçük bir kutu yapıp evin anahtarını oraya bırakmışlar. Şifreyi de airbnb de rezervasyonu yaptıktan sonra size mesaj atıyorlar. Evden çıkarken de anahtarı oraya koyup pat diye çıkıyorsunuz evden. Aşırı rahat. Bunu neden anlattım peki?
Yazıyı buraya kadar okuyanlar için illaki bir gezginilla güzelliği var caağnım okuyucularıma 🙂
Şimdii Lapland’ı 4 kişi geziyoruz demiştim. Airbnb’den daha önce konaklama yapanlar bilirler. Kaç kişi kalacaksanız, kişi başı ücretlendirme yapıyor airbnb. Yani 4 kişi koca bir evde kalacaksan 4 kişiyi ayrı ayrı ücretlendiriyor. Ev aynı ev. Peki biz ne yaptık. Evleri tutarken 4 kişi yerine 2 kişiyi seçtik 😀 kocaman ev zaten her yer yatak döşek. Bu sayede buradan da konaklama kazanımları elde ettik. Aman kimseye söylemeyin 🙂 *gezginilla tricks
![kuzey ışıkları görsel](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-gorsel-1024x1024.jpg)
![kuzey ışıkları görsel](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-gorsel-1024x1024.jpg)
Kuzey Işıkları Turu Boyunca İnternet Durumu ve Navigasyon
Kuzey ışıkları turunu internetsiz veya navigasyonsuz gerçekleştirmek bir hayli zor! Kendi kendimizin rehberleri olduğumuzdan yukarıda çizdiğim rotayı kendimiz takip edeceğiz. Bu konuda içiniz rahat olsun çünkü internetsiz bir şekilde mis gibi gezeceğiz. Bu konuda iki alternatifimiz var:
Blogger gibi blogger ya. İnternetinize kadar anlatıyor resmen! 🙂
- Birincisi Google Map üzerinden seyahate çıkmadan önce gideceğimiz noktaların haritalarını telefonumuza indiriyoruz. İndirdiğimiz bu haritalar Lapland topraklarında cayır cayır işliyor, hatasız.
- İkinci yol ise 2019 Temmuz’unda Balkanlarda gerçekleştirdiğimiz Balkan Turu esnasında kullandığımız ve bayıldığımız maps.me uygulaması! Bu kral uygulama hem ücretsiz hem de en küçük noktaya kadar sizi götürüyor! Kuzey ışıkları turuna çıkmadan telefonlarımıza maps.me uygulamasını da indiriyoruz.
Biz Lapland turu esnasında internet paketi almadık. En önemli şey navigasyon olduğundan o işi yukarda saydığım şekilde hallettik. Instagram, whatsapp, swarm için de zaten çoğu restoranda, benzinlikte, açık alanda wifi bağlantısı bulunuyor. İnternet alıp telefonlara boğulmak istemedik, anı yaşadık karpediem 😀 Eve, hostele geldiğimizde de zaten yorgun argın bir halde evde wifi’ye bağlanıp paylaşımlarımızı o şekilde hallettik.
![noel baba koyu rovaniemi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/noel-baba-koyu-rovaniemi-min-768x1024.jpg)
![noel baba koyu rovaniemi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/noel-baba-koyu-rovaniemi-min-768x1024.jpg)
Lapland’da İletişim, Yabancı Dil Durumu
Laponya bölgesi oldukça ıssız olduğundan zaten çevrede pek bir insan göremiyorsunuz. Hatta evlerde bile insan yok. Onun için diyaloğa girecek pek bir ortam yok. Hatta konaklama yapacağımız evlerde bile ev sahiplerini görmüyorsunuz. Adamlar kapının hemen yanına küçük bir kutu yapmış. Bahsetmiştim. Asla mesele edilmeyecek bir konu. Derdinizi anlatacak kadar* İngilizce ile akar gidersiniz 🙂
Lapland Turunda Ne Giyilir? Kuzey Işıkları Avında Nasıl Giyinilir?
Lapland turu esnasında dikkat edilecek en mühim konulardan biri giyilecek kıyafetler! Lapland turuna çıkmadan evvel kafamızı meşgul eden en önemli konu desem abartmış olmam!
Abi hava durumuna bir bakıyoruz eksi 20’ler eksi 30’lar havada uçuşuyor! Nasıl meşgul etmesin kii. E yani Kutuplardayız olsun o kadar zaten. Uygun kıyafet seçimleriyle üşümeyi oldukça minimize edeceğiz.
Zaten hiç üşümemek gibi bir seçenek yok arkadaşlar. Eksi 30 derecede de üşüyün bir zahmet 🙂 Kuzey ışıkları avında ortalama eksi 10 ile eksi 30 derece arasında bir hava durumu ile karşılaşıyorsunuz. Bizim rekorumuz eksi 28 dereceydi.
![lapland hava durumu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-hava-durumu-min-768x1024.jpg)
![lapland hava durumu](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/lapland-hava-durumu-min-768x1024.jpg)
Piyasada her fiyattan kışlık giysi bulunabiliyor. Aşırı markalısı da var, A101’de satılan içlik de var 🙂 Benim param var colombia’dan alırım diyorsanız eyvallah. Zaten belli başlı outdoor markalarının mont, içlik vs ürünlerini alın dememe gerek yok. Bu ürünler işinizi görecektir. Biz ucuz yollu gezen gezginillalar olarak bu ürünleri edinmeyip başka yollardan Lapland’da ne giyilir sorusunu cevaplayacağız.
Bence herkesin evinde iyi kötü güzel bir içlik bulunuyordur. Bu içliklerimize sarılıp ilk katı direkt onlarla yapıyoruz. Ben altığı mesela A101 den aldığım alt-üst takımlı beyaz içlikler ile yaptım 😀 ikinci kat olarak içliğin üstüne rahat hissettirecek bir eşofman tarzı bir şey giyiyoruz, yünlü eşofman tercihimiz. Üçüncü katman olarak da yanınızda belki akşam bir yere çıkarız yeaa düşüncesi ile getirdiğiniz kot pantolon tarzı şeylerimizi giyiyoruz. Nihayet 4. ve son katman olarak da kar pantolonumuzu üzerimize geçirerek alt kısmı hallediyoruz. Evet ciddiyim!
Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Çok kalın olmayan ince parçalar ile ısı geçirme düzeyini en aza indirerek sıcaklığı maximum seviyede tutmak. Üff cümleye bakafdfdkjj. Biz bu kombin ile 7-8 gece kuzey ışığı avına rahatlıkla çıktık. Arkadaşlar zaten eksi 28 derecede yapabileceğiniz pek bir şey de yok. Vücut bir şekilde üşüyor ondan kaçış yok. Bu yolla soğuktan bir nebze kurtuluyor. E eksi 28 derecede de bi zahmet üşüyelim.
![kuzey isiklari yakalamak](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-yakalamak-min-768x1024.jpg)
![kuzey isiklari yakalamak](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-yakalamak-min-768x1024.jpg)
Üst kısmı da yine aynı şekilde yün ağırlıklı 4 katman şeklinde düşünebilirsiniz. Yine son katman olarak kar montunu giyip kuzey ışığını gönül rahatlığı ile beklemeye başlayabilirsiniz.
Bunun dışında zaten fotoğraf çekerken falan eldiveni çıkardığınızda olay tamamen bitiyor. 5 saniye fotoğraf çekimi sonrasında 3-4 dakikada elin sıcaklığı anca kendine geliyor. Instagrammerslar üzgün 🙁
İçliği olmayanlar, kar pantalonu ve kar montu olmayanlar için önerebileceğim tek yer: Decathlon. Bu 3 elzem malzemeyi en ucuz alacağınız yer dekatlon arkadaşlar. Macera aramaya hiç gerek yok. Fiyat-performans olarak maksimum ürünler.
Bu 3’lünün yanına ekstadan 3-4 tane termal çorap da ekleyebilirsiniz. Atkı, bere, eldiven 3’lünüz de zaten evinizde vardır. Onlarla devam. Ha unutmadan bir çarşıdan falan da kar maskesi almayı unutmayın, hayat kurtarıyor!
Bir de görmüşsünüzdür, dekatlonda falan el ısıtıcıları satılıyor. Ben onu bir araştırmıştım birkaç kişi sıkıntı yaşamış, montları falan yanmış. Biz o sebeple o işe hiç bulaşmadık.
Ayrıca araba ile Laponya turunu gerçekleştirdiğimizden aşırı üşüdüğümüz noktalarda arabamıza sığınıp sıcaklığı maximuma getirerek yine bir ısınma sağlayabilmiştik. Hiç yapamıyorsanız kar pantalonumu size ödünç verebilirim!
![kuzey isiklari lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-lapland-min-768x1024.jpg)
![kuzey isiklari lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/03/kuzey-isiklari-lapland-min-768x1024.jpg)
Tüm bunlar dışında bazı noktalarda kuzey ışığı gözlem yerleri bulunuyor. Bizdeki şey gibi ayrancı dinlenme tesisleriafgjgk. İlgili belediyeler bu noktalarda ücretsiz ısınma imkanı sunmuş. Bu yolla da ısınma gerçekleştirebiliyorsunuz.
Kuzey ışığı avında giyilmesi gereken kıyafetlerle ilgili durum bu şekilde. Gün içerisinde yapacağınız diğer aktiviteler için 4 katman yerine 3 katmanlı bir giyim şeklini seçebilirsiniz.
Lapland’da gündüzleri nispeten daha sıcak ve eksi 5 – eksi 15 derece bandında oluyor hava. Hatta bazı günlerde içlik ve kot pantolon ile de gezdiğimiz olmuştu. Zaten bazı aktivitelerde firmalar kıyafet de sağlıyorlar. Mesela donan göl üzerinde yaptığımız snowmobile aktivitesinde sağ olsunlar bize ekstra kıyafet verdiler ve neredeyse hiç üşümedik.
![snowmobile inari](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/snowmobile-inari-min-795x1024.jpg)
![snowmobile inari](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/snowmobile-inari-min-795x1024.jpg)
Laponya’da Cep Telefonları Donuyor mu?
İnternette ufak bir araştırma yaptığınızda cep telefonlarının donduğu efsanesi ile yüzleşeceksiniz. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Sadece bir arkadaşımızın telefonu kapandı(mustafa ağlıyo şu anffgfjkg) o da bir kere eksi 28 derecede kuzey ışığı avında. Gündüzleri eksi 10, eksi 15′ lerde asla telefonlar kapanmıyor, rahat olunuz.
Eveet Kuzey Işıkları turumuzu planladığımıza göre biraz daha işin özeline inip Lapland turuna doğru inceden yol alabiliriz. lapland turu yazımın linkini de zaten yazının en başında paylaşmıştım.
![kuzey ışıkları finlandiya](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-finlandiya.jpg)
![kuzey ışıkları finlandiya](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-finlandiya.jpg)
Sonuç – Özet
Kuzey ışıkları turu ve Lapland gezisi gerçekten kelimelerle anlatılamayacak kadar büyüleyici bir olay. Ölmeden önce yapılması gerekenler listesinin en azından ilk üç maddesinde olması gereken bir deneyim. Benim birinci sıramda kuzey ışıkları vardı:)
Yani kuzey ışıklarının efsanevi dansı, Lapland’ın büyüleyici masal gibi ortamı, Noel Baba köyü, buzlu göle atlayıp saunaya girmek, buz kıran gemisiyle donan Baltık denizinde turlayarak, yüzme molası verip Botni Körfezinde donan deniz üzerinde kulaç atmak, efsane Finlandiya evlerinde kalıp saunanın tadını çıkarmak, donan göl üzerinde snowmobile aktivitesi yapmak… Ahh inanılmaz şeyler!
![lapland evleri](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-evleri-768x1024.jpg)
![lapland evleri](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-evleri-768x1024.jpg)
Bu yazıyı şu an karantinada kaleme alıyorum.(31 Mart 2020-Tarihe Not-) Korona virüs yüzünden tüm şehirler sınırlarını kapattı ve evden çıkamıyoruz. Bu süreçte biraz düşünüp ileriye dönük neler yapmanız gerektiğini sorgulamak için harika zamanlar.
Gördüğünüz gibi cebinizde paranız var fakat adım atamayıp hiçbir şey yapamıyorsunuz. Euro-Dolar çok pahalı diye düşünmeyip artık adım atmanız gerekiyor!
Belirli şeylerden gerekli tasarruflar yapıldığında gerçekleşmeyecek şey yok. Yukarıda anlattığım gibi küçük tasarruflarla, evde yemek vs. pişirmeyle gezilemeyecek yer de yok! Yeter ki sağlığımız, halimiz vaktimiz yerinde olsun! Umarım corona virüs belasını def ederiz ve seyahatlerimize kaldığımız yerden devam ederiz!
![lapland kuzey ışıkları](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-kuzey-isiklari.png)
![lapland kuzey ışıkları](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/lapland-kuzey-isiklari.png)
Son olarak seyahat şirketlerinin düzenlediği para tuzağı turlara da değinmek istiyorum. Öncelikle en uygun kuzey ışıkları turu sizsiniz, kendi turunuz. Hazıra konmayıp kendi araştırmalarınızı yapmak bile ayrı bir zevk.
Onun dışında kuzey ışığı turları, hatta genel olarak Lapland turları sizi sadece Rovaniemi şehrine götürüyor. Bu turlar da genelde 2-3 gecelik turlar. Tur fiyatının içinde de orada gerçekleştireceğiniz ekstra turların ücretleri yok.
Zaten orada yapacağınız 3-4 aktivite ile bir tur parası daha harcıyorsunuz. Turların sizden isteği fiyatların hemen hemen yarı fiyatına gezginilla turunu gerçekleştirebilirsiniz. Şekil A ben 🙂
Turla falan gitmemenizi tavsiye ederim. Para tuzağı hepsi. İlla turla gidecekseniz de aktivite fiyatlarının turun içinde olup olmadığını kesinlikle sorun.
![kuzey ışıkları nedir](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-nedir.jpg)
![kuzey ışıkları nedir](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-nedir.jpg)
Kuzey Işıkları Turunda Hangi Şehirde Kaç Gün Yeterli?
- Kemi: 1 gece
- Rovaniemi: 2 gece
- Nellim: 1 gece
- İnari: 2 gece
- Abisko: 1 gece
- Lulea: 1 gece (Abisko’dan Stockholm’e dönüşte yolda can vermemek için)
- Arabada: 1 gece 😀
- Stockholm: 1 gece
Kuzey ışıklarının gökyüzündeki o efsane dansını görmeden ölmeyin!
![kuzey ışıkları turu 2021](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-turu-2021-1024x1024.jpg)
![kuzey ışıkları turu 2021](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/kuzey-isiklari-turu-2021-1024x1024.jpg)
Instagram’a da bekleriz: @macitilla
Bunları da beğenebilirsiniz
![finlandiya sauna lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/finlandiya-sauna-lapland-500x380.jpg)
![finlandiya sauna lapland](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2020/04/finlandiya-sauna-lapland-500x380.jpg)
LAPLAND TURU Nasıl Yapılır? En Efsane Lapland Aktiviteleri
28 Haziran 2020![Budva Gezilecek Yerler](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2019/12/Budva-Gezilecek-Yerler-469x380.png)
![Budva Gezilecek Yerler](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2019/12/Budva-Gezilecek-Yerler-469x380.png)
Budva Gezilecek Yerler | VİZESİZ Budva Gezi Blog
22 Ağustos 2019![balkan turu rotasi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2019/08/balkan-turu-rotasi-351x380.png)
![balkan turu rotasi](https://gezginilla.com/wp-content/uploads/2019/08/balkan-turu-rotasi-351x380.png)
10 Yorum
Tugba İpek Deniz
çok teşekkürler
Atilla
Rica ederim☺️
Hale
Yeni başlıyorum okumaya ve iyi ki rastladım size…
Atilla
Biz de hazırlıklara 4-5 ay öncesinde başlamıştık, şimdiden kuzey ışıkları için bol şans! 🙂
Keyifler Yerinde
Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Ön bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…
Atilla
Çok teşekkür ederim, darısı bizim başımıza 🙂
Zehra
Öncelikle bu harika detaylı yazı için çok teşekkür ederim 🙂 Çok emek içeren ve bu ölçüde de keyifli bir rota olmuş. Ben tur rahatlığını tercih eden biriyim. Para kısmı bir şekilde sineye çekilse de kuzey ışıklarını görmenin garanti olmaması fazlaca düşündürüyor beni. Baktığım turlarda 2-3 gün ayırıyorlar. Gidip de göremezsem dönüş boyu ağlarım sanırım :'( Sizler gibi yol arakadaşları bulmayı temenni ediyorum.
Atilla
Güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim. 🙂 Tur ile Lapland’a gitmenin en kötü tarafı o. Biz gerekirse arabada sabahlamayı göze almıştık kuzey ışıklarını görmek için. Ve gidebildiğimiz kadar da kuzeye gitmiştik görme şansımızı artırmak için. Tur şirketleri maalesef bu hassasiyeti göstermiyor. ‘Tüh yaa bu gece de çıkmadılar’ diyerek geçiştiriyorlar. Amaçları zaten malum 🙂 Yol arkadaşı konusu da en önemlisi. Eksi 20 derecede gezmeyi göze alabilen arkadaşlara sahip olmak bambaşka bir şans! 🙂 Umarım hayalleriniz gerçek olur, iyi gezmeler. 🙂
ai tattoo generator
I liked this article so much.Thank you so much.
Atilla
Thank you!