bir omur nasil yasanir kitap incelemesi ilber ortayli
Kitap önerileri

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Kitap İncelemesi, Yorum, Konusu, Alıntı

İlber Ortaylı’nın son kitabı Bir Ömür Nasıl Yaşanır herkesin, özellikle de gençlerin tekrar tekrar okuması gereken harika bir kitap. Bir ömür nasıl yaşanır yorumu, konusu ve kitap alıntılarından önce İlber Ortaylı’ya ufak bir parantez açmak istiyorum.

İlber Ortaylı, Türkiye’nin başına gelen en güzel şeylerden biri bence. Bilgi birikimiyle, entelektüel kişiliğiyle, seyyahlığıyla oldukça ilgi çekici bir insan.

Bunca yaşam birikimi sonrası, insanın aklına hemen İlber Ortaylı kaç yaşında ki o kadar şey sığdırmış diyorsunuz hayatına. Kral 1947′ de doğmuş. Mesela İlber Ortaylı kaç dil biliyor sorusunun cevabı yedii, evet 7 dil.. Siz de oturun 🙂

İlber Ortaylı sözleri dillere destan 🙂 Değinmeden olmaz. Mesela evlilik üzerine söylediği  “Mektebi bitirir bitirmez mobilyacı gezeceğinize, dünyayı gezin!” sözüne bakar mısınız? Şiirler yazılır..

 "Mektebi bitirir bitirmez mobilyacı gezeceğinize, dünyayı gezin!"
“Mektebi bitirir bitirmez mobilyacı gezeceğinize, dünyayı gezin!”

Yine İlber Hocanın evlilikle alakalı efsane bi videosu daha var, onu da şuraya bırakalım. Efsane bi adamsın ya. Ayda bir açar izlerimfjfjf

Bir Ömür Nasıl yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler için Öneriler

bir ömür nasıl yaşanır-ilber ortaylı
bir ömür nasıl yaşanır-ilber ortaylı

İlber Ortaylı’nın Yenal Bilgici ile yaptığı söyleşinin kaleme alınmış hâlini okuyoruz kitapta, soru cevap tarzında. Sorular her bölümde farklılık gösteriyor ve açık, sade anlatımla okuyucuyu asla sıkmıyor bir ömür nasıl yaşanır kitabı.

Kitabın önsözünde İlber Ortaylı: “faber est suae quisque fortunae” diyerek başlıyor. Yani şey bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler.. Laissez-faire.. Yok yok bu iktisattaydıjdkdk. Adam Smith beni andı sanırım. Yani, herkes kendi talihinin mimarıdır.  diyor İlber reyiz. Ne de güzel söylemiş. Ne ekersen onu biçersin vibes.

Kitap sanki bir ders kitabı gibi elde fosforlu kalemlerle okutuyor kendini. En son KPSS ye çalışırken bu kadar çok fosforlu kalem kullanmıştım. Birkaç sayfada bir sağa sola notlar aldırıyor kitap istemsizce. İşte gezilecek yerler, okunması gereken kitaplar, dinlenmesi gereken müzikler.. Bilgi bombardımanı adeta kitap..

Kitabı okurken bir yandan da pişmanlık duygusuna kapılıyorsunuz. Ulan adam o yaşta neler yapmış ben de boş beleş takılmışım üniversite de diyee hayıflandırıyor insanı.. Böyle sohbet havasında gittiği için de asla sıkmıyor kitap. İlgiyle diğer sayfaları merak ediyorsunuz.

Kitabı bitirdikten sonra da ara ara açıp bakıyorum tavsiyelerine, mutlaka gezin dediği yerlere.. Bir ömür nasıl yaşanır, her evde ve her gençte bulunması gereken tam bir baş ucu kitabı..

Artık ben de ilerde Bir Ömür Nasıl Gezilir kitabı çıkarmak istiyorum. İlberilla 😀

Son olarak kitapta hoşuma giden ve altını kazıyarak çizdiğim kısımları alıntılar şeklinde alt kısımda paylaşıyorum. Artık kitap yerine blogumu açar burdan okurum en sevdiğim cümleleri.

Karantina günlerinde okunacak kitaplar denildiğinde ilk sıralara girecek bir kitap bir ömür nasıl yaşanır. Malum korona virüs yüzünden hepimiz evlere tıkılı kaldık ve dışarı çıkamıyoruz. Karantina süreci, ileriye dönük yaşantımızda ne gibi değiklikler istiyoruz, hatta ne yapmak istiyoruz sorularının en net şekilde sorulması gereken bir zaman. Bu kadar boş zamanı sanırım hayatımızın hiçbir döneminde yakalayamayız.

Karantinada yapılacak aktiviteler olarak İlber Ortaylı kitaplarını okumak en şahane eylem sanıırım.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Kitabından Alıntılar

İlber Ortaylı’nın kitabını nerdeyse rengarenk yaptım fosforlu kalemlerle, cümlelerin altlarını çize çize 🙂 Ortaylı’nın kitabında hoşuma giden cümle çok fazla fakat en can alıcılı, etkileyicileri ve ışık tutanları alt kısımda paylaştım. Umarım bir nebze de olsa yararı dokunur. Aşırı gaza getirme içerir 🙂

  • İyi bir yaşam için, sigara içiyorsanız bırakın, içki içiyorsanız çok azaltın. Yağlı yemeklerden tümden vazgeçin. Bir de muhakkak okuyun, hikaye ve romanın dinlendiren ve hafızayı açan gücünü ihmal etmeyin. En önemli Şey hafızadır.
  • Zaten Ankara’da başka türlü sıkılırsın, dil öğrenmeyip ne yapacaksın?

Ahahha bu biraz ağır olmuş sanki ya, sonuçta Ankaraa bebesiyizfjfjdkd

  • Bunca yıldan, bunca tavsiyeden çıkardığım kanaat şudur: Özel hayatınızla ilgili kimseyi dinlemeyeceksiniz! Anneniz babanız dahil.
  • Tavsiyeleri işe değil, kişiye bakan insanlardan almalısınız. Bu tipte insanlar sizin kim olduğunuza, nasıl bir birikimle geldiğinize, neye ihtiyaç duyduğunuza bakar. Yoksa ezbere tavsiye vermek çok kolaydır.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır Film tavsiyeleri

Kimden Ne Öğrenilir?

  • Farklı insanları arayıp bulun, dünyanız değişsin.
  • Yeni ve farklı ilişkiler kurmaya çalışın. Özellikle okulun dışında, emek isteyen, girişkenlik gerektiren ilişkiler kurduğunuzda, ummadığınız farklı dünyalara girersiniz. Görgünüz artar, bilginiz genişler, bakışınız derinleşir.
  • Çocuğunuzu, sadece kendisi olduğu, çocuğunuz olduğu için sevin. Bizdeki büyük yanılgılardan biri, insanlarımızın kendi başaramadıkları şeyleri çocuklarından beklemesidir. Bunu yapmayın, çocuklarınıza kendi yükünüzü yüklemeyin.

İnsan Kendi Kendini Nasıl Geliştirir?

  • Üstünüze vazife olmayan şeylerle de ilgilenin! … Entelektüel, üstüne vazife olmayan işlerle ilgilenen kişidir.
  • Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız, işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz. Mühendis de olsanız coğrafyayla tarihle uğraşacaksınız, müzikten anlayacaksınız, dans edeceksiniz. Milletin halini dert edeceksiniz. ( Beyaz yakalıysanız, blog yazacaksınız :p )
  • Dil, dünyanızı rahatlıkla değiştirir. Sizi farklı, belki hayal bile etmediğiniz yerlere taşıyabilir. Demek ki içinde bulunduğunuz çevreyi, öğrendiğiniz dil sayesinde yırtacaksınız. Ama unutmayın, tek bir dil öğrenmek asla yetmez. En az iki-üç dil bilmelisiniz.

Nasıl Çalışmak Gerekir?

  • Yalnız kalmayı öğrenirseniz, düşünmeyi de öğrenirsiniz.
  • Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında bir pencere açın. O pencereyi açıp dışarıda farklı dünyalar görebilirseniz, bir eşiği de atlamış olursunuz.
  • Bizde kimse yerinden kıpırdamaz. Halbuki değişmeyi bileceksin. Konforundan vazgeçmeyi göze alacaksın. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır.

(Son madde Nasıl bu kadar çok gezebiliyorsun yaa diyenlere ithafen.. Totoları kaldıralım 🙂

Nasıl Seyahat Edilir, Nereleri Görmek Gerekir?

bir omur nasil yasanir ilber ortayli
Bir Şehir Nasıl Gezilir?

Bir gezginilla olarak Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabının en sevdiğim bölümü burası.

  • Semerkand’ı, Floransa’yı, Buhara’yı, Roma’yı ve Kudüs’ü görmeden ölmeyin.
  • Bir şehri gezmek emek ister. Okuyacaksınız, harita bakacaksınız, notlar alacaksınız, fotoğraf çekeceksiniz ve defter tutacaksınız. (Yani kral diyor kii boş beleş gezmeyeceksiniz 🙂
  • Bir yere ilk defa gitseniz de, orayı beşinci defa ziyaret etseniz de yapmanız gereken bir şey var: Şehre karışmak. Her yere gideceksiniz, her yere. Pazara da sokaklara da uğrayacak, insanların arasına karışacaksınız. En önemlisi yürüyeceksiniz. Öyle, ”taksiden indim, otele gittim,” yok, yürüyeceksiniz. Gerçi ileri yaşlarda bu biraz sorun oluyor ama böyle bir maniniz yoksa yürüyeceksiniz.
  • E bunlar şey değil mi ya gezginilla nasıl geziyor? 🙂 Muazzam öneriler gerçekten. Bir de şunu eklemiş kral: Bir şehri ilk defa görüyorsanız dinlenmeyeceksiniz 🙂
  • Okumuş insanın görmesi gereken beş şehir: Petra, Antakya, Palmira, Efes ve İskenderiye… İstanbul bile bu şehirlerden sonra ortaya çıkmıştır. Gidilecek inş ya..
  • Batıyı anlamak için de en mühim şehir Floransa’dır demiş..
  • Bir de şu var: Ben hep yalnız gezerim, seyahatlerimi kendime göre düzenlerim.
  • Şimdiki gençlere söylüyorum, zahmetten kaçmayın. Tren mi var atlayın, yol mu var gidin. O yaşlarda yeni yerleri görmenin zevki başkadır. Tecrübeyle görmek de güzeldir ama gençlik enerjisiyle dolaşmak başkadır.
  • İslamiyetin en hoş yaşandığı yer Saraybosna’dır. Orada müslümanlık, Osmanlılık ve medeniyet birleşmiştir. Ezan sade insan sesiyle okunur, pek güzeldir.

Başkan biz de dolaştık Saraybosna’yı. Çok da beğendik. Ahh hele o cevabii köftelerii 😛

İlber Ortaylı’nın bu sözlerinden sonra bu sene çıktığımız, arabayla vizesiz balkan turumuzun bir durağı olan Saraybosna gezimiz de farklı bir anlam kazandı. Bu arada Balkan turu planı veya Saraybosna gezi rehberi için alttaki linki tıklayabilirsiniz:

Müzik Üzerine Tavsiyeler

  • Operada üç ismi dinlemeden olmaz. Verdi, Donizetti, Puccini. Ben bunların arasında Verdi’ciyim. Ben de şey İlber Hocam Ferdi’ciyim 🙂 Rusların da operaları iyidir ama onların esas balesini izlemek gerekir. Hiç olmazsa Çaykovski’nin Kuğu Gölü’nü ve Fındıkkıran’ını izlemek, bir yerde çaldığında tanımak gerekir.
İlber Ortaylı müzik tavsiyeleri

Kuğu Gölü‘ne asla bilet bulamadım fakat Fındıkkıran‘ı karlı bir Ankara akşamında opera binasında gözlerimi kırpmadan hayranlıkla izledim..

Ahaha şu çok iyi ya: Dans bilmemek çok ayıptır. insan kendini bu alanda muhakkak yetiştirmelidir. Neyseki Ankara oyun havalarına hakimim..

Bu harika kitabı okumadıysanız eğer hemen gidip bir tane alıyorsunuz, altını çize çize okuyorsunuuz 🙂

İlber Hocanın tavsiyeleriyle, en önemlisi de mobilyacıları değil dünyayı gezin demesiyle 2 efsane tur gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi Balkan Turu, diğeri de Lapland bölgesinde izlenen Kuzey Işıkları Turu. Bu ülkelere seyahat planlıyorsanız eğer aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Ayrıca diğer kitap incelemeleri blog yazılarım ve kitap önerileri için tıklayın:

2020 Yılında gezginilla.com 10 bin görüntülemeye ulaştı. Teşekkürler yazım da hemen şuracıkta. Güzel konular konuşuldu, bekleriz 🙂

Instagram’a da bekleriz: macitilla