Bir Sanatçı Gibi Araklayın Kitap İncelemesi – Austin Kleon
Bir sanatçı gibi araklayın isimli şahane bir kitapla karşılaştım. Kitap elime ulaşır ulaşmaz yaklaşık 2 saatlik bir sürede kitabın tamamını bitirdim. Bir sanatçı gibi araklayın kitabı o kadar eğlenceli ve çekici yazılmış ki kitaptaki görseller, yazı stili ve yazar Austin Kleon’un üslubu kitabı resmen elinizden bıraktırmıyor!
Yaratıcılığı geliştiren kitaplar veya kişisel gelişim kitap önerileri nelerdir şeklinde arayışı olanlar bir sanatçı gibi araklayın kitabını kesinlikle okumalılar. Hemen şunu da belirtmeliyim ki, klasik kişisel gelişim kitaplarıyla alakası yok. Her şeyi yaparım, sadece iste, evrene mesaj gönder gibi kişisel gelişim zırvalıkları kesinlikle yok!
Diğer kitap inceleme yazılarımda olduğu gibi, Bir Sanatçı Gibi Araklayın kitabında da benim en çok hoşuma giden sözleri, en etkileyici kısımları buraya taşıyacağım. Bunu neden yapıyorsun yeaa sen gezi yazıları paylaş kitap inceleme ne alakaa diyenlere de peşin bir cevap vereyim. Çünkü kitap inceleme yazısı yazmayalı maalesef baya olmuş.
Kitap inceleme yazıları yazmamın temel sebebi tıpkı seyahat içerikli yazılarımda olduğu gibi kendime notlar.. Hem gezdiğim yerleri hem de okuduğum kitapları unutuyorum ve itiraf ediniz ki siz de unutuyorsunuz.. İşte gezginilla blog‘u sayesinde aklımdakileri, iz bırakan şeyleri buraya taşıyarak hem deneyimleri hafızama kazıyorum hem de önümüzdeki aylarda dönüp tekrar tekrar okuyarak o anki hislerime dönüş sağlıyorum. Size de tavsiye ederim 🙂
Kitap inceleme yazıları yazmamın bir diğer sebebi de bu kitapları araştıranlara veya okumak isteyenlere ön bir bilgi oluşturmak. Hayat kötü kitap okumak için çok kısa! Evet yargı dağıtımının ardından Bir Sanatçı gibi Araklayın kitabının incelemesine geçiyorum.
Öncelikle kitap hakkında tek olumsuz düşüncem yazım kurallarına uyulmaması. Şey’ler fark etmekler falan hep yanlış kullanılmış. Bunun dışında kitaba dair bir eleştirim yok, bol bol övgüler var 🙂 Gelelim kitabın güzel yanlarına. Öncelikle çeviri çok güzel yapılmış. Dil oldukça sade ve akışkan.
Kitap sanki bir slayt gösterisi izliyormuşsunuz havasında. Hem ışık tutan hem de yol gösteren bir havası var. Ve bunu şahane çizimlerle yapıyor. Sizi adeta kitabın içine hapsediyor. Yeni bir şeylere başlamayı düşünenler ve bir şeylere nereden başlayacağını bilmeyenler için şahane bir kişisel gelişim kitabı aynı zamanda.
Kitabın yazarı Austin Kleon. Austin, Kendisini tek bir cümle ile şu şekilde anlatıyor: I’m a writer who draws. I make art with words and books with pictures. Yani diyor kii yar ben belanın ta kendisiyimsjsj şaka şaka “Ben çizen bir yazarım. Kelimelerle sanat, resimlerle kitap yapıyorm” Google translate ağlıyo şu an 🙂
Bu kitap da resmen yazarın kendisini anlattığı cümlenin özeti gibi. Kitapları Newyork Times’ın çok satanlarında yer alan ve yaratıcılık odaklı içerikler üreten bir yazar. İlgisini çekenler yazarın blogundan detaylara göz atabilir. Çok eğlenceli bir kişiye benziyor, instadan ve twitterdan ben takibe aldım 🙂
Ayrıca Austin Kleon’un temel felsefesini anlamanız açısından kendisinin bir tedx konuşması da bulunuyor. Onu da izlemenizi kesinlikle öneririm. Konuşmanın maalesef Türkçe altyazısı yok. Gezginilla, İngilizce sıkıntısı çekenleri de düşündü ve konu hakkında bir Türkçe video’yu da buraya linkledi. Başak Kablan’a da teşekkür edelim bu video için. Kendisi de çok güzel araklamalar yapmış zamanında 🙂
Bir sanatçı gibi araklayın kitabının temel amacı, dijital çağda yaratıcılığı teşvik etmek, okuyucuların sanatsal yönlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olmak ve daha yaratıcı bir hayat kurmalarına olanak sağlamak. Müthiş amaçlar değil mi ya? Yıllardır aradığım kitap sen misin??
Üstelik blogumun hemen hemen 1 yılını devirmişken bu tarz bir kitapla tanışmak benim için ekstra bir mutluluk kaynağı oldu. Bir şeyler üretmek isteyen ve nereden başlayacağını bilmeyenler için gerçekten muazzam bir kitap!
“Hiçbir şey orijinal değil, öyleyse etkileşimi kucaklayın, başkalarının çalışmalarından öğrenin, hepsini harmanlayıp kendi yolunuzu keşfetmeyi düşleyin.”
Yaratıcı Olmak Hakkında Kimsenin Size Söylemediği 10 Şey
Justin Kleon kitabı 10 madde ile oluşturmuş. Hadi hemen ilk madde ile başlayalım:
1. Bir Sanatçı Gibi Araklayın
“İnceleyebileceğim tek sanat çalabileceklerimdir” – David Guetta şakaşakadsd David Bowie.
İyi bir sanatçının anladığı, hiçbir şeyin hiçbir yerden gelmediğidir. Tüm yaratıcı eserler daha önceden gelenlerin üzerine inşa edilir. Hiçbir şey tamamıyla orijinal değildir. Tam o an incilde de şöyle bir sözden bahsediyor yazar: “Güneşin altında yeni hiçbir şey yoktur.”
Fransız yazar Andre Gide’nin sözüne de bir yerlerde denk gelmişsinizdir. “Söylenmesi gereken her şey söylendi. Fakat kimse dinlemediğine göre tekrar söylenmesi gerek” 🙂
“Orijinallik nedir? Fark edilmemiş çalıntı” – William Ralph Inge
Göreviniz iyi fikirler toplamak. Ne kadar çok iyi fikir toplarsanız, ilham alabileceğiniz o kadar çok fikriniz olur.
Kendinizi eğitin.
Çaldıklarınızı daha sonrası için saklayın.
2. Başlamak için Kim Olduğunuzu Bilene Kadar Beklemeyin
Harekete geçin, kendinizi bilin.
Yapana kadar “mış” gibi yapın.
Kopya çekmeye başlayın.
Yazar burada dünyaca ünlü Beatles grubundan bir örnek veriyor. “Unutmayın. Beatles bile başka grupların şarkılarını yorumlayarak başladı.”
“Bir şeyi taklit etmeyi istemeyenler bir şey üretemezler” Salvador Dali.
“İlk önce kimi taklit edeceğinizi düşünün. Sonra neyi taklit edeceğinize karar verin.”
Nasıl ama? Acayip kafa açan sözler değil mi? 🙂
Tam bu noktada gezginilla‘dan bir örnek vermek hasıl oldu. Bu blogun ortaya çıkmasında birkaç gezginin ve onların blogunun elbette ki etkisi var. Sonuçta herhangi bir işe başlarken birilerinden etkileniyoruz veya esinleniyoruz. Zaten şimdiye kadar anlattıklarım ve alıntıladıklarım da bunu destekler nitelikte şeyler.
Özellikle bizevdeyokuz’un blogu, gezme tarzları, hayat görüşleri beni oldukça etkiliyor. Şahane bir çift. Allah’ım nasip et be 🙂 Rotasız seyyah veya yol günlükleri gibi etkilendiğim farklı gezginler de var. Hatta son dönemde Mücahit Muğlunun instagram paylaşımları da oldukça ilgimi çektiğini söyleyebilirim.
Bu arada, karantina döneminde yazdığım bir yazının da linkini tam buraya bırakmak istiyorum. Bu bolgun ortaya çıkışından youtube kanalı açmama kadar bana esinlenme kaynağı olan ufkumu açan hemen her türlü şeyi anlattığım, takip ettiğim gezginler, youtube kanalları, netflix önerileri gibi çok sayıda esinlendiğim kaynak listesine alttaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Taklit etmek veya araklamak tabii ki kolay şeyler değil. Neyi taklit edeceğiniz biraz beceri isteyen bir şey. Sadece tarzı değil, fikrin arkasındaki düşünceyi de çalmalısınız 🙂
Yazar burada yine bir örnek ile devam ediyor. Rahmetli Kobe Bryant’da sahadaki hareketlerinin hepsini kendi kahramanlarının videolarından seyrederek öğrenilmiş hareketler olduğunu itiraf etmiş.
3- Okumak İstediğiniz Kitabı Yazın
Yazar ısrarla vurguluyor: “Bildiğinizi değil istediğinizi yazın.” Hemen bu cümleyi gezginilla‘ya uyarlarsak şöyle diyebiliriz. Ben mesela uçarım meselaakkdfdk. Yok yok şey diyeceğim. Ben mesela gezi yazılarına hakimdim ve bolca yer gezdiğim için baya bir gezi birikimim oluşmuştu. Hatta blogun adı bile GEZGİNilla yani 🙂 Ama malum pandemi döneminde gezemediğimden(az gezebildiğimden) okuduğum kitapları da yazmak İSTEDİM. Ve şimdiye kadar 10’a yakın kitap inceleme yazım oldu 🙂 İşte istemenin gücüüüü!
Hemen alttaki linkten diğer kitap inceleme yazılarıma da ulaşabilirsiniz:
- Bir Ömür Nasıl Yaşanır
- Martı kitap incelemesi
- Siddhartha kitap incelemesi
- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
- İstif Çağı
- Hayatın Anlamı
- Orijinaller Kitabı (Bir şeyler üretme niyetinde olanlar direkt bu kitaptan başlasın!)
- Koşmasaydım Yazamazdım
- Muhteşem Gatsby
4- Ellerinizi Kullanın
Yazar bu bölümde dijital çağın (bilgisayarların vs.) harekete geçme hissini insanlardan çaldığından bahsediyor. “Sadece kafamızla yaptığımız işler yeteri kadar iyi değildir. Büyük bir müzisyenin şovunu izleyin. O zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.”
Opera demişken, hayatınızda hiç fındıkkıran balesi izlediniz mi mesela? 🙂
Yazar Austin Kleon odasını ikiye bölmüş. Bir kısımda bilgisayarlı masa diğer kısımda da böyle keçeli kalemli, postitli falan eşyasız bir masa. Bütün eserlerinin doğduğu yer bu analog masaymış. Dijital masasında da eserlerini düzenleyip yayınlıyormuş. Kitapta bu anı da resmetmiş.
Yani sonuçta her şey dengeye çıkıyor da diyebiliriz 🙂
5- Yan Projeler ve Hobiler Önemlidir
Ya bu maddeleri benim özetim olarak mı yazdın eyyy Austin! Sen kimsin yeaa?? 🙂
“Oyalanırken yaptığınız işler, büyük olasılıkla hayatınızın geri kalan kısmında yapmanız gereken işlerdir” – Jessica Hische (ALLAHIM NASİP ET AMİN 🙂
“Aynı anda birinden diğerine atlayabileceğiniz birden çok projenin olmasının iyi olduğunu düşünüyorum. Bir projeden sıkıldığınızda diğerine geçin, ondan da sıkıldığınızda bıraktığınız projeye geri dönün. Üretken oyalanmayı hayata geçirin.”
- Üretken olmayı hayata geçirin.
- Pencereden dışarı bakın
- Sokakları dolaşın
- DIşarı çıkın
- Bir sandviç yiyin
Çok tatlış öneriler değil mi? 🙂
“Sıkılmak için vakit ayırın. Eğer bir fikir bulamıyorsanız bulaşıkları yıkamayı deneyin. Uzun bir yürüyüşe çıkın. İşten kaçınmak, dikkatimi bir işe yoğunlaştırmamın tek yolu.”
Şu cümle üzerine birkaç sayfa yazı yazardım da neyse. Bir cümleyle içimdeki özetlersem, pandemi dönemindeki sıkılganlığım şu an okumuş olduğunuz blog’un ortaya çıkmasına vesile oldu.. Hadi devam 🙂
“Bir hobiye sahip olmak çok önemlidir. Hobi sadece size ait olan yaratıcılığınızdır. Hobi veren ama almayan bir şeydir.” gezginilla.com is that you? 🙂
6- İyi İş Çıkarın ve İnsanlarla Paylaşın
- Birinci adım: Bir şeyi merak edin.
- İkinci adım: Başkalarını da sizinle beraber merak etmeye çağırın.
7- Coğrafya Artık Efendimiz Değil
Austin kardeşim bu noktada maalesef birlikte değiliz. Dolar olmuş 14, Euro olmuş 15,50 (Oha 4 gün sonra yazıyı revize ederken yazmıştım bunları. Şu an dolar 17, euro 19..) Biz ne edelim, nasıl gezelim ya? Coğrafya nasıl kader değil.. Yahu daha 2020 yılının Şubat ayında kuzey ışıkları turu yaparken Euro 6,50 idi ve kıvranıyorduk gezerken. Şimdi üç katını bile geçmişken gezme hobimizi nasıl sürdüreceğiz? Ya pardon bu bambaşka bi yazının konusu affedindkdk. Araklamaya devam 😀
- Kendi dünyanızı yaratın.
- Esaretin tadını çıkarın.
- Evde oturmayın
“Tek ihtiyacınız olan biraz yer ve zaman. Biraz gönüllü yalnızlık ve geçici esaret.”
Tamam, bu cümle ile beni tekrar yakaladın Austin Reyiz. Evet pandemi esaretinde, bolca yer ve zaman diliminde gezginilla.com doğdu 🙂
“Mesafe ve farklılık yaratıcılığın gizli besleyicileridir. Eve geldiğimizde ev hala aynıdır. Ama kafamızda bir şeyler değişmiştir ve bu her şeyi değiştirir” – Jonah Lehrer.
“Seyahat dünyanın daha yeni görünmesini sağlar. Dünya daha yeni göründüğünde beyinlerimiz daha verimli çalışır” İşte bu yaa, gezmekten ne anlıyorsun tayfaya şu cümleyi fırlatmak istiyorum!! 🙂
8- Nazik Olun. (Dünya Küçük Bir Kasaba)
Bunun diğer bir versiyonu da şey, Ankara koca bir köydjdjdj. Hayır hayır asla değil bu arada. Yoksa Ankara’ya yakın gezilecek yerler yazımı hala okumadınız mıı?
- Arkadaş edinin, düşmanlara aldırış etmeyin.
- Bir övgü dosyası tutun
Bu övgü dosyası olayı gerçekten iş yapıyor. Bana mesela tanımadığım insanlardan çok fazla sayıda övgü dolu sözler geliyor. Ancak tanıdıklardan, yakın çevreden asla gelmiyor.. Niye ki? Neyse bu mesajları da SS alıp tabii ki telefonumda bir albümde saklıyorum. Blog yazarlığı işini yapmaya devam etmemde çok büyük bir itici güç kendileri. Mesela bir tane gelen mesajı hemen altta paylaşayım 🙂
Bunu instagramda da paylaşmıştım ve bi arkadaşım şey yazmıştı. ” Kanka kendine niye mesaj attıyosundfkfk” Ya neden böylesiniz?? Aman neyse..
“Bildiğim tek kural var; nazik olmak.” -Kurt Vonnegut. Yalnız bu cümle Türkiye’de pek geçerli değil. Hatta bu konuda ekşi sözlükte sayısız başlık açılıyor. Daha dün şu başlık vardı. Ya da şuna da bakabilirsiniz. Kadınlar neden böylesiniz? 🙂 Haydaa konu nereye geldidjdj..
Dur dur konudan yine sapacağız. Kaçıncı başlıkta kalmıştık?
İhtiyacınız olanlar listesi ile devam edelim biz,
- Merak
- Nezaket
- Dayanma güvü
- Aptal görünmeye isteklilik
“Modern sanat = Bunu ben de yapabilirdim + Tamam, ama yapmadın.” – Craig Damraurer
HAHAHAAH Craig seni ayrıca araştıracağım kral! Bu arada hemen araştırdım tabii ki ve kendisinin şöyle bir buluşuna rastladım. Hayatın matematiği formüllerine de kesinlikle göz atmalısınız.
9- Sıkıcı Olun (İşleri Bitirebilmenin Tek Yolu Bu)
Günlük işinize devam edin.
Kendinize bir ajanda edinin (Bizevdeyokuzun ajandaları çok tatlış. Ben 2020 senesinde almıştım bir hevesle ama sadece Mart ayına kadar bir şeyler karaladım, sonra öyle kaldı 🙁
Bir kayıt defteri tutun.
Kendinize iyi bakın.
İyi evlenin.
” En iyisi sadece kısa bir süre yaşayacağınızı fark etmek. Kahvaltı edin. Şınav çekin. Uzun yürüyüşlere çıkın. Bolca uyuyun.” Bir de ben bir şey ekleyeyim:
“Gezmedik yer bırakmayın” 🙂
Tanıştığım Amerikalı bir arkadaşımla haftada bir görüştüğümüzde bana her hafta sorduğu harika bir soru var. Bu haftanın en güzel olayı neydi? İnsanda müthiş bir farkındalık sağlıyor gerçekten. Düşünmenizi ve arkadaşlarınıza sormanızı tavsiye ederim!
10- Yaratıcılık Çıkarmadır
Eveet geldik son bölüme. Gerçekten son dönemde bu kadar keyifle okudğum ve kitap inceleme yazısını bir an önce bloga aktarmalıyım diye düşündüğüm bir kitap olmamıştı. Blog sayesinde kitabı tekrar okudum ya harika 🙂
“Neyi geride bırakmak istediğinizi seçin.”
“Bilgi bolluğu ve bombardımanı içinde olduğumuz bu devirde öne geçecek olanlar, geride bırakmaları gereken şeylere karar verip kendileri için önemli olan şeylere yoğunlaşabilmiş insanlar olacaktır.”
- Azla yetinin
- Düzeni bozun ki düşünebilesiniz
- Her şeyi yapabileceğizi düşünmekte ciddi tehlike vardır.
- Hemen başlayın
Kitabın son kısmında bir kitap listesi de yer alıyor. Ancak maalesef kitaplar ingiliççe. İlgi duyanlar, sular seller gibi ingilizce bilenler bu kitaplara da göz atabilir.
Kişisel gelişim kitabından bahsediyorken hemen alta linki bıraktığım kitabın da ilginizi çekeceğini düşünüyorum:
Bir sanatçı gibi araklayın kitabı yorumlarım bu şekilde. Bu kitap kesinlikle en iyi kişisel gelişim kitapları arasına girmeyi hak ediyor. Üstelik sürükleyici kitap arayışında olanlar da bu kitabı kesinlikle sevecektir.
Bir sanatçı gibi araklayın kitabına benzer şekilde çok etkilendiğim kitaplar olursa kitap tavsiyeleri blog yazılarıma devam edeceğim. Farklı kitap önerilerine ve mutlaka okumanız gereken kitaplara göz atmak isterseniz, bu tarzda oluşturmuş olduğum kitap tavsiyeleri ve kitap inceleme blog yazılarıma da yukarıda paylaştığım linklerden göz atabilirsiniz.