Garip Adası Dikili, İzmir – Nerede, Nasıl Gidilir, Ücretli Mi, Kamp
Garip Adası Türkiye’de denize girdiğim yerler içinde ilk üçe adını altın harflerle yazdırdı. Garip Adasının bembeyaz kumu, suyunun berraklığı, doğası, sadece tekneler ile ulaşım sağlanması ve üzerinde herhangi bir yapılaşma veya tesisin olmamasıyla beni resmen hayran bıraktı!
Ada son yıllarda sosyal medyada bir hayli popüler. Daha 1-2 sene öncesine kadar kimsenin böyle bir adanın varlığından haberi yoktu, evet benim de! Geç olsun güç olmasın diyerek Adada yüzdüğüm için inanılmaz mutluyum.
Garip Adasının isminin nerden geldiğine dair pek bir bilgi yok ancak ada antik dönemden izler taşıyor. Ünlü tarihçi Strabon Adadan “Işık Saçan Adalar” (Antik dönemdeki adı: Arginnsai) olarak bahsetmiş. Hemen yanı başındaki Kalem Adasını da bu kategoriye dahil etmiş. Bu bölgeler MÖ 400’lü yıllarda Spartalıların ve Atinalıların yaptığı büyük deniz savaşlarıyla meşhurmuş.
Peki bundan şeyin haberi var mı, ışık saçan Gezginilla’nın? 🙂
İnce bir Garip Adası tarihinin ardından şimdi Ada ile alakalı merak edilen soruları cevaplayalım. Ancak hemen öncesinde Adayı görsel olarak merak edenler; suyunu, kumunu, çevresini, doğasını gitmeden izlemek isteyenler için şahane bir Garip Adası VLOG linki bırakayım. Okurken bir yandan da içiniz açılmış olur hem 🙂
Garip Adası Nasıl Bir yer? – Ada Videosu
Efendim video’yu izlediğinizi varsayarak Garip Adası blog yazıma merak edilen sorular ile ediyorum.
Garip Adası Nerede
Garip Adası İzmir’in Dikili ilçesinde yer alan Bademli Köyünde bulunuyor. Ada, Bademli Limanının tam karşısında yer alıyor.
Garip Adası’na Nasıl Gidilir
Adaya yalnızca tekneler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Tekneleri Kalemli Limanına geldiğinizde gidiş-dönüş anlaşarak kiralayabiliyorsunuz. Biz bu şekilde yaptık. Tabii varsa kano ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kalemli Limanının girişinde tekne sahipleri ile ufak bir pazarlıkla makul ücretlerle 6 kişiye kadar binilebilen teknelerden kiralayabiliyorsunuz. Bizim şansımıza sürat teknesi denk geldi. Dalgalarda hoplayarak hız yaparak Adaya gidip gelmek gerçekten çok keyifliydi.
Adaya ulaşım sadece tekne ile olduğundan kaptana hangi saatte döneceğinizi de söylemeniz gerekiyor, aman unutmayın 🙂
Kiraladığınız tekne ile ufak bir Kalem Adası turu atmak da oldukça güzel hissettiriyor. Kaptanınızdan ısrarla isteyiniz!
Garip Adası Nerede Kalınır
Adada konaklama yapılacak bir yer bulunmuyor. Hiçbir tesis de yok. Bu yüzden yeme içme, şemsiye, sandalye gibi hemen her şeyi hazır etmeniz gerekiyor.
Garip Adası Ulaşım
Adaya ulaşım gerçekten çok merak edilen bir konu. Adaya ulaşım sağlanabilmesi için ilk olarak İzmir’in Dikili ilçesine gelmek gerekiyor.
Dikili’ye geldikten sonra da navigasyona Bademli Köyünün yazılması gerekiyor. Ada ile Dikili arasında hemen hemen 4 kilometre bulunuyor.
Garip Adası Tekne Turu
Günübirlik tekne turları ile de Garip Adası dahil olmak üzere Dikili’nin birçok koyunu ziyaret edebiliyorsunuz. Şuradan Dikili tekne turu detaylarına göz atabilirsiniz.
Garip Adası Tekne Ücreti
Adaya gitmek için kiralayacağınız teknelerin fiyatı ortalama 300 TL. Tekneler 5-6 kişilik. Yani 6 kişi gittiğinizi varsayarsak 300/6= 50 TL. bence makul bir ücret.
Teknenize de istediğiniz her şeyi koyabiliyorsunuz. Şemsiye, minder, yeme içme, hayalleriniz, aşk acılarınız.. Aklınıza ne geliyorsa.
Garip Adasına İzmir’den Nasıl Gidilir
Adaya İzmir’den araba ile yaklaşık 2 saatlik bir sürede gidebilirsiniz. “Ee bizim arabamız yok ne yapalım” diyenleriniz de İzmir otogarından Dikili dolmuşuna binerek adaya ulaşım sağlayabilir. Dikili Otogara geldiğinizde de Bademli dolmuşuna bineceksiniz. İştee bu kadar.
İzmir Garip Adası Kaç KM
135 KM’dir.
Garip Adası Kamp
Adaya girişte sizi hemen bir yazı karşılıyor: YASSAK! Yani diyor ki, kamp yapmak ve ateş yakmak yasak. Bundan dolayı tekne ile gidip yine tekneniz ile usulca dönmeniz gerekiyor.
Adada kamp yapamasanız da Dikilinin Pissa ve Hayıtlı Koylarında dilediğinizce kamp atabilirsiniz. Hatta gezginilla youtube kanalımdaki Pissa Koyu videom’dan kampçıların şahane manzaralarına göz atabilirsiniz.
Garip Adası Kimin
Her Türk gibi benim de aklımı kurcalayan bir soru kendileri. Ne yapalım merak ediyoruz böyle şeyleri. Hem bence yalnız da değilim bu konuda 🙂 Ada, Fi Yapı denetimindeymiş ancak borç harç durumlarından Devlet denetimine geçmiş. Şimdilerde ise Fi Yapının yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında Alman bir yatırımcıya devredilmesi düşünülüyormuş. Alman yatırımcı ise adada “geriatri merkezi” kurmak istiyormuş. heyy Geryyy. Şu linkten haberin detaylarına bakabilirsiniz.
Kalem Adası Dikili İzmir
Garip Adasına tekne ile giderken hemen sağınızda başka bir doğa harikası ada olan Kalem Adası yer alıyor. Kalem Adasında Türkiye’nin ilk ve tek ada oteli olma özelliğine sahip Oliviera Resort otel bulunuyor. Fiyatları biraz! Tuzlu olsa da muazzam bir deneyim olarak göze çarpıyor. Fiyat bilgileri ve fotoğraflar için Kalem Adası Oliviera Resort linkine bir göz atmanızı öneririm.
Yukarıdaki Ada videosunda Kalem Adasının ve Oliviera Resort Otelin önünden de geçiyoruz. İzlemeyenler bence bir göz atsın. Biz izlemekle yetindik ama ilerde inşallah konaklama fırsat yakalarız.
İzmir’de günübirlik denize nereye gidilir diye düşünenler Garip Adasını düşünsün derim.
Ada İzmir’de denize girilecek yerler açısından da şahane bir alternatif. İzmir’de denize girilecek yerler demişken Karaburun, Urla, Alaçatı ve Çeşme Koylarını detaylıca gezdiğim ve güzelce anlattığım İzmir Plajları yazıma tıklayarak göz atabilirsiniz. Ayrıca şuradan da İzmir Plajları Nasıl Gezilir videom da okumayı üşenenler için emrinizde.
Ayrıca çok merak edilen bir soru daha var.
İzmir’de Ücretsiz Deniz Var mı?
İzmir’de sayısız ücretsiz denize girilebilen koy ve plaj mevcut. Bunların başında da İzmir Dikili Garip Adası geliyor. Bazı yerlerde Adaya herkesin giremediği ve ücret talep edildiği gibi yazılara rastladım. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Kiraladığınız tekne ile kimseye bir ücret ödemeden, icazet almadan Adaya giriş yapabilirsiniz. Ücretsiz İzmir Plajları için yine aşağıda linkini bıraktığım İzmir Koyları yazıma tıklayabilirsiniz.
Eğer yolunuz İzmir’e düşmüşse Dikili gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Garip Adası gezisini kesinlikle yapmanız gerek. İzmir Dikili denize girilecek yerler olarak da bir hayli zengin bir ilçe. Pissa Koyundan Küçük Zindancık Koyu’na, Hayıtlı Koyu’ndan Killik Koyu’na kadar çok sayıda şahane yer bulunuyor. Ve hepsi birbirine çok yakın!
İzmir’in Dikili ilçesine en az 2 gece 3 gün gibi bir süre ayırmanızda fayda var. Biz Adaya giderken orada 2-3 saat civarı bir vakit geçirmeyi planlıyorduk. Çünkü yukarıda saydığım Dikili Koylarında da birer ikişer saat yüzmek istiyorduk. Kaptan bize tekne ile sizi kaçta alayım diye sorduğundan kaptana yukarıda anlattığım gibi aynı şekilde cevap verdim. Kaptan direkt şöyle dedi: “Genellikle 2-3 saatliğine gelirler ancak 5-6 saatten önce dönen görmedim” – Kaptan Wilde
O kadar haklıydı ki.. Adada tam tamına 6 saat vakit geçirmişiz. Tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak Ada seyahatinizi ona göre planlamanızı tavsiye ederim.
Bir önemli tavsiyem daha var. Malum sosyal medyadan ve blogger’lar tarafında bu tarz yerler bol bol paylaşılıyor, anlatılıyor. Haliyle de bir süre sonra af edersiniz ama nerde çokluk orda b.kluk durumu oluşuyor. Zaten Türkiye’de gezip tozan hemen herkes bu durumun farkında. Onun için Garip Adasının şu anki bakir haliyle vakit geçirmeniz çok değerli. Oralara oteller inşa edilmeden, doğası bozulmadan bir an önce plan program yapmanızı öneririm.
Garip Adası eyyorlamam bu kadar sayın gezginilla takipçileri. Yine aklınıza bir şey takılırsa bir DM kadar uzağınızdayım.
Garip Adasına Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Adada yerleşim olmadığından tüm ihtiyaçlarınızı getirmeniz gerek.
- Adada gölgelik yok denecek kadar az. Kalabalıksanız en az 2 şemsiye şart. Tabii katlanan sandalyelerinizi de unutmayın.
- Konaklamak için herhangi bir tesis bulunmadığını da unutmayın. Kaptanınızla dönüş saatiniz üzerinde kesinlikle anlaşın.
- Bayram günleri ve hafta sonu yerine adanın tadını çıkartabileceğiniz hafta içi günlerini tercih edin.
- Bol bol fotoğraf çekip doğanın, denizin, manzaranın tadını çıkartın!
Diğer Tatil yazılarıma göz atmak için tıklayın:
Farklı bir deneyim yaşamak isteyenlere, İzmir sahillerini istediği yerde konaklayarak gezebileceği karavan tatili deneyimini de şiddetle öneririm. Karavan tatili nasıl yapılır, karavan kiralarken nelere dikkat edilir, yanınıza neler alınır gibi tüm detaylar alttaki linkte!
Garip Adasına kadar gitmişken Gökçeada’ya uğrayıp bambaşka bir ada keyfi yaşamak istemez miydiniz? Gökçeada gezinizi güzelleştirecek Gökçeada mekan tavsiyeleri için alttaki linke tıklayın:
3 Yorum
eelifarici
Umarız ki hep bakir kalır ve beton değmez oraya cokkk ama cook muhtesemm bi yer kıppss
Atilla
Garip Adası inşallah bu bakir haliyle kalır. En azından bu haliyle gördüğümüz için şanslıyız 🙂