

Nemrut Dağı Milli Parkı Gezisi, Giriş Ücreti, Hikayesi, Heykelleri
Nemrut Dağı Milli Parkı içinde Tanrı heykelleri ile Nemrut gün doğumu anına şahit olmak Türkiye’de yapılabilecek en fantastik deneyimlerden bir tanesi. Nemrut Dağı gezisi ölmeden önce yapılacaklar listemizin ilk sıralarında yer alıyordu ve nihayet bu efsane deneyimi yaşadık!
Nemrut Dağı blog yazısında, Nemrut Dağı ücretli mi, Nemrut dağına arabayla çıkılır mı, çıkmak zor mu, kaç saatte gezilir, özellikleri nelerdir, nasıl bulundu gibi sorulara cevap vererek baştan sona yaşadığımız tüm deneyimleri heyecanla aktaracağım.
Nemrut Dağı Milli Parkı Yazı İçeriği
- Nemrut Dağına Ulaşım
- Nemrut Dağı Nerede
- Nemrut Dağı Hikayesi
- Nemrut Dağı heykelleri
- Nemrut Dağı Heykelleri Nasıl Keşfedildi
- Nemrut Dağı Özelliği
- Nemrut Dağı Giriş Saatleri
- Nemrut Dağı Giriş Ücreti
- Nemrut Dağı için Önemli Bilgiler
- Nemrut Dağı Milli Parkı İçinde Gezilecek Yerler
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü (Septumus Severus Köprüsü)
- Arsemia Ören Yeri(Antik Kenti)


Nemrut Dağına Ulaşım
Öncelikle Nemrut Dağına 2 ayrı şehirden ulaşabiliyorsunuz.. Adıyaman ve Malatya üzerinden Nemrut Dağına 2 ayrı giriş mevcut. Biz Kahramanmaraş tarafından geldiğimizden Adıyaman girişini kullandık. Adıyaman girişinden gelirseniz eğer ilk durak noktasında yeni yapılan çok güzel bir tesis sizleri karşılıyor olacak.


Bu alanda hem Nemrut Dağı giriş biletlerinizi alıyorsunuz hem de soluklanıp yeme içime, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı gideriyorsunuz. Tesiste battaniyeden kahveye hemen her şey bulabilirsiniz. Tesisin fiyatları nispeten uygun.


- Malatya Nemrut Dağı arası 2 saat sürüyor ve 95 km uzaklıkta.
- Adıyaman Nemrut Dağı arası 1 buçuk saat sürüyor ve 77 km uzaklıkta.
- Adıyaman Havaalanı – Nemrut Dağı arası 66 km
- Adıyaman – Kahta arası 34 km
- Adıyaman – Cendere Köprüsü arası 54 km
Malatya tarafından gelecekler için bir şey söyleyemem ama Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü ve Arsemia şehrini görmek isterseniz, ki ısrarla isteyiniz, Adıyaman tarafından ulaşım sağlamanız gerekir. Adıyaman – Nemrut Dağı yolu bir tık virajlı ancak muazzam manzaralara şahit oluyorsunuz.


Nemrut Dağı Nerede
Nemrut dağı nerede sorusu google’da ilginç bir şekilde çok fazla sorgulanmış. Nemrut Dağı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor. Ancak Nemrut Dağına Malatya üzerinden de çıkılabiliyor. Biz Kahramanmaraş tarafından geldiğimizden Adıyaman girişini kullandık. Ayrıca bu iki şehir de birbiriyle Nemrut kavgası yapıyormuş, sana bağlı bana bağlı diye 🙂 Ya salın şu Nemrut’u be kardeşim. Antiços bırakmaz bak peşinizi!
Nemrut Dağı Hikayesi
Kommagene Krallığı’nın en kralı I. Antiochus tanrılarına, eşe dosta, karıya kızadsfds minnettarlığını göstermek için sahip oldğu krallığın en en yüksek dağına hepinizin bildiği heykelleri ve tabii ki kendi mezarını yaptırmış. Kral hareket be! Kral hareket lafı en çok buraya yakıştı sanıırım. Daha da kullanmam bu kelimeyi ya çıtaya bak. I hım devam edelim..
Antiochus bu heykelleri iki ayrı bölüme yapmış. Heykellerin bir kısmını gün doğumunu karşılayacak şekilde; diğer kısmını da gün batımını selamlayacak şekilde gerçekleştirmiş. Nemrut Dağı heykelleri bu şekilde sıralanmış. Ya Antiochus kralına bakar mısınız. Hem sunset’çi hem de sunrise’çı.
Gün doğumu demişken hızlı çekimle gerçekleştirdiğim 30 saniyelik Nemrut Dağı Gün Doğumu videosu arası verelim mi? Şöyle ortamı biraz mistik bir hale getirelim..


Böylelikle Nemrut Dağında neden gün doğumu veya gün batımı anlarına şahit olmak gerekiyormuş onu anladık. Ben genelde gün batımcıyımdır. Hahah gün batımcı.. Ancak Nemrut Dağında gün doğumunun daha fantastik olduğuna dair yazılar okuduğumdan biz Nemrut Dağı güneşin doğuşu anına şahit olmak istedik. Gecenin bir yarısı Nemrut Dağına tırmanmak da ayrı bir hazdı gerçekten. Tırmanırken ne kadar çok yorulsak da şahit olduğumuz gün doğumu anı her merdivene değdi gerçekten de!
Gecenin bir yarısı gelip Doğu terasında tanrılarla birlikte (ve teyzelerle tabii kifdfd) gün doğumu için yerinizi alıyorsunuz. Nemrut Dağı zirvesinin serinliğinde, battaniyeler ile gün doğumu anını bekliyorsunuz. Gerçekten Türkiye’de yaşanması gereken 10/10 bir deneyim!


Bu arada Komagene demişken olayın krallıktan çiğ köfte krallığına nasıl geldiğine şaşırmamak da elde değil cidden. Tamam çiğ köfte severiz ancak bu kadar heybetli bir krallığın çiğ köfte dürüm ayran 15TL seviyesine indirgenmesi biraz garip bence.
Kommagene Krallığının ilk kralı Mithridates Bey. Ancak krallığın en parlak dönemi tabii ki 1. Antiochus döneminde yaşanıyor. İlginçtir ki Kral Antiochus’un mezarı halen bulunamamış. Kommagene Krallığı hoşgörülüğüyle, tüm inançları kucaklamasıyla ayakta kalan bir krallık. Hoşgörülülülük kazanacak..
Nemrut Dağı Heykelleri
Doğu Terasında boylu boyunca sıralanan heykeller (tanrılar sergisi) sırasıyla sağdan sola şu şekilde:
- Aslan, Kartal, Antiochus, Kommagene, Zeus, Apollon ve Herakles.


Bu arada kafa heykelleri aslında hemen alttaki fotoğrafta yer alan sütünların üzerinde vücud halinde bulunuyormuş. Ancak zamana yenik düşerek kafalar bedenden ayrılmış. Keşke heykellerin o vücutlu hallerini de görebilseydik. Bu heykellerin ortalama 8-9 metre uzunluğunda olduğu söyleniyor.
Kartal ve Aslan (Koruyucular)
Aslan ve kartal heykelleri tanrıları koruyucu şekilde en başa ve en sona yerleştirilmiş. Bu heykellerden ikişer tane varmış ancak günümüze sadece 1 çift aslan ve kartal ulaşmış. Tanrılar gs ve bjk’li miymiş ne? 😀


Aslan, Kommagene Krallığının yeryüzündeki hakimiyetini; Kartal ise gökyüzü hakimiyetini simgeliyor.
Kral Antiochos


Kral antiochos’un kendisini tanrılarla yan yana heykelleştirmesinin sebebi öldükten sonra tanrı saygınlığına kavuşacağına inanmasıymış. Ben de kralı öpersem seyahat severlerin saygınlığını kazanacağıma inandım..
Kommagene
Çiğ köfte krallığını bir kenara bırakırsak, tanrılar dizinindeki bereket tanrıçası ve tek kadın heykeli Komagene Hanım.
Zeus
Nemrut dağı heykeller arasında kendisine en yakın hissettiğim heykel Zeus oldu. Sonradan öğrendim ki kendileri tüüm tanrıların tanrısı hatta en yüksek rütbeli tanrıymış. Tanrı Reyiz sen misin? Zaten dikkat ederseniz Zeus heykeli diğer heykellerden bir tık daha büyük. Yoksa bana mı öyle geliyor?


Apollon
Apollon da Zeus’un oğlu. Hemen yan yana dizilmişler zaten. Apollon aydınlığı ve aklı simgeliyormuş.
Herakles
Herakles de Zeus’un oğluymuş. Herakles insanın doğaya karşı olan mücadelesini simgeliyormuş.
Nemrut Dağı Heykelleri Nasıl Keşfedildi
Benim aklıma heykelleri görür görmez bu soru geldi. Nası yaa, nasıl buldunuz bu kafaları diye dolaştım Nemrut Dağı zirvesinde. Öğrendim ki Nemrut heykellerinden 1881 yılında ilk kez bahseden Alman Mühendis Karl Sester’miş. Yol çalışması sırasında keşfedilmiş.
Nemrut Dağı Özelliği
Nemrut Dağı hem doğal bir anıt hem de volkanik bir dağ. Nemrut Dağı ayrıca insan eliyle yapılan tarihi bir eser olma özelliğine de sahip. Tüm bu sebeplerden dolayı Nemrut Dağı Milli Parkı 1987 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Nemrut Dağı ile ilgili araştırma yaparken BBC sitesindeki bir makalede şöyle bir başlık gördüm ve çok hoşuma gitti: “Where gods and kings turn to stone” Yani diyor kii “Kralların ve tanrıların taşlaştığı yer” şahane bir başlık kullanmışlar. Ben de bu başlığı revize ederek alttaki şekilde instagram’a şöyle bir post attım:


Nemrut Dağı Giriş Saatleri
Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 04:00
Kapanış Saati: 20:00
Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 04:00
Kapanış Saati: 18:30
Nemrut Dağı her gün AÇIK
Nemrut Dağı Giriş Ücreti
30 TL – Müze Kart ile giriş serbest.
Nemrut Dağı için Önemli Bilgiler
- Nemrut Dağına ya gün batımında ya da gün doğumunda çıkmalısınız.
- Gün doğumu için Doğu Terası, Gün batımı için isi Batı Terasında yerlerinizi almanız gerek. Kafanız karışırsa kalabalığı takip edin 🙂
- Nemrut Dağına gelirken Müze Kartınızı almayı unutmayın.
- Nemrut Dağı zirvesi bayaa soğuk. Biz Temmuz ayında çıkmamıza rağmen üşüdük. Sonuçta 2150 metre yükseliğe çıkıyorsunuz. Yola battaniyelerle çıktık. Güneş doğduğu an da inanılmaz ısınıyor hava.
- Nemrut Dağı zirvesinde herhangi bir cafe vs de bulunmuyor. Tuvalet de yok. Yanınıza suyunuzu, termosunuzu, kahvenizi almanız tavsiye edilir. Yanımızda gün doğumunu bira ile karşılayanlar da vardı (:
- Nemrut Dağı zirvesine çok sayıda merdiven basamağı ile ulaşacağınızdan rahat ayakkabılar ile tırmanışa hazır olmalısınız. Yoks ayarı yolda bayılır kalırsınız 😀
- Nemrut Dağında kamp yapmak yasak. Çevrede silahlı bekçiler dolanıyor. Aman ha 🙂
Nemrut Dağı hakkında öğrendiklerim, deneyimlerim bu kadar. Peki bitti mii, hayıır! Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde mutlaka görmeniz gereken başka yerler de bulunuyor. Yukarıda bahsetmiş olduğum gibi Adıyaman tarafından gelenler zaten yollarının üzerindeki bu yerleri rahatlıkla gezebilir.


Nemrut Dağı Milli Parkı İçinde Gezilecek Yerler


Karakuş Tümülüsü
Nemrut Dağından çıkarken tabelaları takip ederek ulaşabileceğiniz yerlerden bir tanesi Karakuş Tümülüsü. Kommagene Krallığı kadınlarına ait bir anıt mezar olan Karakuş Tümülüsü 20 metre yüksekliğinde ve tepesinde bir kartal heykeli bulunuyor.


Bu arada ben bu yazıyı hazırlarken şahane bir haberle karşılaştım. Evet bu tarz haberler, buluşlar beni heyecanlandırıyor. Karakuş Tümülüsünde yapılan son kazılarda muazzam bir buluşa imza atıldı. Kommagene Kralı Antiochus’un eşi İsas, kızı Antiokhis ve torunu Aka‘ya ait mezarların bulunduğu yer tespit edildi. Hadi bakalım darısı kralın mezarının başına!
Cendere Köprüsü (Septumus Severus Köprüsü)
Tabelaları takip ederek ulaşabileceğiniz bir diğer yer ise garip hikayesiyle Cendere Köprüsü. Köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus’un emriyle yaptırılmış. Bu SSSS kuralı da Roma İmparatoru Severus zamanından gelmiş 😀 Köprü ilginç bi şekilde harç kullanılmadan inşa edilmiş.


Arsameia Ören Yeri
Nemrut Dağı Adıyaman çevresinde görmeniz gereken son yer de birkaç yazıtın ve heykelin bulunduğu, Kommagene Krallığının yazlık başkenti Arsameia Ören Yeri. Bu bölgede 3 ayrı yerde yazıt ve heykel bulunuyor.. 3’ünü de üşenmeden kesinlikle görmeniz gerek.
- Mitras’ın Kabartma Stelini
- Antiochos-Herakles’in tokalaşma stelini ve 158 metre derine inen korkunçlu tünel
- Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıt


Arsemia antik kentindeki Antiochos-Herakles’in tokalaşma stelini gerçekten muazzam. Bu heykeli görür görmez tüylerimiz diken diken oldu hatta çığlık falan attık. Tokalaşma sahnesinin detayları ise ayrı şahane.


Antiochus kafasına taktığı taç ile kendisini Herakles’ten üstün kılmış. Heraklesi fakir gibi göstererek tamamen çıplak yaptırmış. Kendisini de pelerin ile kat kat giydirerek zenginliğin ve gücün simgesini vurgulamış. Ayrıca Antiochus tokalışrken elini Herakles’ten üstte tutmuş. Ya egolara, havalara falan bakar mısınız. Muazzam detaylar değil mi?
Bu tokalaşma kabartması 10 ton ağırlığındaymış. Alın bu bilgiyi ne yaparsanız yapın 🙂


Nemrut Dağı Milli Parkı gezimiz bu şekildeydi. Gece 1 ‘de başlayan Nemrut Dağı yolculuğumuz sabah 5’te tanrılarla birlikte güneşi karşılamayla devam edip devamında Nemrut Dağı eteklerindeki diğer yapıları da gezerek sabah 10 sularında Adıyaman merkezde kahvaltı için gittiğimiz çiğ köfteci Kenan Usta ile son buldu. Neden yüzünüzü buruşturdunuz ya? Adıyaman’a kadar gelmişim. Çiğ köfte yemeden mi dönecektim. Kahvaltıyı çiğ köfte ile yaparak ben de hayatımda bir ilki yaşadım.
Çiğ köfte ile kahvaltı sonrasında da rotamızı Adıyaman gezilecek yerler bakımından çok öenmli olan Perre Antik Kente doğru çevirdik. Perre Antik Kenti Nemrut Dağında şahit olduklarımızdan sonra pek mutlu etmese de görmüş olmak önemliydi. Tabii uykusuz bir gecenin ardından artık bünye de iflas etmek üzereydi.
Umarım herkes bir gün Nemrut Dağı Milli parkına gider ve Nemrut Dağı Tanrı heykelleri ile beraber gün doğumuna veya gün batımına şahitlik eder. Bu mistik deneyimi yaşamak gerçekten çok keyifliydi.
Önce Kral Antiochus’a sonra da siz Gezginilla takipçilerine saygılarımla!
Bölgeye Yakın Diğer Gezilecek Yerler için Tıklayın:
Instagram’a da bekleriz: @macitilla
Bunları da beğenebilirsiniz


2 GÜNDE Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Urfa’da En İyi 11 YER
6 Ekim 2019

Palandöken Kayak Merkezi Skipass, Kayak Kiralama Fiyatları
25 Mart 2022
