

Priştine: Köfte Yiyip Dönülecek Şehir – Priştine Gezi Rehberi
Priştine gezi rehberi yazısı, 3-4 saatlik bir sürede Priştine’de neler yapılır, nereler gezilir sorularına cevap verecek bir yazı. Yazının devamında da anlatacağım üzere, sadece ama sadece “ülke skor sayımızı” artırmak için gittiğimiz Kosova’dan resmen koşarak uzaklaştık. Çünkü yapılacak pek bir şey yok!
Yazının başlığına bakıp ne köftesi yaa ne diyorsun der gibisiniz, anlıyorum. Anlatacağım 🙂 Açıkçası Kosova ile ilgili pek bir fikrimiz yok. Ama durun bir dk😊 Yani yerini yurdunu, nokta atışlı görülecek yerlerini, köftesini biliyoruz fakat turizm anlamında bir çekicilik hissetmiyoruz.
Mesela Üsküp Gezi Notları bir hayli geniş bir yazı oldu. Gezilecekler, görülecekler falan vaktimiz de boldu. Yeterince de gezdik, bir şeyler karaladık ama burası tamamen bir ülke kaçamağı. Kerpe Gezisi gibi düşünün. Hatta Ankara-Ağva arası 350 km, Priştine-Üsküp arası 60 km. Hani olmasa da olur amaa olursa da kral olur cinsinden.
Hem zaten inanın. Kosova turizm anlamında boşş. Son dönemde Kosovalı genç golcü Vedat Muriç’in memleketi olarak gündemimize düştü o kadar. Feneri de tercih etmesiyle iyice gözden düştü zatendjdjd. We have Falcao, they don’t 🙁


Priştine’ ye geçişimiz çok komik ya tamamen şov. Bu profillere, biolara 64 ülke 786 şehir falan yazıyorlar ya işte onu kabartmak için biz de bir girip çıkalım dedik Kosova’ya😅
Şaka bir yana Üsküp’ten Kosova’nın başkenti Priştine sadece ama sadece 60 km. Priştine gezi rehberi tamamen bu 60 km’lik yakınlıktan doğdu 🙂 Bence siz de geçerdiniz, zaten çok vaktimiz de yok. Bi rşehre bakıp çıkacağız. 2-3 saat Priştine’de dolaşıp tekrardan Makedonya’ya girip ve oradan da Ohri Gölüne doğru yol alacağız. Tutmayın yoll veriiin gezene gezenee😎
Şu linkten şöyle bir Priştine havası alabilirsiniz.
Kosova sınır kapısından 5 dakikalık bir sürede geçiş yaptık. 40 dakikalık bir sürüş sonrasında da Priştine merkeze düştük. Kosova yolu gerçekten muazzamdı. En az 150-160 km hızla yapıştırdık. 3 şeritli yol yapmışlar mis.
Üsküp – Kosova Yolu Muazzam!
Dün gece Üsküp’te Türk çarşısı bölgesindeki hediyelik eşya satan bir yerde magnet, tuzluk vs alışverişi yaparken mekanın sahibi Türk abimizle yol durumunu konuştuk ve yolun harika olduğu bilgisini edindik kendisinden. Yani gidip gelmeyelim de ne yapalım artık?
Bu vesileyle, yurt dışında bir Türk ile karşılaştığınızda yol durumunu falan sorun, en güzel bilgi onlarda. Hatta şurada köfte yiyin‘ler falan da geldi abimizden, eyv kral. Priştine gezimize renk kattın thanks. E bize de yapıştırmak kaldı.
Kosova Genel Bilgiler
Kosova minnoş, bebek bir ülke. 17 Şubat 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş. Şimdi Sırplar düşünsün! Aferin be sana never give up!
Kosova bağımsızlığını ilan ettiğinde, Amerika ve Arnavutluk’tan sonra onları tanıyan 3. ülke biz olduğumuz için Kosovalıların Türklere karşı ayrı bir sempatileri de var. Bunu hissediyorsunuz. Mesela yolda yürürken makas falan almaya çalışıyorlarjfjfj.
Kosova’da çok fazla Türk varmış ve sayıları yaklaşık 10 bin civarıymış. Bu sebepten Türkçe konuşma oranı da baya yüksek. 3 yere girdik 3’ünde de Türkçe konuşuluyordu, tabi yabancı şiveli. Hatta savaştan önce Türkçe ve Sırpça resmi diller arasında sayılıyormuş ancak şu an sadece Arnavutça resmi dil olarak kabul ediliyor. Arnavut plakalı aracımıza minnoş bakışlarından anlamalıydık.
Kosova’nın başkenti Priştine olmasına rağmen çoğu talihsiz başkent gibi (bkz:Ankara)Prizren şehri turistlerin ilgisini daha çok çekiyormuş. Netten araştırma yaptığımızda bizim de dikkatimizi çekti fakat bizim vaktimiz yok Ohri Gölüne yetişeceğiz. Zaten 2-3 saatlik Priştine gezisi bizi tatmin etti.
Bir başkenti görmek çoğu şeye değer – Gezginilla Wilde


Vizesiz ama Euro 🙁
Şey gibi oldu güzel ama ingiliççejgjhfj. Kosova da diğer tatlış Balkan ülkeleri gibi vizesiz. Karadağ dışında Euro kullanan diğer bel büken ülkemiz kendileri. Bu yüzden burada çok vakit harcamayı düşünmüyoruz, bir bakıp çıkacağız. Priştine gezimizde yemek dışında bir harcamamız olmadı. Ya şehirde magnet satan yer bulamadık??
Priştine Gezilecek Yerler (yok)
Priştine gezi rehberi yazısını Priştine gezememe yazısı olarak değiştirsem mi acaba? Neyse ya ben anlatmaya devam edeyim 🙂
Aracımızı her zamanki gibi göbek bir otoparka bıraktık. Otoparkın hemen yakınındaki Fatih Sultan Mehmet Cami ‘ ye giderken yol üzerinde başka bir Camii olan Yaşar Paşa Camii ‘ ye rastladık. TİKA’ nın da katkılarıyla Türkiye, Kosova’daki Camilerin çoğunu restore etmiş.
Bu güzel Camii den sonra ise hemen yanında yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii ‘ ye geliyoruz. Priştine gezisi de tıpkı Bosna Hersek gezisinde olduğu gibi bol camili geçiyor, TR’de hissettiriyor.
1461 yılında bizzat Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilen cami, günümüzde Priştine’de Osmanlı Devletinden kalan en önemli yapı olarak kabul ediliyor.


Caminin hemen karşısında da saat kulesi var.


Saat Kulesi, yerel halkın namaz saatlerini, esnafın ise dükkanlarının kapanış saatlerini atlamamaları amacıyla 19. yüzyılda Yaşar Paşa tarafından inşa ettirilmiş. E yok tabi i watch falan 🙂
Priştine’de ne yenir?
Kosova’da börek çok meşhurmuş fakat biz börek hakkımızı Bosna’da kullandığımız için bayıldığımız Balkan lezzeti olan köfteden şaşmadık. Sen beniim başıma geleen en güzel şeeyffhfh. Böreğe doyduk amaa köfteye asla😋 Priştine gezi rehberi yazısında da bence en güzel şey yine Balkan köftesine kavuşmak.
Kosova’nın en meşhur börekçisi Furra Prishtina diyorlar. Bizim vaktimiz az olduğu için böreklere yer kalmadı ama şimdi düşününce bir tadımlık yenirmiş be😔 Siz atlamayın, yiyiniz efendiler.
Vee işte, başlıktaki o köftee. Köfte Priştine gezisinde başımıza gelen en güzel şey. Balkanların alayında bu köfte enfes ya. Herhangi bir Balkan ülkesinde köfte yemeden ölmeyin bence. Bilhassa Bosna hersek’te! Saraybosna gezisi yazımda çok şahane köfteciler anlatmıştım 🙂
Evet, Köfte tercihimizi Gjakova e Vjeter adlı restoranda kullandık. Mekanın sahibi Türkçe biliyor, tatlı bir şivesi var abinin. Menüyü istediğimizde köftelerin tane ile satıldığını görüp şaşırdık. Tanesi 0,50 centti sanırım, ilginç😊 Ve tabi ki yine harika köfteler yedik. Yanında da ajran içtik. Tadı damağımızda kaldı. Priştine gezisinin en güzel kısmı da köfte yenilen dakikalar oldu. Priştine gezilecek yerler yazısının başlığı da bu şekilde oluştu.


Yemek sonrası aracımızı alıp şehir sokaklarında ben fero eşliğinde turlamaya başladık. Bu sırada, ülkenin yeniden doğmasının anıtı olarak kabul edilen ve bağımsızlık günü açılışı yapılan kocaman bir Newborn (yeni doğan) yazısı gördük. Ahahaha Ankara sen misin? İnip fotoğraf çekmeye de üşendik açıkçası malum euro bölgesi😬. Bir de ana caddede, aracı koyacak yer de yoktu. Bunu da hafızamıza kazıyalım. Kazıdık tırnaklarla yo! Yani şöyle bir şey kendisi;


Bu mini Priştine gezisinin ardından rotamızı artık Ohri Gölüne doğru çeviriyoruz. Dönüşte yine aynı otobandan bastırdık gidiyoruz, bir anda trafik başladı. Haydaa napçaz ya falan nidalarıyla modumuz hayli düştü. Gelirken 40 dakikada aldığımız yolu dönüşte 2 saatte tamamladık. Otobanı kapatıp tek şeritli bir köy yoluna verdiler yolu. Aksilik bununla da sınırlı kalmadı. Anlatacağım..
Priştine’de Konaklama
Biz Priştine’de konaklama yapmadık ancak konaklama yapmayı düşünenler olursa hemen alttaki linke tıklayarak uygun fiyatlı Priştine otellerine göz atabilir:
İmkanınız varsa Priştine’den Üsküp’e giriş yapmayın!
Tekrar Makedonya sınır kapısına geldiğimizde görevli personel green card istedi. Hani şu Saraybosna gezisi yazısında anlattığım green card muhabbeti. Biz de Bosna Hersek’ten aldığımız green cardı gösterdik. Başka yerde de istemediler zaten. Hatta Makedonya’ya ilk girişimizde bile!
Green card seyahat sigortası olmadan ülkeye girişinize izin verilmiyor. Yani arabayla giriş yapacaksanız paşa paşa alınıyor. Neyse işte Makedonya’ya girerken de almanız gerekiyordu dedi bize. E biz 2 gün önce Makedonya’ya giriş yaptık fakat kimse sınır kapısında bizden green card istemedi?? Adama bunu anlatmaya çalışıyoruz, gergin leş bir suratla tekrar tekrar bunu almanız gerekiyor dedi, pasaportlarımıza da el koydu, almazsanız pasaportlarınızı vermem falan.
Makedonya bizi bi sal ya 2-3 saatliğine girip çıktık muameleye bak, yakışıyo mu sana? Green card ücreti koca bir 50 euro! Maalesef SEVE SEVE gidip 50 euroyu adamlara bayıldık. İçimize baya oturdu🤦🏽♂️ Hayır ülkeye ilk girişte al, paşaa paşa ödeyelim de ikinci girişimizde mi aklınıza geldi? Yakışmadı be Makedonya..
50 euro ödemenin ve yolda ekstra 2 saat kaybetmenin üzüntüsüyle Ohri Gölünün yolunu tuttuk. 11 günlük balkan turumuz boyunca sanırım başımıza gelen en üzücü olay buydu. Allah beterinden korusun ne diyelim. Sevinsek mi üzülsek mi bilemedik. Amaan başımızın gözümüzün sadakası olsun yeaa diyip en mutlu hissettiğimiz yollara tekrar düştük!
Herkes kendine çok iyi baksın, Kosova’dan Makedonya’ya geçmesin !
Arabayla Balkan Turu nasıl yapılır, nelere dikkat edilir? Tüm detaylar için alttaki linke tıklayın:
Vizesiz ve uygun bütçeli, Dünyanın 7 harikasından biri olan Petra Antik Kentine sahip olan, Wadi Rum Çölü ve Amman sokaklarıyla dikkat çeken Ürdün’e seyahat etmek isterseniz aradığınız tüm bilgiler bu yazıda!
Instagram’a da bekleriz: macitilla
Bunları da beğenebilirsiniz


Efsane Belgrad Yemekleri & Sıradışı Belgrad Restoran Önerileri
8 Ocak 2020

Üsküp Gezi Notları | Üsküp Nasıl Gezilir, Ne Yenir?
7 Eylül 2019
