ürdün gezi planı
Ortadoğu,  Seyahat,  Ürdün

Ürdün Gezi Rehberi – Ürdün Nasıl Gezilir?

Ürdün gezi rehberi blog yazısını kaleme alırken diğer yazılarıma kıyasla çok farklı hisler içindeydim. Ürdün gezisi beni öylesine etkiledi ki, orada yaşadıklarımız, Ürdün’de gezdiğimiz yerler, sokaklar, yemekler, o farklı kültür ve doku aklımdan asla çıkmıyor. Bu his en son 2020 yılında Kuzey Kutbuna, Lapland’a kuzey ışıkları turu için gittiğimde, kuzey ışıklarının gökyüzündeki muazzam dansı sonrasında oluşmuştu. Bu hisse resmen aşığım. Beni inanılmaz canlı tutan bir duygu. İşte bu duyguyla Ürdün gezilecek yerler blog yazısını sizlere sunmak için gerçekten sabırsızlanıyorum!

Ürdün’den yurda döndüğüm günden itibaren hemen her gün, Dünya’nın yedi harikasından biri olan Petra Antik Kentindeki fotoğraflarıma, başkent Amman’daki yemek anılarıma, Kızıldeniz’e kıyısı olan Akabe şehrindeki tekne turuna, Kızıldeniz’in berrak sularındaki fantastik yüzme macerasına ve Ölüdeniz de denilen Dünyanın en derin bölgesi olan Lut Gölündeki çamur banyosu ve yoğun tuz oranından dolayı suya asla batmadığım anılarıma bakıyorum, gülümsüyorum ve düşünüyorum.

petra antik kenti gezisi ürdün
Petra Antik Kenti, Hazine

Bu şahane Ürdün gezisinin nasıl planlanacağını, Ürdün’ü gezmeye nereden ve nasıl başlanacağını, hangi şehirde kaç gün kalınması gerektiğini ve Ürdün’de dikkat edilmesi gereken hemen her şeyi, önemli bilgileri sizlere Ürdün gezi rehberi blog yazısında detaylıca aktaracağım.

Ayrıca bu yazıda Ürdün’de gezilecek yerlerin tarihi bilgilerine, detaylarına girmeyeceğim. Bu yazı tamamen hap bilgi olarak, Ürdün gezi planlaması şeklinde oluşacak. Detay tarihi bilgileri de zaten ayrı başlıklar halinde, her bir bölgenin blog yazısında önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir şekilde kaleme alacağım.

Ürdün gezisi blog yazısının detayına geçmeden evvel Wadi Rum Çölünde yaptığımız safari turuna mutlaka göz atmalısınız!

İçindekiler

  • Ürdün Vize İstiyor mu, Ürdün Vize ücreti?
  • Ürdün seyahat sigortası zorunlu mu?
  • Ürdün Para Birimi, 1 Ürdün Dinarı
  • Ürdün’de Yabancı Dil Sorunu
  • Ürdün Turla mı Gezilmeli Yoksa Kendi Başınıza mı?
  • Ürdün Kaç Günde Gezilir?
  • Ürdün Gezi Rotası Planlaması
  • Ürdün’de Ulaşım Nasıl, Araba Kiralanır mı?
  • Ürdün’de araba nereden ve nasıl Kiralanır? Yollar Nasıl, Güvenilir mi?
  • Ürdün’de Konaklama
  • Önemli Bilgiler
ürdün gezi rehberi
Wadi Rum Çölü, Ürdün

Ürdün Vize İstiyor mu, Ürdün Vize ücreti

Ürdün Türkiye’den vize istiyor mu, Ürdün Vizesi Nasıl Alınır veya Ürdün vize ücreti gibi başlıklar Ürdün gezi planı öncesi akla ilk gelen sorular.

Ürdün’e girişlerde Türk vatandaşlarına herhangi bir vize uygulaması bulunmuyor. Ürdün’e seyahat edecek Türk vatandaşları vizeden muaf. Yurt dışı seyahatlerinde beni en çok mutlu eden şeylerden biri bu. Vizesiz girilen ülkeler kalp ben!

Elinizi kolunuzu sallayarak çok rahat bir şekilde Ürdün’e giriş yapıyorsunuz. Üstelik Ürdün’e girerken Türk pasaportuna sahip olanlar hiçbir ücret de ödemiyor. Yabancılardan ise 75 Ürdün Dinarı(2022 kuru ile yaklaşık 2bin TL) alınıyor. 🙂

Arap ülkelerinde cidden Türk olmanın ayrıcalıklarını sonuna kadar hissediyorsunuz. Keza, Kuveyt seyahatimde de aynı bu şekilde idi. Kuveyt’e hem vizesiz giriş yaptım hem de hiçbir vize ücreti ödemedim. (Evet Kuveyt gezi rehberi yazısını henüz yetiştiremedim. Bu ara aşırı seyahat ettiğimden blog’a pek vakit ayıramadım. Ancak yakında Kuveyt gezilecek yerler yazısı da blog’da yerini alacak)

ürdün gezi maliyeti
Akabe, Kızıldeniz

Ürdün’e giriş yapılrken Pasaport kontrolünde max 1-2 dakikalık rutin birkaç soru dışında hiçbir işlem yok. Pasaport kontrolünde garibime giden tek şey dedemin ve babamın ismini sormaları oldu. Garip bir andı. Neden geldiniz diye sormayıp dede ismi sormak? 😀

Ürdün seyahat sigortası zorunlu mu?

Ürdün’e giriş yaparken seyahat sigortası yaptırmak zorunlu değil. Ancak sizi güvenceye alan bir işlem. Siz sigorta yaptırdınız mı diye soracak olursanız eğer cevabımız hayır.

Ürdün Para Birimi, Maliyetler

Ürdün vizesi işini tertemiz halletiğimize göre Ürdün gezi rehberi oluşturulurken akla gelen ikinci en önemli şey tabii ki Ürdün’ün para birimi ve Ürdün Dinarının kaç Lira olduğu.

1 Ürdün Dinarı

Ürdün’ün para birimi Dinardır. Bizim gittiğimiz dönemde, 2022 Kasım ayı itibariyle, 1 Ürdün Dinarı 26 Lira yapıyor. Yalnız durun 1 dakika! Hemen ‘çok pahalı yeaa biz gidemeyiz’ demeyin. Gidersiniz, hem de bal gibii, you have Gezginilla! 🙂

*2024 yılındaki kur güncellemesi ile maalesef 1 Ürdün Dinarı 45,51Lira olmuş durumda! 🙁

ürdün vizesi
Ürdün lezzetleri

1 Doların 18,60 Lira olup 1 Ürdün Dinarının 26 Lira olması gözünüzü korkutabilir ancak kazın ayağı öyle değil! Bu benzetmeyi hep kullanmak istemişimdirjff. Şöyle ki, Ürdün’de paranın satın alma gücü oldukça yüksek. Yeme içme gibi temel harcamalarınızı hemen hemen Türkiye’deki harcamalarınız ile bir tutabilirsiniz.

Çoğu blogda Ürdün çok pahalı dikkat edin gibi yazılar okudum. Bu konuda sayfalarca yazabilirim ancak şu an bu yazıda detayına girmeyeceğim. Ürdün gezi maliyetlerini ayrıca yazacağım. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Eğer Ürdün’de Hilton Otel tarzı yerlerde kalıp akşam otellerin lobilerinden ayrılmazsanız evet arkadaşlar Ürdün pahalı. Gezen blogger arkadaşlar maşallah Four Seasons Otellerden aşşağı kalmadıkları için Ürdün’ü pahalı buluyor. 🙂

Ürdün’de gezi maliyetini ve fiyatları ayrı bir blog yazısı olarak detaylıca anlatacağım ancak burada içinizi de rahatlatması açısından bir iki örnek vereceğim. Mesela güzel bir kebap yemek istediniz. İyi bir restoranda tek kişi kebap fiyatı 6-7 Dİnar, 150 TL civarında. Bakın iyi bir restoran diyorum. Orta yollu bir restoranda shawarma(tavuk dürüm) ve falafel istediniz, dev gibi porsiyonlarda salatasıyla falan beraber toplam 5 Dinar. Soruyorum bu tutarlar pahalı mı? 🙂 Mesela Amman’da aşırı meşhur olan Habibah Sweets tatlıcısında 1 porsiyon künefe 1 Dinar, şaka gibi 😀

ürdün gezi planı yemekler
Amman sokak lezzetleri

Arkadaşlar Türkiye’deki harcamalarınıza bir bakın isterseniz. Fiyatlara alıştık ama Türkiye’de her şey aşırı pahalı. Türkiye’deki pahalılık neticesinde yurt dışı harcamaları artık benim gözüme batmıyor. Bir tweet vardı ya, ülke koca bir havalimanına döndü diye. Resmen havalimanı fiyatları ile normal restoranlar aynı fiyat oldu. Haliyle de yurt dışı harcamaları ile de aynı olduk. Üstelik Dolar’ın aylarca 18 Lira civarında seyredip yükselmemesi de biz Gezginler için avantajlı bir durum. Yabancı kurumlar raporlarında Doların 21-22 Lira seviyelerinde olması gerektiğini belirtiyor. YTD 🙂

Ancak bu ucuzluk lüks takılan, amaan AMMAN’a hayatımda bir kez geliyorum tabii ki Four Seasons Otel’de kalacağım diyen tayfa için geçerli değil! Lüks yerlere gidip yiyip içerseniz, o tabii ki bambaşka bir konu.

Gezdiim tozduum Ammaaan Amaaan Ammaaaan! 😛 (Aman aman şarkısı demişken Rusya’da Saint Petersburg’da şık bir restoranda yaşadığımız şok anlarına mutlaka bir göz atmalısınız, 1 dakikacık.

ürdün fotoğrafları
Amman sokakları

Kısaca, Ürdün gezi maliyetleri konusunda içiniz ferah olsun..

Ürdün’de Yabancı Dil Sorunu

Hemen her blog yazımda belirttiğim gibi, en ama en dert etmemeniz gereken konu yurt dışında gidilen yerlerdeki konuşamama, derdini anlatamama korkusu. Ürdün’de de asla bu korkuyu yaşamayıp gönül rahatlığıyla insanlarla iletişime geçebilecek, derdinizi anlatabileceksiniz.

Gerçekten şok olacaksınız ama Ürdün’de hemen herkes İngilizce biliyor. İngilizceniz yoksa bile dert edecek hiçbir şey yok. Herkes orada ne için bulunduğunuzun farkında. Beden dili denen muazzam bir gerçek var.

Bildiğimiz Arapça şeyler SA, AS ve sureler 😀 Onun dışında sıfır Arapça ile Ürdün’ü gezdik. Hiçbir yerde bir sıkıntı yaşamadık. Akabe’de tekne turu yaparken kaptan bey ve 2 kelime İngilizcesi ile harika bir 2 saat geçirdik mesela. Evet asla anlaşamayarak 😀

ürdüne hangi ayda gidilir
Akabe Körfezi, Kızıldenizde tekne turu (Best ekip ever :D)

Ürdün Turla mı Yoksa Kendi Başınıza mı Gezilmeli?

Instagram’da, Ürdün’ün fantastik şehirlerinde dolaşırken en çok gelen sorulardan biri Ürdün’ü turla mı geziyorsunuz yoksa kendiniz mi şeklindeydi. Başıma bir iş gelmeyecekse, özellikle yurt dışı seyahatlerimde, tur’lu gezilere pek yanaşmıyorum. Çünkü gezi turları hem kendi keşfetme duygumu alıp götürüyor hem de çok beğendiğim yerlerde yeterince vakit geçiremiyorum.

Üstelik kalabalık bir grupla gezildiğinden bu tarz gezilerin kaosu, gürültüsü patırtısı da eksik olmuyor. Zaten yurt dışı seyahatlerini planlama konusunda artık ‘uzman’ olduğumuzdan bu tarz gezi turlarına da pek ihtiyacımız kalmıyor.

ürdün vize istiyor mu
Çölde chicken rock 🙂

Gezi turlarına uzak durmanın önemli sebeplerinden biri de tabii ki fiyatlar! Kendi başımıza gezdiğimizde tur şirketlerine kıyasla en az, abartmıyorum en az %40-50 oranında daha ucuz maliyetlerle bu seyahatleri karşılıyoruz.

Zaten uzman Gezginilla’lar olduğumuzdan yurt dışını gezerken nelere ne kadar para harcanır, para nerede bozulur, ucuz ama temiz ve merkeze yakın otel nasıl filtrelenir gibi hemen her detaya hakim olduğumuzdan gezi turu maliyetlerini kendimiz gezerek baya aşağı çekebiliyoruz.

Öyle ki, bu konu hakkında yurt dışında ucuz tatil nasıl yapılır blog yazım bile var. Eğer Ürdün Gezi rehberi yazıma bir şekilde yolunuz düştüyse eminim ki linkteki ucuz yurt dışı tatili blog yazım da ilginizi fazlasıyla çekecektir!

ucuz yurt dışı tatili
Dünya’nın 7 Harikasından Biri olan PETRA

Ayrıca, daha önce gezi turları ile seyahate çıkanlar gözlemlemiştir. Tur firmalarının müşterileri ağırlıklı olarak yaşlılardan oluşuyor. Karı koca veya 5 teyze mis gibi toplanıp turlara katılıyorlar. İşte sizlerin yurt dışını tur ile gezeceğiniz kısım burası. Yaşlanınca 😀 Mis gibi iş. Yani yarın bir gün biz de yaşlanacağız ve artık gezi planlarını yaparken sanırım aynı enerjiye sahip olamayacağız. İşte bu noktada yaşlı tayfayla otobüslerde, uçaklarda tüm gün boş yaparak ‘gelmiyoruz abi’ diyerek ya da ‘abi adamlar yapmış’ klişeleriyle dünya turuna çıkarız, inş 😀 Ama şu an genciz, güzeliz, kendi planlarımızı yapabiliriz değil mi?

ürdün wadi rum safari
@macitilla – Bedevi Ağvat – @erasmustafa

Bu demek değil ki gezi turları kötü, yapılmamalı. Aksine, seyahat planlaması yapamayanlar, araba kiralayıp farklı ülkelerde araba sürme konusunda korku yaşayanlar, amaan ben sadece paramı vereyim beni gezdirsinler, araştıracak vaktim yok diyenler için yurt dışı gezi turları şahane bir olay. Buradan da gezi turları sponsorlarına açık kapı bırakalımfkdkd. Bu durum tamamen size kalmış.

Ben seyahate çıkmadan evvelki gezi planlama evresinin ayrı bir tutkunu olduğum için zevkle, gezilecek yerler nerelerdir, nerede kalınır gibi tüm başlıkları ayrı ayrı titizlikle adeta bir tur rehberi gibi çalışıyorum, notlar alıyorum.

Mesela bazı bölgelerde turla gezmek gerçekten büyük bir avantaj! Türkiye’de Doğu Karadeniz turu kesinlikle yapılması gereken bir deneyim. Bu bölge hem dağlık hem de aşırı dar yollara sahip olduğundan bu coğrafyayı tur şirketiyle gezmek aşırı mantıklı. Üstelik 3-4 günlük bir süreye Doğu Karadeniz Turunu sığdırmak istiyorsanız sizlere kesinlikle tur ile gitmenizi öneririm. İşte bu durumları kendiniz değerlendirip Ürdün’ü gezi turları ile mi yoksa kendiniz mi gezeceğinize bu şekilde karar vereceksiniz!

İşte Gezginilla seyahat blog’u da sizlere yol göstermek adına, seyahatlerinizi düşük bütçelerle, hem gezi turlarına fazla para bayılmamak hem de kendiniz yeni bir ülkede her şeyi keşfedip o özgürlüğü tamamen kendinizin yaşaması isteğiyle bu gezi rotalarını oluşturmak adına sizlere mutlulukla hizmet ediyor. 🙂

Ürdün Kaç Günde Gezilir

Ürdün’de kaç gün yeterli ve Ürdün kaç günde gezilir gibi sorular da şu ekonomide oldukça araştırılan konulardan biri. Çünkü paramız az.. (gülerken ağlayan emoji)

ürdün gezilecek yerler wadi rum
Wadi Rum Çölünde kum sörfü 🙂

Ürdün gezi rehberi yazısını okuyanların büyük çoğunluğunun çalışan olduğunu ve gezmeye pek vakit ayıramadığını düşünecek olursak Ürdün kaç günde gezilir sorusunun cevabı ortalama 4-5 gün arkadaşlar. Uzaktan çalışıyorsunuzdur veya mis gibi bir emeklisinizdir, sizler bu süreyi tabii ki 7-8 güne çıkarabilirsiniz. Ahh nasip olur mu acaba..? 🙂

Biz Ürdün gezisini 3 gece konaklamalı olarak toplam 4 gün olarak planladık. Geliş uçağımız geceydi. Gece 4 gibi direkt yollara düşerek oradan bir gece kar ettik. Keza Ürdün’den Türkiye’ye dönüşte de uçağımızı gece dönüş olacak şekilde ayarladığımızdan son günü de uçak saatine kadar gezip konaklamadan tasarruf yapabilmek adına gece 2 uçağı ile dönüş yapacak şekilde düzenledik. İşte kendi seyahatinizi ayarlamak bu tarz tasarruflara yol açıyor. Turla gitseniz en az 2 gece konaklaması daha kitleyecekler size. 🙂

ürdün gezi
Akabe Gezisi

Bazı insanlar 3-4 günlük yurt dışı gezilerini küçümsüyor hatta gitmeye değmez diyor ama durum hiç de öyle değil. O 4 günlük geziye öyle şeyler sığıyor ki gerçekten inanamıyorsunuz. Hatta bu konuya long weekend diyor batılılar.

Hafta sonları uzak yerlere gidip zamanın genişlediğini anlatan bir ifade bu. Ürdün gezisi sonrası sanki 2-3 haftadır oradaymışsınız gibi bir izlenim oluşuyor, 3-4 günlük seyahat sonrasında. Ürdün seyahatiniz sonrasında bu konuyu tekrar konuşalım. 🙂

ürdün gezi rota
Ürdün gezi rotasının tabela halini buldum 🙂

Ben mesela 2 gece 3 günlüğüne, vizesiz bir şekilde Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gitmiştim. Belgrad gezilecek yerler ile güzel de bir blog yazısı kaleme almıştım. Öncesinde de yine vizesiz olarak Ukrayna’nın başkenti Kiev’e aynı şekilde 3 gece 4 günlük bir seyahat gerçekleştirmiştim. Bunları neden söylüyorum, 3-4 günlük zamanları asla küçümsemeyin diye! Babam bu duruma ‘Allah akıl fikir versin oğlum’ dese de biz buradan devam! 🙂 (Ayrıca izin günlerimiz bize lazım! Daha çok fazla keşfedeceğimiz ülke var! :))

Ürdün gezisi için 4 günün ideal olduğu konusunda anlaştığımıza göre gelin Ürdün gezi planlamamızı, hangi şehirden başlayıp nereleri gezeceğimize bakalım. Uzun oldu, ne zor oldu, kalp yorulduu diyorsanız eğer o beklediğiniz kısıma nihayet ulaştık!

Ürdün Gezi Rotası Planlaması

Şimdii, Ürdün’e gitmeye karar verdiniz. Tebrikler muazzam bir karar! Çevrenize söylediniz ve hemen herkes “ne Ürdün müü, ne alaka ya, orada ne var? Avrupa’ya gitsene” gibi saçma sapan tepkiler verdi. Ona da tamam. İnsanlar seyahat etmeyi sadece Avrupa’dan ibaret sanıyor, Dünyanın 7 harikasından, 2500 yıllık Petra Antik Kentinden falan habersiz.. Neyse ya, Ürdün gezi rehberi yazısı devam ediyor. 🙂

ürdünde gezilip görülecek yerler
Seven wonders of the world

Elinize hemen bir harita alıp (yazar burada google maps’ten bahsediyor) Ürdün ülkesine kuş bakışı bir göz atıyorsunuz. Hatta el atmışken şimdiden Ürdün haritasını telefonunuza indiriyorsunuz. Böylelikle Ürdün’de gezerken çevrimdışı bir şekilde Ürdün’de gitmek istediğiniz her yere ulaşabileceksiniz. Bu konuları da yine ayrı bir yazıda ‘bilinmesi gerekenler’ başlığında da detaylı anlatacağım.

Ürdün’de gezilecek yerleri 4 ana bölgeye ayırıyoruz. Şöyle,

Ürdün Gezi Rotası

Ürdün gezi rehberi bu 4 bölgeden oluşuyor:

  • 1- Akabe Bölgesi
  • 2- Wadi Rum Çölü Bölgesi
  • 3- Petra Antik Kenti Bölgesi
  • 4- Amman Bölgesi ve Ölü Deniz
ürdün gezi turu
Ürdün gezi turu

Ürdün gezi planımızın 4 ana başlığı bu şekilde. Ürdün gezisini bu bölgeler çevresinde tamamlayacağız. Burada yer alan 4 başlığı da ayrı ayrı Blog yazısı olarak aktaracağım. Bahsedilen yerler nasıl gezilir, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler nerelerdir, restoran önerileri ve konaklama tavsiyeleri gibi tüm başlıklar bu yazıların içinde olacak. Ara ara ‘gezginilla.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu arada Gezginilla Youtube kanalında yayına ilk giren video’lardan biri olan Wadi Rum Çölü VLOG‘una göz atmak için tıklayabilirsiniz. Evet Youtube’da Ürdün gezi içerikleri ile dolup taşacak. Kanalıma abone olmayı unutmayınfjff.

Ürdün gezisi sırasında en önemli konulardan biri tabii ki Ürdün içindeki ulaşım. Bu 4 bölgeyi en efektif bir şekilde nasıl gezeriz diye sorarsanız eğer cevabım araba kiralayarak gezebilirsiniz olacak. Şimdi Ürdün’de araba kiralamanın detaylarına bakalım.

Ürdün’de Ulaşım Nasıl, Araba Kiralanır mı?

Ürdün’de hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşım çok kötü ve yetersiz. Üstelik seyahat edeceğiniz otobüslerin durumu da bir hayli kötü. Yani asla bir Türkiye konforu, tekli koltuk falan beklemeyin. Ayrıca yollarda gözlemlediğimiz kadarıyla şehirlerarası otobüsler aşırı yavaş gidiyorlar. Peki ne yapacağız dediğinizi duyar gibiyim. Evet tahmin ettiğiniz üzere, araba kiralayacağız!

Ürdün gezi rehberi yazısı ağırlıklı olarak araba kiralanıp gezilecek şekilde oluşturuldu. Ancak diğer ulaşım çeşitleriyle de Ürdün gezi planını aynen uygulayabilirsiniz. Tek sıkıntı, zaman açısından Ürdün’de 1-2 gün daha fazla geçirmeniz olacaktır. Bu aslında bir sıkıntı da değil. Sadece bizim fazla izinli günümüz yok(let’s say paramız yokfkfkf) ve Dünya’da gezilecek çok yer var! 🙂

ürdünde araba kiralama
Ölü deniz, Lut Gölü

Tıpkı arabayla vizesiz balkan turu nasıl yapılır blog yazısında anlattığım gibi ve çoğu insanın gönül rahatlığıyla arabasını kiralayıp sıkıntısız bir şekilde Balkanlarda 6 ülke gezdiği gibi, Ürdün’de de kolay bir şekilde araba kiralayıp mis gibi gezeceksiniz.

Ürdün’de Nasıl Araba Kiralanır, Yollar Nasıl, Güvenilir mi?

Başlıktaki sorular, başka bir ülkede araba kiralama öncesi akla ilk gelenler. Öncelikle Ürdün yolları beklediğimden baya iyi. Duble duble yapmışlar valla 🙂 tek şerit yol neredeyse yok. Hep bölünmüş yollar mevcut. Ama yol yaptılar.. 😀

Ürdün gezi planını oluşturan yukarıdaki 4 bölge arasında araba ile gidiş gelişler oldukça kolay. 2-3 şeritli güzel yolların üzerinde keyifli bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konulardan biri, Google Map’ten yol tarifi aldığınızda kestirme olsun diye tek şeritli köy yollarına girmemeniz. Yolların tek sıkıntısı aydınlatma konusunda bir hayli yetersiz olması.

Diğer önemli bir konu da şehirlerarası yol olmasına rağmen saçmasapan bir şekilde hemen her yerde devasa setlerin olması. Buna Türkiye’den alışığız ama otobanda seti cidden ilk defa gördüm.

Ürdün’de araba sürerken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da yollarda çok fazla başı boş köpeğin dolaşması. Zaten makul bir hızla gideceğinizi varsayarsak bu durumlar pek problem oluşturmuyor ama aklınızda olsun!

ürdün araba kiralama
Ürdün’de gün doğumu

Ürdün yollarında bilgilendirmeler ve levhalar oldukça güzel. Levhaların üzerinde Arapçası, altında da İngilizcesi yazıyor. Hız limitleri sizlere sürekli hatırlatılıyor. Hız kurallarına uyarak, acele etmeden, çevrenin tadını çıkararak, radyodan Arabic müzikler eşliğinde yolda olmanın mutluluğunu hissedin.

Eğer araba sürme konusunda profesyonel değilseniz şehirlerarası yolculularınızı gündüz, gün gözüyle(bu lafı da bir tek ben mi kullanıyorum nedirkdkd) yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü yollardaki ışıklandırmalar maalesef yetersiz.

Ürdün’de Polis çevirmeleri ve kontrolleri noktasında da, 4 gün boyunca sadece 2 kez polis kontrolüne girdik. Polis durdurunca anında bir ‘Selamınaleyküm‘ çakarak bir sıfır öne geçiyorsunuz zaten 😀 Polis rutin soruları sorup rent a car firmasından alınan belgeleri ve sürücü belgenizi soruyor o kadar. Zaten Türk olduğumuzu söyleyince yüzlerinde gülücükler ve ardına bir hoş geldiniz geliyor. Ürdün topraklarında oldukça sevildiğimizi söyleyebilirim.

ürdün hakkında bilinmesi gerekenler
En sevdiğim selfie’lerden biri oldu 🙂

Ürdün’de Araba Kiralama?

Ürdün gezi rehberi kısmının en önemli kısımlarından biri de Ürdün’de araba kiralama.

Ürdün’de araba kiralamak için bakacağınız tek yer rentalcars websitesi. Bu siteden rezervasyonunuzu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca booking.com üzerinden de Ürdün’de araç kiralama işleminizi halledebilirsiniz. Booking de rentalcars üzerinden çalışıyor. Kullanım kolaylığı açısından booking’i tavsiye ederim.

Peki Gezginilla ne yaptı? Önceden araba rezervasyonu yapmadan pat diye Amman havalimanından iner inmez Ürdün’de süreceğimiz aracı kiraladı. Dediğimi yapın, yaptığımı yapmayın 😀

ürdün seyahat sigortası zorunlu mu
Dikkat Deve Çıkabilir!

Neden bilmiyorum, seyahatlerde araba kiralama işini önceden asla yapamıyoruz. Hep bir, gidelim de orada bakarız yeaa, kervan yolda düzülür modumuz var.

İlle de bu yolu izlemek isteyenler için, Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’na iner inmez çıkışta sağ tarafta 7-8 tane araba kiralama şirketi bulunuyor. Bu şirketlere sıra ile sorarak biraz da pazarlık yaparak arabanızı kiralayabilirsiniz.

Biz 2 kişi olmamıza rağmen küçük bir araba yerine güzel bir otomatik sedan kiralamayı tercih ettik. Hem yol tutuşu daha güvenli hem de daha geniş olması tercih sebebi. Sizler de bütçenize göre uygun bir araç kiralayabilirsiniz.

Ürdün Havalimanında arabayı kiraladığımızdan haliyle önceden rezervasyon yapmaya göre daha yüksek paralar ödüyorsunuz. Bunu da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ürdün Gezi Rotası Planlaması
Wadi Rum Çölü

Ürdün’de araba kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de kasko ve sigorta durumu. Kesinlikle bu ödemeden kaçmadan aracınızı full kasko yaptırmanız gerekiyor. Bu gerçekten çok önemli. Allah korusun başınıza bir olay geldiğinde tatilinizin ve bütçenizin rezil olmaması adına full kaskoyu kesinlikle yaptırmalısınız. Gerekirse bir öğün yemeyin ama kaskonuzu kesinlikle yaptırın. Bana güvenin.

Herhangi bir kaza durumunda da kesinlikle polisi arayıp tutanak tutturmamız gerektiği söylendi. Yoksa kasko geçerli olmuyormuş, ona göre!

Çok şükür tekerimize taş değmeden 1000 km yol yaparak Ürdün gezimizi kazasız, belasız ve cezasız bir şekilde tamamladık. Araba kiralama konusunda kafanıza bir şey takılırsa bir yorum veya Instagram’dan bir DM kadar uzağınızdayım!

Ürdün’de Konaklama

Ürdün otelleri, Ürdün’de nerede kalınır ve Ürdün otel fiyatları gibi sorular Ürdün gezi planı için oldukça önemli konular. Ürdün gezi rehberi sizlere uygun fiyatlı Ürdün konaklama seçenekleri de sunacak, evet! 🙂

ürdün nasıl gezilir
Dead Sea, Amman

Ürdün’de kalacak yerlerinizi yine araba kiralamada olduğu gibi gönül rahatlığıyla aşağıda bırakacağım linkler üzerinden yapabilirsiniz. Biz Ürdün konaklamalarını da önceden ayarlamayıp Ürdün’de anlık bir şekilde bir benzinlikte veya bir cafede durarak tamamladık. İşte Gezginilla ruhu! 🙂

Araba kiralama işini önceden kesinlikle rezerve etmelisiniz ancak konaklama konusunda akışta kalmanızı tavsiye ederim. Bunun en önemli sebebi de bir yeri aşırı sevdiğinizde orada daha fazla gün kalmak, vakit geçirmek isteyebiliyorsunuz. Biz mesela balkan turu yaparken yine anlık konaklamalar yapıyorduk. Karadağ’ın Kotor şehrine geldiğimizde adeta büyülenmiştik ve 2 gecelik konaklamamızı anlık bir kararla 3’e çıkartmıştık. Konaklamalarınızı sonraya bırakmak size hem büyük bir esneklik hem de bu şekilde avantajlar sağlıyor.

Bu demek değil ki herkes böyle yapmalı. Eğer düzenli gezginlerseniz ve rahat edemiyorsanız, Ürdün seyahatinizden birkaç hafta öncesinde alttaki linklerden konaklama rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz.

ürdün gezi rotası
Gezginilla Mode 🙂

Yukarıda bahsetmiş olduğum Akabe Bölgesi, Wadi Rum Çölü Bölgesi, Petra Antik Kenti Bölgesi ve Amman Bölgesi, Ölü Deniz konumlarında her bir şehirde 1 gün kalacak şekilde Ürdün rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz. Bu bölgelerdeki en merkezi ve ekonomik otellere alttaki linklerden göz atabilir, ücretsiz bir şekilde rezervasyonlarınızı tamamlayabilirsiniz.

Gezginilla’nın Ürdün’deki otel rezervasyonları şu şekilde oldu:

1.Gün – Wadi Rum Çölünde Bedevi Çadırı Konaklaması

2.Gün Petra Antik Şehri (Wadi Musa) Konaklaması

3.Gün Amman Şehir Merkezi Konaklaması

ürdün nerede kalınır
Bedevi Çadırında konaklama, Wadi Rum Çölü

Ürdün’de konaklama fiyatları da oldukça uygun. Ortalama kişi başı 500 TL’ye kahvaltı dahil, aşırı temiz otellerde konaklama yapabilirsiniz. Çoğu şeyin bu döviz kuruna rağmen Türkiye’den daha ekonomik olması durumunu hala aşamıyorum! İşte şimdi bu devirde nasıl yurt dışına çıkabiliyorsun’culara Ürdün otel fiyatlarını gösterebilir, Türkiye’deki otellerden daha ucuz olduğunu söyleyebilirsiniz!

Ürdün gezi planlamasını yaptık, araba kiralama işini hallettik, Ürdün’de kalacak yerlerimiz de tamam. Ürdün gezi maliyetinin çok da fazla olmadığı konusunda da sanırım hem fikiriz?

Önümüzdeki günlerde de (2022 bitmeden) Ürdün gezi planını oluşturan 4 bölgenin detaylı gezilecek yerler yazılarını ayrı blog yazıları halinde gezginilla.com’da sırayla yayınlayacağım.

ürdün gezilecek yerler wadi rum çölü
Çölde bir gece…

BONUS:

Ürdün gezi rehberi blog yazısını buraya kadar okuyanlara güzel bir iphone sürprizi! 🙂 Çekiliş değil ya bizim etimiz ne budumuz ne 😀

Ürdün Iphone Fiyatları

Ülkemizde iphone almak artık tamamen bir işkenceye dönüştüğünden yurt dışından iphone alma düşüncesi de artık hemen herkeste yer etmiş durumda. Türkiye’den telefon almak yerine aradaki fiyat farkıyla hem yeni bir ülke gezmek hem de iphone sahibi olmak için Ürdün’den iphone almak sizler için mantıklı bir karar olabilir.

Ürdün iphone fiyatları için linke tıklayabilirsiniz. Türkiye ile kıyaslama yapıldığında Ürdün’den iphone almak bir hayli hesaplı görünüyor.

Ürdün gezi rehberi şimdilik bu kadar. Yazının daha fazla uzamaması ve sıkmaması adına bir sonraki yazımda da Ürdün’e giderken yanımıza ne alalım, çocukla gezilir mi(benim çocuğum yok ama gözlemlerimi aktaracağımdjdj), kalem kalem Ürdün gezi maliyeti, Jordan Pass konusu, sim kart hat alma ve önemli bilgiler gibi konu başlıkları olacak.

Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi, ayrı bog yazıları şeklinde Akabe, Amman, Wadi Rum Çölü ve Petra Antik Kenti gezilecek yerler ve gezi rehberlerini de kaleme alacağım. Takipte kalınız! 🙂

ürdünde gün batımı
Wadi Musa, Petra’da gün batımı

Gün batımı görmediğimiz ülke kalmasın! 🙂

Beni instagram’dan takip etmek için tıklayın: @macitilla

16 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir