LAPLAND TURU Nasıl Yapılır? En Efsane Lapland Aktiviteleri
Sanırım hayatımın en en unutulmaz tatili Lapland Turu içine sığdırdığım efsane Lapland aktiviteleri ve Kuzey ışıkları turuydu. Aslında Lapland turuna çıkarken temel amacımız kuzey ışıklarını yakalamaktı. Ancak Lapland’da(Laponya) öyle harika kış aktiviteleri var ki sizi adeta bir masalda yaşatıyor. Muazzam deneyimlere boğuyor. Kuzey ışıklarının büyüsünün yanında Lapland aktiviteleri de adeta pastanın kreması gibi 🙂
Lapland turu 2022 yılında da oldukça popüler bir kış turizm noktası olacağa benziyor. Lapland seyahatinizi yaklaşık 3-4 ay öncesinde planlamanızda fayda var. Lapland turu nasıl yapılır blog yazısı sizlere şahane bir Laponya gezisi planlaması vaad ediyor! 🙂
Lapland Turu yazısı Kuzey ışıkları turu serisinin ikinci yazısı. Yani Lapland aktivitelerinden önce Lapland’a Nasıl Gidilir ve Finlandiya Turu Kuzey Işıkları Nasıl Planlanır yazısını okumanızı öneririm.
Aşağıdaki linkten ilgili yazıya ulaşabilirsiniz:
Lapland Turuna ilişkin rota, güzergah, hangi şehirde kaç gün konaklamalı, araba kiralama, navigasyon-internet durumu ve Lapland Turunda ne giyilir, Lapland nasıl bir yer, ne zaman gidilir gibi detaylı bir yazı içeriği sizlerle olacak. Lapland turunun detaylarına geçmeden önce Finlandiya’daki otel fiyatlarına göz atmak ve rezervasyon yapmak için alttaki linke tıklayabilirsiniz. Gideceğiniz şehri arama çubuğuna girerek ayrı ayrı rezervasyonlar oluşturabilirsiniz:
Lapland Aktiviteleri – Lapland Turu
- Buzkıran Gemisi – Polar Explorer Icebreaker/
- Noel Baba Köyü – Santa Claus Village
- Geleneksel Sami Çadırında Finlandiya Somon Balığı Yemek – Santa’s Salmon Place
- Finlandiya Saunası ve Buzlu Göle Atlamak
- Donmuş Göl Üzerinde Snowmobile
- Geyik Çiftliği – Geyik Besleme
- Husky Turu
- Geyikli Kızak Turu
- Cam İglo’da Konaklama
- Buz Otel ve Buz Bar – Ice Hotel and Ice Bar
- Tree Hotel
- Donmuş Gölde Balık Tutma – Ice-fishing (
- Karda Yürüyüş – Snowshoeing
- Nordkapp – Avrupa’nın EN Kuzeyi
- Kuzey Işıkları – Aurora Borealis
Eğer ilk yurt dışı deneyiminiz olacaksa, Türkiye’deki bu döviz kurları ile yurt dışında ucuza nasıl gezilir, nelere dikkat edilir diye merak ediyorsanız alttaki yazıya tıklayarak yurt dışında ucuz tatilin nasıl yapılacağı hakkında faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Lapland Hangi Ülkede
Lapland’da yapılacak sıra dışı aktiviteler, ağırlıklı olarak İsveç ve Finlandiya’yı da içine alan Lapland-Lappi-Laponya adı verilen bölgede gerçekleştiriliyor.
Lapland bölgesi Finlandiya, İsveç ve Norveç ülkelerinden oluşuyor. Yani bu yazı süresince Kuzey Kutup Dairesi çizgisinin etrafında turlayacağız 🙂 Biz aktivitelerimizin çoğunu Finlandiya da gerçekleştirdik. Çünkü en ucuz! ülke burası idi.
Zaten yaşımız geçtikçe(nası yaşlandık ama) boş beleş tatillerden, yan gelip yatmalardan ziyade daha ne kadar çok deneyim yaşayabilirize evrildik. Yani en azından benim çevrem bu şekilde. Tamam sahillerde deniz, kum, güneş de kabulüm fakat 9 gün de değil be kardeşim. Çıkıp bir şeyler keşfetmek, deneyimler biriktirmek hayatı daha anlamlı kılıyor.
Tam da bu noktada tatil anlayışımı değiştirmemde katkısı olan bir kitabı önereyim. Minimalizm ile ilgili kitaplar kategorisinde kesinlikle okunması gereken bir kitap. Belki size de etki eder biraz. Linkten istif çağı kitap incelememi okuyarak kitap hakkında az çok fikir sahibi olabilirsiniz. Minimalizm çok güzel gelsenize..
Bir diğer konu da malum bu aralar karantina dönemindeyiz ve corona virüs yüzünden evlere hapsolduk. Giden günlerimiz oldu 🙁 Bu dönemde umarım biraz oturup düşünüyorsunuzdur. Ben ne yapıyorum, ne yapmak nereye varmak istiyorum. Bahçeli bunu beğendifdfsd.
Yani şu an mesela paramız pulumuz var fakat hiçbir işe yarıyor mu temel yaşam harcamaları dışında, haayır. Yani yarın ne olacağı belli değil. Bu dönemde yapmak istediğimiz şeyleri planlayarak, önümüzdeki dönemi daha verimli geçirebilmek oldukça önemli.
Neysee Lapland aktiviteleri bizi bekler! Karantinada da yazdıkça yazasım geliyor. Ahh korona virüs bizi bi sal artık ya! Öncelikle Lapland aktivitilerinin fiyatları için sizleri baştan uyarayım. Fiyatlar birkaç tık yüksek. Zaten şu an ki döviz kurundan dolayı yurt dışında gezmek büyük bir maliyet.
Lapland aktiviteleri Finlandiya ülkesinde gerçekleştirilecek ki kendileri euro bölgesinde yer alıyor. Yukarıdaki deneyim girizgahını da bu kısım için yapmıştım zaten. Hedefimiz deneyimler yaşamak olduğundan fiyatları çok da gözümüzde büyütmeden Lapland planlarını yapalım. Lapland aktivitelerinin fiyatları bizim de belimizi büktü lakin çeşitli tasarruflarla bir şekilde üstesinden geldik!
Unutulmayacak Lapland aktvitilerine ve maliyetlerine geçelim. Finlandiya ve İsveç gibi ülkeler refah seviyesi olarak bir hayli üst katmanda olduklarından, para birimlerinin değerli oluşundan ve canımız Türk Lirasının değerinin giderek düşmesinden ötürü Kuzey ışıkları turunun maliyetini de oldukça önemli hale getiriyor.
Zaten bana instagramdan veya çevremde bu tur ile ilgili sorulan sorulardan ağırlıklı kısmı ‘’kanka ne kadar harcadınız, kanki bu tur ne kadar, başkan bize bi Lapland Turu maliyeti çıkarır mısın, ya bu kuzey ışıklarını ücretsiz görebiliyor muyuz’’ gibi sorulardan oluştu.
Evet @gezginilla şeffaf olarak, neye ne kadar harcadı, ne yedi içti de Lapland turu nuucuza! getirdi hepsinin cevabını alacaksınız. Biz o süslü ve zengin blogger tayfadan değiliz. Halkın travel bloggerıyızfjhfjf. Ucuza gezmek herkesin hakkı! Ucuz derken Euro bölgesinde olduğumuzu unutmuyorsunuz değil mi? Güzel slogan oldu ya ama şeye de benzedi lc waikikinin bayramdaki ucuz giyinmek herkesin hakkısına 😀 Hayat bizee vaykiki vayvay diyerek bağlayalım.
Hemen yukarıda bahsetmiş olduğum Kuzey ışıkları turu planlama blog yazısındaki üç alternatif yoldan birini seçtiğinizi düşünerek ve tabii ki en mantıklı yol olan gezginilla rotasını uygulayacağınızı düşünerek ilk aktivitemize geçiyorum. Tamam o yolu seçmeseniz de yolunuzu artık bir şekilde aşağıdaki şehirlere ve aktivitelere düşüreceksiniz 🙂
İlk Lapland aktivitemiz Botni Körfezindeki limandan hareket edip donmuş Baltık Denizi semalarında buzları kıra kıra ilerleyen Polar Explorer Icebraker Gemisi! İlk aktivitiye bak direk zirveden başlıyoruz!
1- Buzkıran Gemisi – Polar Explorer Icebreaker
Lapland turu denildiğinde Laponya’da yapılacak en fantastik aktivitelerden bir tanesi Buzkıran gemisi ile donmuş Baltık Denizinde gezinmek!
Ice breaker (buzkıran) gemisi eskiden balıkçıların yollarını açmak için kullanılıyormuş. Şimdi ise dahiyane bir fikirle turistik olarak kullanılan bir gemi.
Buzkıran Gemisi Turu
Buzkıran gemisi ile yaklaşık 3-4 saat Botni Körfezinde buzları kıra kıra turlayacağız. Bu tur esnasında da gruplara bölünerek 15’er dakikalık aralıklarla donmuş Baltık Denizi üzerinde yüzme molaları verilecek! Ya deneyime bakar mısınız? Kelimeler gerçekten kifayetsiz! Hemen alttaki youtube linkinden bu efsane deneyime şahit olabilirsiniz:
45 dakikalık buz kırma sonrasında sıra geldi donmuş denize girmeye. İnanılmaz heyecanlı bir şekilde kıyafet odasına alındık. Donmuş denize girecek ilk ekip bizdik. Tek kat olacak şekilde soyunup, üzerimize su ve soğuk geçirmeyen turunculu tek parça bir kıyafet giydirdiler. İstakoz gibi olduk 🙂
Geminin arkasına adımlayıp az önce buzlarını kırdığımız yere gelip birer birer Botni Körfezinin serin sularına doğru kendimizi sırt üstü bıraktık. Ahh inanılmaz bir an ! Lapland bölgesindeki en fantastik aktivitelerden birini gerçekleştirmiş olmanın mutluluğuyla kulaçlarımızı bir bir attık. Lükse bak 🙂 Etrafımız boylu boyunca buzlarla kaplı. Hatta yüzerek buzların yanına gelip birer parça tuttuk vee selfie bile yaptık!
Giydiğimiz kıyafetler sayesinde hiç üşümedik. Bu kıyafetlerin ayrıca su üzerinde tutma özelliği de var. Asla batmıyorsunuz yani, sakin 🙂 Sadece yüzümüz açık. Tabii Baltık Denizinin serin suları ile yüzümüzü yıkayıp suyun tadına da baktık.
Biz yine suyun üzerinde kaynatırken baktık ki en sona 4’ümüz kalmışız. Görevliler bizi zorla denizden çıkardılar ve tekrar kıyafet odasına girip üzerimizi değiştirdik. Bu arada telefon, anahtar vs. hepsini yanımıza aldık, denize onlar girdik. Eşyalarımızı bıraktığımız yerde kilit yoktu. Turistlerin alayı oraya bıraktı. Biz güvenemeyiz öyle 🙂
Bu efsane yüzme deneyiminden sonra geminin iç kısmında birkaç dakika dinlenip, bizim için hazırlanan blueberry’li bitki çayımızın tadını çıkardık. Ardından yine demirlemiş halde bulunan buzkıran gemisinin ön kısmına geçtik fakat bu kez donmuş ve üzeri karlarla kaplı zemin üzerinden yürüyerek geçiyoruz. (Bu esnada diğer gruplar yüzüyorlar) Zemin dediğim de Baltık Denizi 🙂
İnanılmaz bir deneyim daha! Geminin etrafı çepeçevre buzlarla kaplı ve biz o buz tabakasının üzerinde yürüyoruz, fotoğraflar çekip videolara alıyoruz olan biteni şaşkınlıkla. Bunları yazarken bile tüylerim diken diken oluyor 🙂
Yine harika anılarla, fotoğraf ve videoların ardından tekrar buzkıran gemisinin içine doğru geçiyoruz. Hava eksi 13 derece dolaylarında, e fotoğraf çekiyoruz falan üşüdük haliyle!
Artık yavaş yavaş bu efsane deneyimin sonuna geliyoruz. Buzkıran gemisi limana yanaşırken bu kez güverteye çıkarak geminin buzları kırarak limana yanaşmasını izledik. Adeta magnumun o ilk ısırığının çıkarttığı ses çıkıyor gemi ilerlerken. Daha ayrılalı sadece 2-3 saat olmuştu ki limanın çevresi hemen donmuş bile!
Buzkıran gemisinden ayrılırken bize bir de sertifika verdiler. Çok tatlısınız ya, hemen sertifikama uygun bir çerçeve bulup bu anı ölümsüzleştireceğim Ankara’da. Benim için unutamayacağım bir deneyim oldu. Umarım herkes bu efsane deneyimi yaşar. Ölmeden önce yapılması gerekenler listesine de eklensin. Bir bucket list’iniz var değil mi?
Buzkıran Gemisi Fiyatı
Şimdii gelelim buzkıran gemisinin maliyetine. 3 türlü fiyat uygulanıyor. Yemekli-esnek-standart olarak. Biz buzkıran biletimizi yaklaşık 2 ay öncesinden aldığımız için esnek bileti tercih ettik. Yani bilet tarihinde oynama yapılabilir şeklinde aldık.
Buzkıran bilet fiyatı kişi başı: 235 Euro. Evet. Ufak bir hesapla (235×6,85= 1600TL) 2020 Şubat ayı fiyatıdır. Zaten ülkede enflasyon olmadığından 2021 yılında en fazla 5-10 euro zam yaparlar. Hatta belki yapmazlar bile!
Fiyat olarak oldukça yüksek bir tutar kabul fakat bu deneyimler hayatta bir kez yapılıyor. Her eurosuna değen harika bir deneyim. Polar explorer gemisinin bir tık ucuz yollusu da bulunuyor. O alternatifi de değerlendirebiliriniz.
Rezervasyon Bilgileri:
Laponya turunun göz bebeği bir deneyim olan buzkıran gemisi turundan masallar diyarı Noel Baba Köyüne geçelim!
2- Santa Claus Village/Noel Baba Köyü
Lapland turu boyunca yaşayacağımız en masalsı yerdeyiz şimdi de. Noel Baba Köyü
Öyle bir ortam yapmışlar ki, sanki bir masalın ortasındasınız. Arka planda ince bir jingle bells çalıyor, etrafta kızaklı geyikler, harika ışıklandırılmış yapılar.. Gerçekten büyüleyici bir ortam. Hemen alttaki linke tıklayarak masalsı bir ortama ışınlanabilirsiniz:
Finlandiyalılar efsane bir hareketle Kuzey Kutup Dairesinin üzerinde yer alan ve tam olarak Kutup Dairesi’nin başladığı 66° 33´ 39″ üzerine Santa Claus Village’yi kondurmuşlar. Evet konumu KPSS’den dolayı biliyorum 😀
Noel baba köyü Lapland’ın başkenti Rovaniemi şehrinde yer alıyor. Noel dayımız buralıymış. Bizce hala aslen Antalyalı 🙂
Noel babanın tatlış filmi olan klaus‘u da netflixten izleyebilirsiniz. Nasıl bir baba olduğu işlenmiş filmde. Noel baba köyü tamamen turist avlama mekanı desek yeridir. Dünya çapında Noel Babaya yollanan mektuplar burada toplanıyor. Her ülke için ayrı bir kısım açmışlar. Santa Claus Office’ den siz de eşinize dostunuza mektup gönderebiliyorsunuz. Bir pulun 3 euro olduğunu da hatırlatayım. Ben her şeye rağmen yaklaşık 8 euro maliyetle bir kartpostal oluşturdum annem için fakat gelmedi 🙁 Yanlış yere mi attık naptıkdjskdjas
Köyün onca şirinliğinin yanında tamamen bir turistik mekan olduğunu da unutmayalım. Anam her yer euro her yer direniş. Magnetler 5 euro, diğer hediyelikleri siz düşünün. Amasra’da 2 TL ya magnet vicdansızlar 😀
Yine isterseniz noel baba ile tanışıp fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Noel baba ile fotoğraf çektirmenin maliyeti ise tam 40 eurocuk. Biz tabii ki fotoğraf çektirmeyip elini sıkıp devam ettik.
Köyün içerisinde Lapland Turu yazısının ilerleyen kısmında da bahsedeceğim üzere çeşitli Lapland aktiviteleri bulunuyor. Biz burada başka bir aktiviteye katılmayıp Noel Baba Köyünügezdik. Zaten aktivitelerin çoğu hemen her yerde bulunuyor. Seyahat sürenize göre karar verebilirsiniz.
Mesela turlar Lapland’a gezi düzenliyor. Tur sadece Rovaniemi’de 3 gece 4 gün şeklinde. Leş bir tur ve aşırı pahalı. Kendiniz gezi planınızı ekonomik olarak yapın diye anlatıyoruz işte. Bizim daha yolumuz var 🙂
Santa Claus Village – Noel Baba Köyü Detaylı Bilgiler için Tıklayın:
3- Geleneksel Sami Çadırında Finlandiya Somon Balığı – Santa’s Salmon Place
Hazır Noel Baba Köyündeyken sizi efsane bir lezzetle tanıştıracağım: Santa’s Salmon Place. Yani Noel Babanın Yeri. Bizdeki yol kenarı restoran isimleri gibi, Kamyoncunun Yeri 😀
Santa’nın yerinde geleneksel Sami çadırında ateşte usul usul pişen efsane bir somon yedik keza parmaklarımızı da. Ya o nasıl lezzet el insaf! Aman somon balığı yeaa ne kadar iyi olabilir ki demeyin. Otantik ortamda, ateşin çıtırtıları eşliğinde o havayı solumak bile başlı başına bir deneyim.
Hayatımızda yediğimiz en leziz somondu. Somon balığının ücreti 22 Euro. Yanında gelen reçelli peynirli meze de 6 euro. Kola fanta gazoz 3 Euro. Hayat bize pahalı kardeşim. Adamlara 22 birim, birim olarak bakacaksınız 🙂 Adres ve detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Hemen alttaki video’dan da 5 dakika boyunca Sami Çadırına misafir olup somonun nasıl pişirildiğini görebilirsiniz.
4- Finlandiya Saunası ve Buzlu Göle Atlamak (eksi 20 derece havada)
Hayatımda yaptığım en heyecan dolu ve en çılgın şey eksi 20 derece havada aşırı tatlı bir Finalndiya saunasından koşarak çıkığ donmuş göle atlamaktı. Bu deneyim kelimelerle nasıl anlatılır onu da bilmiyorum. Muazzam bir histi gerçekten.
Buz kaplı göle atlama aktivitesini de yine 2 ay önce satın aldık, hangi gün nerede olacağımız aşağı yukarı belli olduğu icin bu aktiviteleri alıyoruz. Bir de bu deneyimi yapacağımız yer Lapland’da tek olduğu için yer kalmama riskini de hesaba katarak alımları 2 ay öncesinden yapıyoruz.
Nordic Adventures üzerinden ayarladığımız aktivite, Rovaniemi’ye yaklaşık yarım saat uzaklıkta yer alıyor. Arabanız yoksa da Alex sizi şehir merkezinden alıp geri bırakıyor. Adamsın Alex 🙂
Sauna olayı zaten Finlandiya’nın bulduğu bir şey. Fin hamamı da buradan geliyor. Finlandiya’daki evlerin hemen hepsinde de zaten sauna mevcut. Airbnb üzerinden tuttuğumuz evlerin yarıdan çoğunda sauna keyfini yaşadık. Finler bu aktiviteyi zaten her sene yapıyorlarmış.
Olay şu: Saunada 10-15 dakika ter atıp hemen sonrasında koşarak buzlu göle atlamak! Çok net bi OMFG! Finler bu aktiviteyi hasta olmamak, metabolizmalarını hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için zaten sürekli yapıyorlarmış. Olaya bak, coğrafya gerçekten kader. Tabi pat diye hemen göle atlamıyoruz. 3’er kez saunadan dışarı çıkıp 5’er dakikalık soğumalar yapıyoruz. Ardından da koşaraaak göle cumburlop!
Donan göl ve nehirlerde delikler açarak buzlu suya girmeye Fince Avantouinti(winter swimming) deniyor. Yani yaptığımız şey bize özgü değil baya bayaa bir gelenek. Vücut ısısının ani yükselip düşmesi sonucu kalp hastalığı vs olanların girmesinde sakınca olabilir.
Donmuş göle atlama videomu instagrama koydum ve neler geldi neler. Fotoşop diyenler, delirdin mi ler, zaturee olacaksınlar neler neler. Sonuç: Güçlenerek çıktı 🙂 Çok şükür hapşurma dahi olmadan bu efsane deneyimi tamamladık. Bu deneyimi Lapland’daki 4.günümüzde gerçekleştirdik ve tüm Lapland Turu boyunca hasta olmadan yurda dönüş yaptık. Sanırım bağışıklığımız güçlendi. Akşamları eksi 28 derecelerde kuzey ışıklarını ararken hastalanmamızın başka bir açıklaması yok çünkü 🙂
Sauna ve göl tamamen bize aitti. 2 saatlik göl ve sauna kullanımının ardından fiyata dahil olarak gölün hemen yanında atıştırmalıklar ve sıcak içecek ikramları da oldu. Tamamen Finlandiya kültürünü yaşatan bir deneyim. Orası da çok tatlıydı, şömineli tatlış bir ortam.
Bu unutulmaz Lapland aktvitesinin fiyatı ise kişi başı 105 Euro. Evet. Güzel paralar di mi? Sizi orada Alex karşılıyor, çok sıcakkanlı bir abimiz. Bizim göle atlayış videomuzu da o çekti 🙂 Giderseniz bol bol selam söyleyin. Hatta Alex gelen misafirlerin orada anlık fotoğraflarını çekip çıktısını alıyor ve oradaki mantar panoya asıyor. Alttaki fotoğraf şeklinde. Ayrıca toplu iğne ile geldiğiniz şehri de işaretliyorsunuz, harika 🙂
Fin saunası ve göle atlama deneyimi ile ilgili detaylar için aşağıdaki linke tıklayın:
Ayrıca bizevdeyokuz ekibine de bu efsane mekanı buldukları için, bizimle paylaştıkları için çok teşekkür ederiz. Duygu bu aktivite için söyle demiş: ”kuzey ışıkları ile birlikte benim için tüm Laponya’da yaşadığım EN güzel tecrübeydi.” Ona göre 🙂
Bu efsane deneyimi alttaki video’dan kesinlikle izlemelisiniz!
5- Donmuş Göl Üzerinde Snowmobile
Efsane Lapland aktiviteleri yazısında sıra geldi snowmobile deneyimine. Bu deneyimi Lapland bölgesinde hemen her yerde yapabiliyorsunuz. Biz her güne farklı bir aktivite sığdırabilmek adına snowmobile deneyimini İnari şehrinde gerçekleştirdik. İnari de bu arada kuzey ışıklarının göz bebeği bir şehir. Kuzey ışığının en üst seviyesi olan kırmızı renkli görüntüsüne İnari’de şahit olduk. İnari’nin yeri bizde çok ayrı. İnari kalp biz. O İnari koçarii!
Snowmobile aktivitesini yaptığımız yer, Samiler için oldukça kutsal kabul edilen bir yer olan Ukonkivi adasının da içinde yer aldığı İnari gölü. Linki tıkladığınızda gölün yaz mevsimindeki güzelliğini de görebilirsiniz 🙂 İnsan vay bee bu gölün üzerinde mi sürdük diyor..
Snowmobile’lar Lapland’da adeta şahin kartal gibi kullanılıyor. Herkesin altında var. Snowmobile aktivitesi hem gündüz hem de gece gerçekleştiriliyor. Ayrıca tur esnasında 15 dakikalık bir mola verilerek lingonberry’li oldukça meşhur bir çay ikram ediliyor. Biz etrafı izleyebilmek için tabii ki gündüz olanını seçtik. Akşam olanla da kuzey ışığı avlanıyor. O da farklı bir deneyim, tercih edilebilir.
Hemen alttaki youtube videomdan da snowmobile deneyimime ortak olabilirsiniz.
Snowmobile aktivitesine dair tüm bilgiler için tıklayın:
Dediğim gibi snowmobile sürüşünü illa İnari’de yapmanıza gerek yok. Hemen her yerde bulunabilen bir aktivite.
- Snowmobile deneyiminin fiyatı ise kişi başı 80 Euro.
6- Geyik Besleme
Lapland bölgesindeki geyik sayısının Lapland’da yaşayan insan sayısına eşit olduğunu biliyor muydunuz? Evet biz de bilmiyorduk. Lapland o kadar bakir bir coğrafya ki, insan yok denecek kadar az. Yol kenarlarında da geyikler başıboş şekilde özgürce dolaşıyor.
Lapland’da yer alan bir diğer aktivite de geyik çiftliklerine gidip geyik beslemek. Biz zaten yollarda görüp besleriz, ekmek biskrem falan veririz diyerekafhgkj bu aktiviteyi almadık. Oldukça da pahalı bir aktivite. İşte bir yerlerden kısıp tasarruf yapacaksınız. Bazısının hayali geyik beslemektir pat diye alır bu aktiviteyi. Biz yolda gördüklerimizle hasretimizi giderdik 🙂
7- Husky turu
Husky turu konusunda halk ikiye bölünmüş durumda! Bir kısım diyor ki hayvan haklarına aykırı, köpekleri zorla çekiştirip eziyet ediyorlar. Diğer kısım da özellikle Lapland özelinde huskylerin doğasında koşmak olduğunu, eğer koşmazsa mutsuz bir husky olacağını iddia ediyor.
Gezginilla bu işin neresinde derseniz biz grup olarak ikinci kısımdayız. İnternetteki araştırmalarımız sonucunda huskylerin herhangi bir zorlanma durumunda olmadıklarına inandık. Peki husky turu yaptık mı? Yapamadık!
Neden yapamadık diye soracak olursanız eğer, organize olamadık 😀 Yani zaten husky turuna kadar 4 Lapland aktivitesi gerçekleştirmiştik. Eurolar adeta alıp başını gitmişti. Lapland turu maliyetlerinden yukarıda bahsettik az uz paralar değil. Eurolar birinci sebep.
İkincisi de rezervasyon işini ayarlayamamamız. Husky turunu Lapland gezisinin son gününde İsveç’in Abisko şehrinde yapacaktık. (haritadan Abisko’ya bakarsanız ufak çaplı bir “siz neyin kafasını yaşıyorsunuz da taa oralara kadar gittiniz” şoku yaşayabilirsiniz. Detayları kuzey ışıkları turu yazısında!)
Abisko’ya akşam vardık ve husky turu için rezervasyon yapma şansımız olmadı. Sabah erkenden kalkıp turcularla görüştük lakin yer olmadığını söylediler. Mal gibi kaldık 😀 Sonra tabii gezginilla polyanacılığı olarak, bir dahaki sefere gelmek için bahanemiz oldu diyerek husky turunu sonraki kış aylarına bıraktık. Ya da euro’larımız bitti. Who knows?
Husky turunun maliyeti kişi başı 150-200 euro arasında. Alttaki linkten detaylara ulaşabilirsiniz:
8- Geyikli Kızak Turu
Yine aynı şekilde husky turuna benzer şekilde, hani şu noel babanın kullandığı geyik kızak olayı 🙂 Biz Laponya’ya ve geyiklere 10 günde doyduğumuz için geyik turu yapmadık. Laponya’ya 2-3 günlüğüne gelenler yapmalı ama 🙂 Genellikle 15-20 dakikalık turlar oluyor ve fiyatları da 50 euro civarında.
9- Cam İglo’da Konaklama
Ahh gelelim iglo meselesine. İnstagram’da orda burda bol bol görmüşsünüzdür. Burada kalmak istediğin kişiyi etiketle 🙂 Laponya’da cam iglolarda konaklamayı Lapland aktiviteleri kategorisine alabiliriz. Muazzam bir deneyim gereçkten de.
Lapland turuna çıkmadan evvel, Finlandiya vize başvurusunun da sorunsuz geçmesi için, 2-3 ay öncesinde Lapland Konaklamalarımızı ayarladık.
10 gecelik Lapland turunun 1 gecesinde de iglolarda kalmak istedik. Tahmin edeceğiniz gibi cam igloların fiyatları oldukça pahalı. Zaten iglonun en iyi sezonunda gidiyoruz. En ucuz iglolar kişi başı 1000 TL ve Nellim şehrinde yer alıyor. Hellim değil Nellim!
Tamam tamam Nellim’i haritada da göstereceğim. Bakınız, bayaa bir Kuzeydeyiz..
Grubumuzdan 2 arkadaşımız iglo rezervelerini yaptılar fakat Mustafa ve ben rez. yapmadık, evet. Nedeni de “kardeşim igloda da 2 erkek kalmayalım di mi? Yani o kadar romantik ve özel bir ortam ki adeta hayatımın kadını ile kalacak kadar güzel 😀 Bu özel anı da mustafa ile karşılıklı heba etmek istemedikfjfjdk“. Zaten husky turu yapmak için bir kez daha Laponya’ya gideceğiz. İşte o zaman hatunla mis gibi iglolarda kalınır 🙂 Bence kalmamak için güzel sebep. Sizce? Hayatımın kadını neredesin? 🙂
Hemen üstteki fotoğraf da önceki akşamında kuzey ışıklarını gördüğümüz yer. Sabah da gün gözüyle bakmak istedik. Göle girdik 😛
(Hem zaten arkaaşların kaldığı igloda internet yoktu, çok küçüktü, yerini de beğenmedik :P) Peki biz o gece nerede kaldık? Gezginilla Bey Nellim’e yaklaşık 30km uzaklıkta göl kenarında güzel bir pansiyon ayarladı. Olimpos’taki bungolavlar tarzı bir yer. Iglonun ortamından güzeldi :)) Bu coğrafyanın bizim için önemi de kuzey ışıklarını ilk kez burada görüyor oluşumuzdu. Çünkü iyice kuzeye tırmanmıştık ve ne kadar kuzey o kadar köfte.
Ne kadar kuzey o kadar kuzey ışığı
Gezginilla Wilde
- Arkadaşların kaldığı igloo. 2 kişi, tek gece toplam fiyat: 2100TL
- Koca yürekli Gezginilla ve Mustafa’nın kaldığı ağaç ev. 2 kişi, tek gece toplam fiyat: 350TL
10- Buz Otel ve Buz Bar – Ice Hotel and Ice Bar
Lapland da birçok şehirde buz oteller bulunuyor. Yani seyahat rotanıza göre hangi şehirde gidebileceğinizi ayarlayabilirsiniz.
Finlandiya’da aktivite bolluğu yasadığımızdan biz İsveç’in Kiruna şehrinde yer alan Buz Otel’i tercih ettik. Ambiyansı oldukça güzel, çok farklı bir deneyim.
Ice hotelin hemen girişinde de ice bar yer alıyor. Buzdan bardaklarla drinklerinizin tadını çıkartıyorsunuz. Harika bir tecrübe! Konaklama ücretleri haliyle oldukça tuzlu. Bütçeniz el veriyorsa affetmeyin, 1 gece konaklayın. Biz param parçayız 😀
Lapland’da yer alan diğer buz oteller ise şu şekilde:
- Kemi’de Ice Castle;
- Rovaniemi’de Arctic Snow Hotel,
- Kittila’da Snow Village.
Hemen alttaki video’dan buz otel de neymiş, odalar nasılmış, içecekler nasıl yapılıyormuş gibi soru işaretlerinizi giderebilir; oturduğunuz yerden biraz üşüyebilirsiniz 🙂
11- Tree Hotel
Tree hotel’i de yine instagram yıldızı olarak tanıyorsunuzdur. Tanımıyorsanız da aşağıdaki linkten bence bir göz atın. Muazzam bir estetikle yapılan tree hotel, Laponya’nın en fantastik yapılarından biri.
Kraliyet ailesi, Kate Moss’lar falan da ağırlanmış burada öyle meşhur. Konaklama yapmayı düşünürseniz eğer birkaç böbrek bırakabileceğinizi hatırlatayım.
12- Ice-fishing (Donmuş Gölde Balık Tutmaca)
Yine Lapland’ın ikonik aktivitelerinden biri de donan bir gölde yuvarlak açıp balık tutmak. Lapland’da inanılmaz sayıda göl bulunuyor ve kış aylarında alayı da buz kaplı.
Yine bir turizm dehası olarak gölün ortasında buzlar kırılıp balık tutma aktivitesi gerçekleştiriliyor. Ice fishing aktivitesini Laponya’da yapmak oldukça mantıksız geldi bize.
Mis gibi Kars Çıldır Gölümüz var mesela, orada yapın abi 0 TL 😀 Ice fishing maliyeti ise kişi başı 80-100 Euro civarında, balık tutma garantisi de yok tabii ki 🙂 Benim param var ben her aktiviteyi yapçam diyenler buyursunlar.
13- Snowshoeing – Karda Yürüyüş
Olmasa da olur dediğimiz bir lapland aktiviteleri balonu. Bence gereksiz.
O ne ola ki sınovşşoeeink dediğinizi duyar gibiyim 😀 Lapland’ın boşbeleş, para tuzağı aktivitelerinden biri ahahaha. Size bir aparat veriyorlar ve o sayede karda ayağınız batmadan yürüyorsunuz.
İşte Samiler, Eskimolar falan kullanıyorlarmış. Yine bu aktiviteyi Tripadvisor’dan herhangi bir şehirde bulabilirsiniz. Biz kara batmayı sevdiğimizden yapmadık 🙂 Bu sene kar yağmadı Türkiye’ye ya adam akıllı. Ne snowshoeingi 😀
14- Nordkapp, Avrupa’nın EN Kuzeyi
Nordkapp da başka bir şov rotası. Her kutbu gezdik Nordkapp’ı kaldı dedirtecek cinsten. Nordkapp Avrupa’nın en kuzeyi. Sinop bunu beğendi.
Nordkapp Norveç’te yer alıyor. Hem Norveç’ e de gittik yeaa dersiniz. Yeri oldukça ters olduğundan ve vaktimiz sınırlı olduğundan maalesef gidemedik. Ancak yeriniz geniş olur, çevre ülkelerde şehirlerde yaşıyorsunuzdur. Kesinlikle gidip görmeniz gerekir.
Belli mi olur, husky turu ve iglo için Lappi’ye gittiğimizde Nordkapp’a da uğrayıveririz 🙂 Al işte yapılacak bir sürü şey çıktı yine!
Lapland Turumuz esnasında karşılaştığımız ve 4500 km süren yol manzaralarını merak etmiş miydiniz? Alttaki video’dan muazzam Laponya manzaralarına şahit olabilirsiniz:
15- Kuzey Işıkları – Aurora Borealis
Vee Laponya’nın en ateş eden olayı: KUZEY IŞIKLARI. Laponya seyahatinin tetikleyicisi, doğa üstü olay. Hayallerimi süsleyen ve ölmeden önce yapılacaklar listemin ilk sıralarında yer alan kuzey ışıklarına 5 ayrı gece şahit olmak gerçekten inanılmazdı!
Güzelliğe bakar mısınız? Gündüz efsane Laponya aktiviteleri, gece ise Kuzey Işıkları Turu. Nerden baksan kral organizasyon 🙂
İyi hoş anlatıyorsun da kuzey ışıkları turunu nasıl planlayacağız derseniz de size aşırı faydalı bir link zaten yazının başında paylaşmıştım. Bu link üzerinden mis gibi Laponya gezinizi ve kuzey ışıkları turunuzu planlayabilirsiniz. Takıldığınız yerde de bir DM kadar uzağınızdayım!
Lapland Aktiviteleri blog yazısında değinilmesi gereken bir konu da Finlandiya vizesi veya Schengen vizesi. Malum Lapland bölgesine şengen vizesi ile gidiliyor. Hemen alt kısımda sıfırdan Finlandiya vize başvuru sürecini anlattım.
Finlandiya Vizesi Nasıl Alınır – Schengen Vizesi Başvurusu
Lapland aktiviteleri gerçekleştirebilmek için schengen vizenizin olması gerekiyor. Lapland turunu ağırlıklı olarak Finlandiya’da gerçekleştireceğimizden Finlandiya vizesi almamız gerek 🙂
Finlandiya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Schengen Vizesi Nasıl alınır güzel güzel, tane tane anlattım. Şengen vizesi başvurusu yapmak isteyenleri aşağıdaki linke alalım:
Lapland’da Konaklama
Lapland aktiviteleri sırasında kalacak yerleri ayarlamak da biraz zor bir iş. O günde tam nerede olacağınız hesaplamak ciddi bir planlama gerektiriyor.
Malumunuz Finlandiya Euro bölgesi. Biz 2020 yılı Şubat ayında Lapland yolculuğunu gerçekleştirirken 1 euro 6.85 TL seviyelerinde idi. Ahh can yakan kur 🙁 Bundan dolayı da bazı şeylerde tasarruf yapmak da şart oluyor.
24.09.2021 güncellemesi ile araya giriyorum kusura bakmayın 🙂 İnanamıyorum resmen. 6,85 Euro kuru ile gezmek baya bir zorlayıcıyken şu an 1 Euro: 10,36 seviyelerinde. Allah herkesin yar ve yardımcısı olsun..
Lapland aktivitelerinin pek bütçe dostu olduğu söylenemez. Bir yerlerden tasarruf yapmalıyız ki Laponya aktivitelerine para kalsın 🙂 Biz bu tasarrufu en güzel airbnb sayesinde yaptık! Siz de airbnb’den uygun evler seçerek konaklama maliyetlerinizi bir tık düşürebilirsiniz.
Ölmeden önce Lapland Aktiviteleri ‘ni şahane bir Lapland Turu ilemgerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Üzerine de 5 gece kuzey ışıklarını yakaladığım için inanılmaz sevinçliyim. Umarım herkes bu mutluluğu yaşar.
Instagram’ a da bekleriz: macitilla
4 Yorum
Kadir
Muthis aciklamissin eline saglik. Tum detaylara ulastim yazinla.
Atilla
Teşekkürler kadiropon😇
filiz
Merhaba, Lapland bölgesi en çok gitmek istediğim yerlerin başında geliyor. Çok da güzel anlatmışsınız ama ilk nereye nasıl gittiniz, ikinci gün bir sonraki yere nasıl hangi vasıtayla gittiniz yazmamışsınız. Biraz daha böyle bilgilere ihtiyacım var, yazma imkanınız olur da bilgi verirseniz çok sevinirim. Çok selamlar