Saraybosna arabayla vizesiz balkan turu
Avrupa,  Balkan Turu,  Dünya

Saraybosna Gezisi | Saraybosna’da Gezilecek En İyi 13 Yer

Saraybosna gezisi Balkan turunun en tarihi ve en lezzetli gezi turlarından biri oldu. Saraybosna’ nın leziz yemekleri, tarihi ve doğal güzelliği Osmanlı ve Avrupa kültürü ile birleşince şahane bir şehir ortaya çıkmış.

Saraybosna Bosna-Hersek’in en popüler şehri şehri konumunda. Bu tarihi başkentin turistik ve ne popüler gezi noktalarını Saraybosna gezi blog yazımda keşfedeceksiniz!

Vizesiz Balkanlar gezi turumuza, Arnavutluk ve Karadağ’ın ardından üçüncü ülkemiz olan Bosna Hersek ile devam ediyoruz. (Balkan Turuna dair tüm detaylar, diğer vizesiz ülke linkleri yazının en sonunda)

Bosna Hersek gezimiz Karadağ tarafından geldiğimizden önce Mostar şehrinde yer alan efsane Mostar Köprüsü ile başladı. Mostar’da yaklaşık 2-3 saat vakit geçirdik. Güzel bir cevabcici (Bosna köftesi) yedik. Ardından Mostar Köprüsünde güzel fotoğraflar çektik.

mostar köprüsü gezilecek yerler
Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü sonrasında yine Mostar şehrinde bulunan Blagaj Tekkesi’ne uğradık. Mostar Köprüsünü görenler Blagaj Tekkesine de mutlaka gitmeli! Çok tarihi bir nokta.

Yani Saraybosna gezisi öncesinde 3-4 saat ayırarak bu 2 yeri de görebilirsiniz.

blagay alperenler tekkesi bosna hersek
Blagay alperenler tekkesi – Mostar

Bizim gibi vizesiz Balkanlar gezi turu yapanlar için Bosna Hersek gezilecek yerler olarak Saraybosna ve Mostar şehirleri nokta atışı 2 şehir. İlla ki farklı yerleri de görmek gerek ancak vaktimiz dar izinler kısa. EN meşhur yerleri görüp Balkan turu rotasına devam etmemiz gerekiyor 🙂

4 saatlik Mostar gezisinin ardından artık Bosna Hersek’in başkenti olan Saraybosna’ya doğru yola çıktık.Tabelalarda Sarajevo yazıyor. Sarajevo Saraybosna demek 🙂

bosna hersek gezilecek yerler
Road to Sarajevo

Bosna Hersek, vizesiz gidibilebilecek Balkan ülkelerinden biri olmasıyla, ekonomik ve ucuz seyahat imkanıyla, Türkiye ile kültürel yakınlığıyla ziyaret edilebilecek ve sizi memnun edebilecek harika bir ülke.

Saraybosna’da gezilecek yerlerden ulaşıma, alışverişten konaklama yapılacak bölgeler ve bütçe dostu otel tavsiyelerine, yöresel yemeklerden gece hayatına kadar birçok önemli konuda detaylı bilgiler, fotoğraflar, videolar ve tavsiyeler Saraybosna gezisi blog yazısında olacak.

Yazıya geçmeden ilkokul seviyesinde editlediğim 2 dakikalık Saraybosna video’sunu izlemeye ne dersiniz? 🙂

İçindekiler

  • Saraybosna Genel Bilgiler
  • Saraybosna Kaç Günde Gezilir
  • Bosna Hersek Vize Uygulaması
  • Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir
  • Saraybosna Hangi Para Birimi
  • Arabayla Bosna Hersek’e Gideceklerin Dikkatine!
  • Sırp Cumhuriyeti
  • Saraybosna’da Nerede Kalınır
  • Saraybosna’da Ne Yenir
  • Saraybosna Gezilecek Yerler
  • Saraybosna’da Gece Hayatı

Saraybosna gezisi yazısında detaylara geçmeden evvel Saraybosna gezilecek yerleri listeledim. Yazının devamında hem bu yerlerin açıklamaları olacak hem de Bosna Hersek ve Saraybosna’ya dair sıkmadan küçük bilgiler vereceğim. Bu bilgiler Saraybosna geziniz öncesinde işinize yarayacak cinsten 🙂

Saraybosna Gezilecek Yerler

  • Başçarşı (Baščaršija)
  • Sebil (Sebilj)
  • Latin Köprüsü (Latinska ćuprija)
  • Gazi Hüsrev Bey Camii (Begova džamija)
  • Milli Kütüphane (Vijecnica) **
  • Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova)
  • Sonsuz Ateş (Vjecna Vatra)
  • Morica Han
  • Saat Kulesi (Sahat Kula)
  • Ferhadiye Caddesi
  • Bakırcılar Çarşısı (Kazandziluk)
  • Bursa Bezisteni (Brusa Bezistan)
  • Umut Tüneli (Tunnel of Hope)
  • SSC – Sarajevo City Center (AVM)
  • İnat Evi (Inat Kuca)

Saraybosna Genel Bilgiler

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Saraybosna’nın yabancı dildeki karşılığı da Sarajevo. Çok havalı be 🙂

Saraybosna, Balkan ülkeleri içinde kültürel olarak öne çıkan bir şehir. Camilerin, Katolik ve Ortodoks kiliselerin ve havranın bir arada bulunduğu Saraybosna şehri, din ve etnik köken yönünden oldukça farklılık göstermekte. Bu yüzden Saraybosna, ‘Avrupa’nın Kudüs’ü‘ olarak adlandırılıyor.

Bosna Hersek’in acılarla dolu bir tarihi var. Bosna Hersek’in dönüm noktası 1992’de Bosna Hersek’in bağımsızlığını ilan etmesi. Bağımsızlık ilanının hemen ardından 1995’e kadar sürecek olan Bosna Savaşı sırasında şehirlerde büyük yıkımlar ve değişimler yaşanıyor.

Binlerce Saraybosnalı, bu savaşta maalesef hayatını kaybediyor. 1995’te imzalanan Dayton Anlaşması ile de Bosna Hersek devleti resmen kurulmuş oluyor. Bak sorarlar anlaşmayı KPSS’de 🙂

Saraybosna Kaç Günde Gezilir

Saraybosna’yı tam anlamıyla gezmek için 2 gün ideal diye düşünüyorum. Bu süre zarfında Saraybosna gezilecek ve görülecek yerleri bitirebilir, lezziz Bosna mutfağının keyfini çıkarabilirsiniz.

Saraybosna gezisi çok net 2 gün bence. Yani vakti olanlar zaten gönlünce gezsin ama bizim işimiz çok 🙂

Saraybosna Vize İstiyor mu

Saraybosna’ya gidecek umuma mahsus pasaport sahipleri 90 gün süreliğine vizeden muaf tutulmuştur.

Yani, bir adet bordo pasaport ile Saraybosna’ya vizesiz şekilde seyahat edebilirsiniz.

Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir?

Saraybosna gezisi yapmak isteyenler için kış aylarını pek önermem. Çünkü Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasını duymuşsunuzdur 🙂 Bir hayli soğuk oluyormuş kış aylarında Bosna.

Biz Temmuz ayında Saraybosna gezisini gerçekleştirdik. Biraz da terletti açıkçası. İlkbahar ve sonbahar ayları Saraybosna seyahati için en uygun mevsimler olacaktır.

Saraybosna Para Birimi

Bosna Hersek’in para birimi Mark. Para sembolü KM ve BAM. Bosna Hersek para birimi hayret edici şekilde bizim paramızın 3 katından biraz fazla. Onların da ekonomisi uçuyo demek ki! 1 bosna hersek markı = 3,21 Lira (Temmuz 2019) . Buna rağmen fiyatlar Türkiye’ye göre bir tık ucuz diyebilirim.

2021 Şubat ayında gelen güncelleme ile 1 Bosna Markı 4,60 TL olmuş. Ya Bosna Hersek parası karşısında da değer kaybetmezsin TL efendi?

Saraybosna’da Türkçe Konuşuluyor mu

Evet 🙂 Biz de baya şaşırdık. Çarşıda alışveriş yaparken baya Türkçe pazarlık yaptık. Restoranlarda işletmeciler genelde Türk. Hediyelik eşyacılarda da anlaşacak derece Türkçe konuşuluyor. Çok güzel bir duygu farklı bir ülkede Türkçe konuşulduğunu duymak 🙂

Arabayla Bosna Hersek’e Gideceklerin Dikkatine!

Arabayla Balkan turu yaptığımızdan ülkelere giriş çıkışlarda neler yaşadıklarımızı da anlatmaya çalışıyorum. Her şey gezilecek yerler değil bence. Bu tarz tecrübelere de gezginlerin ihtiyacı var 🙂

Bosna Hersek Sınır Kapısı

Bosna Hersek’e girişte sınır kapısında green card alma zorunluluğu bulunuyor. Seyahat sigortası gibi bir şey.

Green Card fiyatı 40 Euro. Evet biraz can yakıyor ancak mecbur vereceğiz.

Biz Bosna Hersek sınırına Karadağ tarafından giriş yaptık. Bosna sınırı, diğer ülkelere nazaran biraz daha kalabalıktı. Yarım saat kadar bekledik.

Sıra bize geldiğinde green card almamız gerektiği söylendi. Bu şey değil mi ya Amerika’ya göçüyorsun falan? Sigortaymışshsh, almadan geçilmiyormuş. 40€ kapıda bayıldık green card abimize. Sonra sınır kapısındaki abimiz aracımızı aradı. Napıyon birader öndekileri aramadın? Sahilden geliyoruz tenimiz hafif buğday. Kimi beğenmedin ki?

Bagajdaki cornflakesleri, ton balıklarını görünce Ahmet kuralın sılaya baktığı gibi bize baktı, tamam hadi devam et dercesine kafasıyla işaret etti. Torpitomuza bile baktı. Orda da jager bebeği yatıyordu. Bosna Hersek’e girişimiz bu şekil oldu.

Sırp Cumhuriyeti

Saraybosna gezisi sırasında ilginç bir an yaşadık. Bosna Hersek sınırını tam geçtik. Geçer geçmez biz şok. Bosna bayrakları beklerken, karşımıza Sırp bayrağı çıktı. Sırp Cumhuriyetine hoşgeldiniz yazılı tabela bizi karşıladı. Kafalar da karıştı tabi bizim. Sürekli sınır değiştiriyoruz falan dedik yanlışlıkla başka ülkeye mi girdikdsadsa. İnternetimiz de yok bakamıyoruz noluyo ne bitiyo. Yolumuza devam ettik..

Bosna hersek gezi rehberi
Bosna Hersek bayrağı sınır kapısında bizi karşıladı

Sonra öğrendik kii Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek’i oluşturan iki özerk bölgesinden biriymiş, diğeri ise Bosna Hersek federasyonu. Buranın Sırbistan ile falan alakası yok.

Ülkedeki Bosnalılar tarafından Sırp Cumhuriyetine pek sıcak bakılmıyormuş. 9 Ocak 2019’da AA da yayınlanan bir habere göre, Sırp Cumhuriyeti’nin kurulduğu 9 Ocak tarihinin “anayasaya aykırı” bulunmasına rağmen Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanması, ülkedeki Boşnaklar tarafından tepkiyle karşılanmış. Biz Sırp bayrakları dışında pek bir şey görmedik. Koca bir köy.

Kardeşim 4 sene uluslararası ilişkiler okuduk, kimse bize bu durumdan bahsetmedi. Burdan şöyle bir sonuç çıktı: ÇOK GEZEN BİLİR! Hadi SA.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna’da hem merkeze yakın hem de uygun fiyatlı çok sayıda konaklama seçenekleri mevcut. Hemen alttaki linke tıklayarak erken rezervasyon fiyatından faydalanabilir, Saraybosna konaklamanızı şimdiden halledebilirsiniz:

Bizim Saraybosna’da kaldığımız otelin ismi Check Inn Otel. Otelin yeri muazzam, merkeze yürüyerek 5 dakika. Piyasa mekanların da üst komşusu! Bu kadar kral yerden de tutmayın kardeşim nasıl ayarlıyorsunuz ya kalacağınız yerleri? ahshsh

Tam bu piyasa caddede arabamızı park ederken baya ekşınlı bir olay yaşadık.

Arabamızı, Saraybosna gece hayatının önemli mekanlarından biri olan City Lounge‘ın önüne park ediyorum caddeye. Saraybosna’da konaklama yapacağımız yer de City Lounge’ın üstüymüş! Aracımız da sedan, geniş uzunsjsjs. Aracı park ederken arkadaki son model bmw’ye ben bir tık vuruyorumdjdjdj. Nazar anam nazar. Az story atçam bida ahahah göz var(daha fazla attı) Arabadan ince bi çıtırdı sesi geldi. Daha biz inmeden vurduğum arabanın sahibi geldi. Arabanı bu kadar seviyo musun ya? Kolu kafam kadar gelen adamın🙃 Tam arabasının karşısına da oturmuş mekanda?? El fenerleri falan açıldı, çizik neyim var mı diye bakıyoruz. Elemanın 2-3 tane daha arkadaşı geldi dalga geciyolar, gülüyolar falan. Ben de gülüyorum. @Erasmustafa gergin😂 Mekandaki herkes de bize bakıyo 50 60 kisi falan. Karşılıklı mekanlar var, ortada da biz ahahaha. Ankaralı gardeşlerim 7. Caddenin ortasında bu olayı yaşadığını düşünsün. Neyseki izbandutçum uzatmayıp bizi saldı. Güzel bir Saraybosna gezisi oluyorjdjfj. Eşyalarımızı alıp otelimize çıktık.

Saraybosna Nerede Ne Yenir?

Saraybosna’da ne yenir ‘ in iki cevabı var:

  • 1-Ćevapi-Ćevapčići (köfte)
  • 2-Burek (börek)

Vizesiz Balkan Turunda başımıza gelen en güzel şeylerden biri Balkan köftesi, diğeri de Boşnak böreği!

Peki bu köfteler, börekler nerede yenecek derseniz eğer, en iyi adresi Saraybosna’nın kalbi Başçarşı bölgesi. Çarşı içerisinde lezzetli, yerel, bol çeşitli yemekler sunan birçok restoran bulunuyor.

Dünyanın en lezzetli köfteleri Saraybosna da ya net!

saraybosna'da ne yenir cevabi
Ateş eden cevabi köftesi :p

Saraybosna’da köfte nerede yenir

Bizim köfte yediğimiz mekan: Ćevabžinica Željo . Böyle bir köfte gerçekten yok arkadaşlar. Acil Saraybosna turu planı yapıp bu köftenin tadına bakmanız lazım! Saraybosna gezisi yıldızı resmen bu köfteler!

Saraybosna yemek fiyatları 2019’da Türkiye’ye göre de oldukça uygun! Hem porsiyonlar aşırı büyük hem de aşırı lezzetli ve daha ucuz.

Saraybosna’da Başımıza Gelen en Güzel Şey: Yemek Yemek!

Sabah böreeek zılgıtlarıyla uyandık. Saraybosna köftesinin ardından resmen heyecanla sabahı bekledik Saraybosna böreğine kavuşmak için!

Saraybosna’da börek nerede yenir

Sabah uyanır uyanmaz koşarak aşırı yüksek puanlı Buregdzinica Bosna börekçisinin yolunu tuttuk. Saraybosna gezilecek yerlerin yıldızı bu börekçii!

saraybosna börek
saraybosna börek

4 çesit burek var. Yanlış yazmadım Bosna halkı böreğe burek diyor. Ispanaklı, peynirli, pattisli, kıymalı. Hepsinden aldık karışıklı. Ben en çok ıspanaklıyı beğendim. Siz hangisini beğendinizi yorumlardadkdjdjd.

Boşnak böreği vol 2

İkinci sabahımıza uyandığımızda da gözümüzü meşhur bir diğer börekçi olan Sac Buregdzinka da açıyoruz. Burada da böreklere ve özlenen çaya kavuşuyoruz tekrardan. İlk gün yediğimiz börekçi daha güzeldi yeaa diyip mekandan ayrılıyoruz.

saraybosnada ne yenir
Saraybosna’da Ne Yenir: BUREK

Evet Boşnak böreği şöleninin ardından Saraybosna sokaklarını keşfetmeye koyulduk. Tabi bu arada arkadaşlar sürekli döviz bozduruyoruz ülkeler değişiyor falan. Kafalar iyice allak bullak. Bunları da anlatmıyorumdkdk. Cebinizde bol bol dolar bulundurun 🙂

Saraybosna’da 2 gece konakladık. Ertesi sabah da aşırı meşhur bir diğer börekçi olan Sac Buregdzinka‘da börek yedik. Saraybosna gezilecek yerler, kronolojik sırayla ilerlediği için yazının alt kısmında da bu börekçiden bahsettim. Her iki börekçinin de lezzetleri birbirine çok yakın.

Bu arada carşıda dolanırken bir yerde Bey çorbası içmemiz gerektiği aklıma geldi! Ara öğün tadında gömülecek bir yerel besin. Bosna’nn en meşhur corbasıymış. Çorbalara düşkünüzdür, tatmayı severim. Mideye de iyi gelirdjdjdj. Mesela Kiev’de tattigim Borsch corbasi harikaydi. Ya da Maraş’ ta denediğim kelle paça 😛

O sirada The Adress adlı mekanı gordük. Aslında tatlılarini yemek için girmiştik fakat Bey çorbası yapıldığını duyunca çorbamızın üstüne local tatlılarını da denedik. Mekânın işletmecisi Türk. İçten, tatlı bir abimiz. Bir sıkıntınız falan olursa gidin konuşun kralla, çorbasını için. Çorbaya puanım 7.

Saraybosna Gezilecek Yerler

Kusura bakmayın ya anca gelebildik Saraybosna Gezilecek Yerlere 🙂 Saraybosna sahip olduğu çok kültürlü yapısı, tarihi dokusu ve keyifli mimarisi ile dikkat çeken Balkan şehirlerinden bir tanesi.

1- Başçarşı’nın Sembolü: Şadırvan

Şehrin simge yapısı Şadırvan‘ a geliyoruz. Bütün sokaklara resmen burdan çıkılıyor. Başçarşı sebili, Saraybosna’nın kalbi. Şadırvanda bir elimizi yüzümüzü yıkayıp suyundan içiyoruz. Herkes içti biz de içtik. Siz de için.

saraybosna başçarşı gezi
saraybosna başçarşı gezi

2- Gazi Hüsrev Bey Camii

Şöyle kafanızı herhangi bir yere doğru kaldırdığınızda en az 1-2 minare görebiliyorsunuz, güzel bir his. Evde hissettiriyor. Kosova’da da aynı hisler içindeydik. Tabi sayıca çok cami var burda.

Biz en meşhuru, büyüğü olan ihtişamlı Gazi Hüsrev Bey Camii ‘yi ziyaret ediyoruz. Bosna Hersek gezi notlarımızın başına yazılacak bir camii.

Aslında burası bir külliye. Osmanlı’nın Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılan Gazi Hüsrev Bey Camisinin hemen yanında iki türbe yer alıyor. Hüsrev Bey ve Murad Beyin türbeleri.

Camiinin hemen karşısında da Hüsrev Bey’in annesi Selçuk Hatun adına yapılan Medrese bulunmakta. Hemen altta da 30 saniyelik Cami videosunu yer alıyor.

Gazi Hüsrev Bey Camii Saraybosna’nın kalbi diye tabir edilen Başçarşı‘da yer alıyor. Saraybosna gezilecek yerler Camisiz olmaz. Hüsrev Bey Cami, Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiş.

Ayrıca ilginç de bir haber okumuştum 2-3 sene önce bu camiyle ilgili. Gazi Hüsrev Bey Camisi’nin dünyada elektrikle aydınlatılan ilk cami olduğunun iddia edilmesiyle ilgiliydi. Umarım üfürmemişlerdir.

Son olarak, Evliya Çelebi, 1070 yılı Şâban ayında (Nisan 1660) Edirne’den Sırbistan’a giderken uğradığı Saray (saraybosna) şehrinde “saat kulesi olan mahalde” bulunan Hüsrev Paşa Camii’nden bahsederek bu caminin çok kalabalık cemaati bulunduğunu söylemiş.

Ayrıca abdest musluklarından kışın ısıtılmış su akıtıldığı yolunda bilgi vermiş. Güzel bilgiler tşkler Çelebi Bey. Bu arada caminin içine giriş paralı. Saraybosna belediyesi dur da 2 rekat namaz kılalım ya hiç yakışmadı. Allahtan avluda açık, ücretsiz bir kısım vardı.

3- Saraybosna’ nın kalbi Başçarşı:

Saraybosna sanırım hediyelik eşyaların en ucuz olduğu Balkan Şehri!

Saraybosna’dan ne alınır ,nereden alınırın cevaplarının alınacağı yer: Saraybosna Başçarşı. Bu bölgede çok güzel ve ucuz yollu hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Esnaflar çat pat Türkçe konuşuyor. Pazarlık yapmayı da unutmayın!

Biz de hediyelik eşya, magnet vs. alışverişleri için çarşı içerisinde fiyat yoklamalarına başladık. Bir tezgahın önünden geçerken ”gel abi akşam pazarıııaa” çığrışlarına kayıtsız kalamayıp abimizin tükkanına yanaştık. Kendisinden yaklaşık 200 liralık alışveriş yaptık. Akşam pazarı vibezz.

Eşe dosta da bütün hediyeleri Saraybosna’da hallettik. Karadağ’da Euro ile hediye alacak halimiz yok değil mi ama?

4- Morica Han: Türk Kahvesi Vibes

Bosna’nın Hanları da oldukça meşhur. Bursa Koza Han sen misin? Birkaç tane han var Saraybosna’da. Biz Morica Han’ı tercih ettik. Morica Han’a girerken de şöyle tatlış bir story atmıştım instagram’a.

Morica Han’da kısa bir kahve molası verdik. Bosnian coffee‘nin tadına bakıp, e bu şeey Türk kahvesi deyip wifi batağına düştük. Küçük bir mola oldu 1 saat.

Bu arada internetsiz gezmenin tadı da bir başkaymış. Kimse telefonlarına gömülmüyor. Sohbet muhabbet, anı yakalama ne ararsan var. Siz de hat almayın.

saraybosna morica han
saraybosna morica han

Türk kahveciler, Morica Han’ı notlarına alsın hemen. Boşnak kahvesi (Bosanska kafa) damak tadımıza oldukça uygun bir lezzet!

morica han saraybosna gezilecek yerler
morica han saraybosna gezilecek yerler

5- Ferhadiye Caddesi

Bu güzel, otantik han ziyaretinin ardından Saraybosna’nın en meşhur caddesi olan Ferhadiye Caddesinde adımlamaya başlıyoruz. Caddenin inşaat halinde oluşu biraz can sıkıyor. Ah bi bitiremedi bu belediye de şu kazı işlerini. Derken caddenin tam ortasında harika bir katedral ile karşılaşıyoruz: Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova). 

6- Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova)

Saraybosna katedrali ayrıca İsa’nın Yüce Kalbi Katedrali adıyla da anılıyor. Katedralin şöyle bir özelliği var: Mimar Jasip Vancaš, dini yapıyı tasarlarken Paris’teki ihtişamlı ve ne yazık kii şu an halinden eser olmayan Notre Dame’dan ilham almış.

Turist olmak çok güzel! Katedral, KKTC Gazi Mağusa’da yer alan Lala Mustafa Paşa Camii yi de hatırlattı bana. Hangisi daha güzel yorumlar yazındhdhfj

Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova)
Katedral bizim. Bosna kira / Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova)

7- Bursa Bezisteni (Brusa Bezistan)

Saraybosna gezilecek yerlerin alışverişi yapılacak, eşe dosta hediye alınacak yerlerden birisi de Bursa Bezisteni. 1551 yılında Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Bursa Bezisteni‘nin ilk yapılış amacı Bursa ipeğinin satışa sunulmasıyken günümüzde birçok dükkanın yan yana sıralandığı mini bir kapalı çarşı.

8- Umut Tüneli (Tunnel of Hope)

Bosna Savaşı boyunca Bosna halkı için en önemli noktalardan birisi de Umut (Hayat) Tüneli. 3 yıl süren Bosna savaşında Saraybosna’ya girişlerin imkansız olduğu dönemde, Saraybosna halkı çareyi 800 metre uzunluğunda bir tünel kazmakla bulmuş. Umut Tüneli, savaş boyunca başta ulaşım olmak üzere ilaç ve silah transferinde kullanılmış.

Saraybosna gezisi sırasında duygusal anlar yaşatan, umutları yeşerten bir nokta oldu Umut tüneli bizim için.

A n k a r a l ı K a r d e ş l e r i m İ ç i n: A V M

Yine bir 15 km civarı Saraybosna sokakları yürüyüşünün ardından artık akşam ediyoruz. What a day ya! Şehre ilk girdiğimizde büyük bir avm gözümüze çarpmıştı.

9 – SSC – Sarajevo City Center

Belki bir iki parça ucuz yollu bir şeyler almak maksatlı rotamızı AVM’ ye çeviriyoruz. Çünkü Ankaralılık. O AVM ler gezilecekfdfsdfsd. Kimse AVM sevdamızı sorgulamasın! AVM nin ismi SCC Sarajevo. Keşke SÇS olsaymış. AVM’ de pull and bear dan ucuz yollu bir iki bir şey çözüldü, sevinçliyiz.

saraybosna da alışveriş ssc sarajevo
Saraybosna da alışveriş SSC Sarajevo

Gereksiz avm ziyaretinin ardından artık otele doğru yol alıyoruz. Otele geçmeden önce yine bir köfte (cevabi) gömüyoruz. İnternette, Saraybosna’da köfte yenecek bir sürü yerler falan anlatılıyor. İnanın bana her restoran kalabalık, biz 4-5 restoranda falan köfte yedik. Hepsi de efsaneydi. Köfte o kadar lezzetli ki, aklınız başka bir yemeğe asla gitmiyor! Ahh sen nasıl bir köftesin ya..

10- Sonsuz Ateş Anıtı

Gece yürüyüşüyle şehri noktalamadan önce Sonsuzluk Ateşi‘ni keşfediyoruz. Mareşal Tito ve Ferhadiye caddelerinin kesiştiği noktada yer alan Sonsuz Ateş, II. Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına kentin Nazi ve Hırvat işgalinden kurtuluşunun birinci yıl dönümünde açılmış.

1946 yılından beri adına uygun şekilde yanmaya devam eden ateş sadece Sırp saldırıları sırasında yakıt sıkıntısı yaşandığı için sönmüş. Allah söndürmesin canım.

sonsuzluk ateşi saraybosna
sonsuzluk ateşi saraybosna

Anıt üzerinde Yugoslavya bayrağı renklerinde kısaca şu ifadelere yer veriliyor: “Cesareti ve birlikte dökülen kanlarıyla, Bosnalı, Hersekli, Hırvat, Karadağlı ve Sırp tugaylardan oluşan Yugoslavya Ulusal Ordusu: Müslüman, Sırp ve Hırvat vatanseverler ile 6 Nisan 1945’te Bosna Hersek Cumhuriyeti’ni kurtardı. Bu zafer için canını feda edenlere, sonsuz şükran ve minnetle…

Bu arada Saraybosna’da 1 gece kalacaktık. Şehri bitiremeyişimiz ve yola çıkamayacak derecede yorgun olmamızın şerefine 1 gece daha konaklıyoruz güzelim Saraybosna’da. Bu demek oluyor kii bir sabah daha Boşnak böreğine yiyeceğiz 😛

Saraybosna’da Tatlış Bir Cafe

Hemen araya girip bir cafe tavsiyesi vermek istiyorum. Merkeze çok yakın bir konumda Tesla Cafe var. Bu tavsiye insta storyci gardeşlerim için.. Hemen bir story paylaşıp devam ediyoruz.

saraybosna gezilecek yerler
Saraybosna gezilecek yerler

Son olarak Saraybosna gezisinin iki önemli yeri olan Milli Kütüphane (Vijecnica) ve Latin Köprüsü‘ne uğruyoruz.

11- Milli Kütüphane (Vijecnica)

Saraybosna gezisi kapsamında uğrayacağımız ikinci nokta olan Latin Köprüsünün tam karşısında yer alan Milli Kütüphane’nin binası, kentin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yönetiminde olduğu 1896 yılında belediye binası olarak kullanılmaya başlanmış.

Gezginillaların Saraybosna gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi haline getiren en büyük ayrıntı da suikastından hemen önce Franz Ferdinand’ı ağırlamış olması. Hani şu savaş başlatan Ferdi.

Mimarisinde Osmanlı esintileri taşıyan bina, 1949’de kütüphaneye dönüştürülerek halkın kullanımına açılmış. Bosna Savaşı başlamadan önce kütüphanenin envanterinde 2 milyona yakın kitap bulunuyormuş. Ancak 1992 yılında Sırplar’ın gerçekleştirdiği saldırı sırasında bu kitaplarla birlikte tüm bina yakılarak kullanılamaz hale getirilmiş. Yatacak yeriniz yok be..

Bir de renklerinin sarı kırmızı oluşu halkın gönlünde taht kurmasına yetmiş 😛 Ayrıca içimizdeki Milli Kütüphane aşkı da bambaşka. Ankara Milli Kütüphane’ye de selamlar…

Saraybosna Milli Kütüphane Vijecnica
Saraybosna Milli Kütüphane Vijecnica

12- Latin Köprüsü (Latin Bridge)

Saraybosna gezisi yaparken bir diğer görülmesi gereken yer de az önce bahsettiğim 1914’te I. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyen Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand ve eşinin öldürülmesine sahne olan Latin Köprüsü (Latinska ćuprija).  

Muazzam bir nokta değil mi ya? Bilgi de efsane. Balkan Turu top 5 bilgiye girer! Biz çok etkilendik bu köprüde. Galiba Uluslararası İlişkiler okudular, ondan bu kadar etkilendiler..

Miljacka Nehri’nin üzerinde bulunan Latin Köprüsü, ilk olarak 1541 yılında Širmed oğlu Hüseyin’in gözetiminde inşa edilmiş. Köprü, 1791’de meydana gelen sel felaketinde ağır hasar alınca Ali Ajni Bey’in isteğiyle aslına uygun olarak yenilenmiş. Köprüyle kütüphane karşı karşıya. Ona göre yani.

Latin Köprüsü (Latinska ćuprija) saraybosna
Latin Köprüsü (Latinska ćuprija) saraybosna

Miljacka Nehri Saraybosna

Miljacka Nehri‘ne de değinelim. Saraybosna’nın ortasından geçen oldukça uzun bir nehir kendileri. Saraybosna’yı da ikiye ayırıyor Kuzey (Bistrik) ve Güney (Vratbik) olarak.

13- İnat Evi (Inat Kuca)

Milli kütüphanenin hemen karşısında bulunan İnat Evi, ilginç bir hikayeye sahip. Saraybosna gezilecek yerler listesinde bulunan en ilginç noktalardan biri olan inat evi şimdilerde Boşnak yemeklerin tadıldığı bir restoran olarak hizmet veriyor. Hikayesi de şu şekilde:

” 20. yüzyılda Avustura-Macaristan İmparatorluğu bölgeyi kamulaştırmak için kolları sıvar ama bir şeyi hesaba katmaz; Boşnak inadı. Şehirdeki bütün görkemli binalar bir bir yıkılırken sıra Benderija’nın evine geldiğinde işler pek istedikleri gibi gitmez. Benderija evini bir türlü vermez ve sonunda evin aynısından karşı kıyıya yapılması şartıyla yıkılmasına izin verir 🙂 İşte o günden bu güne karşı kıyıya yapılan bu bina İnat Evi olarak anılır. ” Ahahah çok güzel hikaye be.

Saraybosna Gece Hayatı

Saraybosna gezisi sırasında 1 gece de Saraybosna gecelerine düştük. Balkan turu yoğun geçtiğinden geceleri bazen otelden çıkamıyoruz 🙂

Artık yorgunluktan, 20 km yürümekten dışarıya adımını atamayacak durumda olan bir arkadaşımızı otelde bırakıp, geri kalanlar olarak otelin hemen altındaki mekanlara düşüyoruz.

İlk durağımız, otelin alt katı olan City Lounge. Mekan tam cadde üzerinde ve piyasa bir pub. Çoğu mekan zaten bu civarda konumlanmış. Karşılıklı bakışıyor insanlarfkfk. Ayrıca yüzlerce bira çeşidiyle dikkat çeken Gastro Pub Vučko‘ da deneyimlenmesi gereken bir mekan. Efsane biralar mevcut.

saraybosna gezilecek yerler-gece hayatı
Saraybosna gece hayatı – Gastro Pub Vučko

Son olarak Bosna Hersek’teki mola yerlerine değineyim. Bosna Hersek’ten Sırbistan’a geçerken uğradığımız efsane mola noktaları bulunuyor. Bu yerler yine Bosna Hersek kısmı içinde fakat yazı o kadar uzadı kii, Sırbistan kısmında değineceğim bu mola yerlerine. Saraybosna nasıl gezilir kafanızda az çok netleşmiştir diye düşünüyorum.

Bosna Hersek’ten sonraki durağımız olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad gezilecek yerler, konaklama tavsiyeleri ve detaylı bilgiler için tıklayın:

Arabayla vizesiz Balkan Turu yapmak gibi bir planınız varsa ve Balkan gezi rotasına nereden başlayacağınızı bir türlü kararlaştıramıyorsanız alttaki link tam size göre!

Vizesiz Balkan ülkeleri ilginizi çektiyse yine vizesiz gidilebilen, pahalı olmayan ve Dünya’nın 7 harikasından biri olan Petra Antik kentinin, Dünya’da Mars’a en çok benzeyen yer olan Wadi Rum Çölünün, Dünyanın en derin bölgesi ve tuz gölü olan Ölü Denizin ve başkent Amman’ın bulunduğu Ürdün ülkesi sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Alttaki linke tıklayarak Ürdün gezi planlamanıza bir an önce başlayabilirsiniz.

Instagram’a da bekleriz: macitilla

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir